Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν – εκλογές: Προς κυβέρνηση συνεργασίας των δύο παραδοσιακών κομμάτων, με επικεφαλής τους Σαρίφ και Μπούτο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:21

Η κεντροδεξιά Πακιστανική Μουσουλμανική Λίγκα (Ναουάζ) του Ναουάζ Σαρίφ θα επιδιώξει συνομιλίες με το κεντροαριστερό Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν του Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στο Πακιστάν, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της πρώτης, καθώς οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα της Νότιας Ασίας οδηγούν σε κοινοβούλιο χωρίς αυτοδυναμία ενός πολιτικού μπλοκ.

Η PML (N) του Σαρίφ θα μιλήσει σύντομα με το Λαϊκό Κόμμα, δήλωσε ο στενός βοηθός του Σαρίφ, Ισάκ Νταρ, σε σχόλια που μεταδόθηκαν στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Samaa TV. Ο Μπούτο Ζαρντάρι, 35 ετών, είναι γόνος της δυναστείας Μπούτο, ενώ ο Ναουάζ Σαρίφ είναι τρεις φορές πρώην πρωθυπουργός που επέστρεψε από την εξορία στο Λονδίνο για να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία στις εκλογές.

Εάν τα δύο κόμματα ενώσουν τις δυνάμεις τους, θα μπορούσε να εμποδίσουν πολιτικά την επάνοδο του φυλακισμένου πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν, ηγέτη του λαϊκιστικού “Πακιστανικού Κινήματος για τη Δικαιοσύνη”, του οποίου οι υποψήφιοι —οι οποίοι αναγκάστηκαν να υποβάλουν υποψηφιότητα ως ανεξάρτητοι— παρουσίασαν ισχυρές επιδόσεις στις εκλογές της Πέμπτης, αποδεικνύοντας τη διαρκή δημοτικότητα του Χαν και καθιστώντας το αποτέλεσμα αμφίροππο.

Η PML-N είναι “σε θέση” να σχηματίσει κυβέρνηση, είπε ο Νταρ. Η PML-N θα κερδίσει σχεδόν 90 από τις 265 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, κάτω σώμα του κοινοβουλίου του Πακιστάν, είπε.

Μια συμμαχία των δύο κομμάτων μπορεί να αποτελέσει ανακούφιση για τις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις της χώρας οι οποίες, σύμφωνα με αναλυτές, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απομάκρυνση του Χαν από την εξουσία τον Απρίλιο του 2022, στέλνοντάς τον στη φυλακή με πολλαπλές κατηγορίες και καταστέλλοντας το κόμμα του πριν από τις εκλογές, αποτρέποντας τους υποψηφίους ακόμη και από τη χρήση του διάσημου συμβόλου του ρόπαλου κρίκετ του κόμματος στα ψηφοδέλτια.

Το αποτέλεσμα είναι πιθανό να εξοργίσει τα εκατομμύρια των νεαρών υποστηρικτών του Χαν, που υποστηρίζουν τη λαϊκιστική και “αντισυστημική” ρητορική του πρώην αστέρα του κρίκετ και βλέπουν τους Σαρίφ και Μπούτο ως εκπροσώπους της παλιάς φρουράς της πακιστανικής πολιτικής.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ υποστήριξε ότι το κόμμα του κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές

Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ διεκδίκησε σήμερα τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές, λέγοντας πως το κόμμα του κέρδισε την ψηφοφορία και πως θα συζητήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο Σαρίφ δεν αποκάλυψε πόσες έδρες κέρδισε το κόμμα του ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται για τις τελευταίες από τις 265 έδρες.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση που δημοσιοποίησε η εκλογική επιτροπή το κόμμα του, Μουσουλμανικός Σύνδεσμος του Πακιστάν – Ναουάζ (PML-N), κέρδισε 61 έδρες, πολύ κάτω από τις 133 που απαιτούνται προκειμένου να διεκδικήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Σαρίφ είπε πως το κόμμα του από μόνο του δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό εδρών, όμως οι βουλευτές του θα συναντηθούν με ηγέτες άλλων κομμάτων αργότερα σήμερα, περιλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ασίφ Αλί Ζαρντάρι του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν, προκειμένου να συζητήσουν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Related posts

Πολιτικός της Χεζμπολάχ εκφράζει την ελπίδα ότι η εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς θα συνεχιστεί

admin

Γκεοργκίεβα: Η είσοδος στην Ευρωζώνη θα ενισχύσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Βουλγαρίας

admin

Βουλγαρία και Ρουμανία σχεδιάζουν να κατασκευάσουν δεύτερη γέφυρα στο Δούναβη

admin

Ιταλία: Ο πάπας Φραγκίσκος παραμένει στο νοσοκομείο – Ακύρωσε τις συναντήσεις έως τις 18 Ιουνίου

admin

TJX: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη

admin

Μέση Ανατολή: Ακροβασία στο χείλος της αβύσσου

admin

Ζαχάροβα: Δύσκολο να πιστέψουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να έκανε την επίθεση στη Μόσχα

admin

Κρεμλίνο: “Δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για τη συμφωνία για τα σιτηρά”

admin

Ρώσος βουλευτής: Δεν θα χρειαστεί νέα επιστράτευση παρά την αποχώρηση της Wagner

admin