Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πέταξε» η Γλάρος του Σκλαβενίτη

Είκοσι χρόνια μετά την ίδρυση του, ο όμιλος Γλάρος, ο βιομηχανικός βραχίονας της οικογένειας Σκλαβενίτη, πέρασε για πρώτη φορά το «φράγμα» των 100 εκατ. ευρώ σε τζίρο.

Οι πωλήσεις του ομίλου, στον οποίο εντάσσονται η ομώνυμη βιομηχανία επεξεργασία χαρτιού, η βιομηχανία ζύμης BAKER MASTER, η εταιρεία συμμετοχών ANIKA -σ.σ. η βασική συμμετοχή της είναι στη συγγενή εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης-, η BONORA που δραστηριοποιείται στη μαζική εστίαση, η εταιρεία κρέατος MEAT HOUSE και η εταιρεία αλιευμάτων GENFROCO, πέτυχε πέρυσι πωλήσεις 110,642 εκατ. ευρώ ενισχυμένες κατά 26,68% έναντι του 2021. 

Παρά τη σημαντική αύξηση του τζίρου τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 15,1% στα 16,313 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 14,37% στα 14,182 εκατ. ευρώ, το μικτό και καθαρό περιθώριο κέρδους ως ποσοστό επί των πωλήσεων μειώθηκε κατά 6,98 και 7,36 μονάδες αντίστοιχα, ενώ ο αριθμός του προσωπικού περιορίστηκε στα 605 άτομα από 873 που ήταν το 2021 

Παρ’ όλα αυτά τα αποτελέσματα εις νέον ενισχύθηκαν κατά 45,24% στα 33,916 εκατ. ευρώ. Από το σωρευμένο υπόλοιπο εις νέον της 31ης Δεκεμβρίου 2022, το διοικητικό συμβούλιο θα διανεμηθεί μέρισμα 4 εκατ. ευρώ -στη χρήση του 2021 το μέρισμα που διανεμήθηκε ήταν 8 εκατ. ευρώ). 

Με τον Ορκωτό να αναφέρει ότι δεν έχει σχηματιστεί πρόβλεψη 4,714 εκατ. ευρώ για απαιτήσεις σε καθυστέρηση. Κατά την εκτίμησή του Ορκωτού για την κάλυψη ζημιών από τη μη ρευστοποίηση μέρους των απαιτήσεων αυτών έπρεπε να έχει σχηματιστεί πρόβλεψη ποσού ευρώ 4,490 εκατ. ευρώ. Λόγω του μη σχηματισμού της πρόβλεψης αυτής, η αξία των απαιτήσεων και τα Ίδια Κεφάλαια του ενοποιημένου ισολογισμού εμφανίζονται αυξημένα κατά 4,490 εκατ. ευρώ.

Επίσης ο Ορκωτός αναφέρει πως στον λογαριασμό «Συμμετοχές σε θυγατρικές και συγγενείς επιχειρήσεις» του εταιρικού ισολογισμού, περιλαμβάνεται και η αξία κτήσης μετοχών ανώνυμης εταιρείας μη εισηγμένης στο Χρηματιστήριο συνολικού ποσού 4,8 εκατ. ευρώ, που, εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση, και ότι δεν έχει σχηματισθεί πρόβλεψη ολοσχερούς απομείωσης (υποτίμησης) της αξίας κτήσης αυτών των μετοχών, με συνέπεια η αξία του λογαριασμού αυτού, τα αποτελέσματα χρήσης και τα ίδια κεφάλαια των εταιρικών οικονομικών καταστάσεων να εμφανίζονται ισόποσα αυξημένα.

Related posts

Ελλάδα 12 μήνες το χρόνο «ψηφίζει» η Kuwait Airways

admin

Κλείνει το Pop Market, εμπορική συμφωνία με Wolt

admin

MIG: Ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση δανεισμού

admin

Παραιτήθηκε ο Ευρ. Δοντάς από πρόεδρος της Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργίας

admin

Motor Oil: Μειώθηκαν στα 275 εκατ. τα κέρδη 1ου εξαμήνου

admin

Netflix: Πρώτος πάροχος streaming στην Ελλάδα με 38%

admin

Βαρβαρέσος: Διεύρυνση ζημιών στο εννεάμηνο, αύξηση τζίρου 5,2%

admin

Τέσσερα νέα κανάλια στο Wind Vision

admin

Attica Group: Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο

admin