Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πέδρο Νούνο Σάντος: Ο πρώην υπουργός Υποδομών του Κόστα μπήκε στην κούσρα για τη διαδοχή του

Ο πρώην υπουργός Υποδομών της Πορτογαλίας, Πέδρο Νούνο Σάντος, 46 ετών, μπήκε στην κούρσα τη Δευτέρα για να γίνει αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις επερχόμενες γενικές εκλογές, μετά την παραίτηση του σημερινού αρχηγού και πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα εν μέσω έρευνας για διαφθορά.

Ο Κόστα, που βρισκόταν στην εξουσία από το 2015, παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα λόγω έρευνας για εικαζόμενες παρανομίες στον χειρισμό έργων πράσινης ενέργειας από την κυβέρνησή του. Ο Πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 10 Μαρτίου.

Η παραίτηση άφησε επίσης τη θέση του Κόστα ως γενικού γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) στο έλεος μνηστήρων και όποιος κερδίσει την κούρσα για την ηγεσία θα είναι υποψήφιος για πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χοσέ Λουίς Καρνέιρο, 52 ετών, ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε επίσημα ότι είναι υποψήφιος το Σάββατο, λέγοντας ότι “είχε επίγνωση του μεγέθους της πρόκλησης”. Ο Καρνέιρο, που θεωρείται μετριοπαθής υποψήφιος, διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών των πορτογαλικών κοινοτήτων το 2015-2019 προτού διοριστεί υπουργός τον Μάρτιο του 2022.

Αν και η δημοτικότητα του Νούνο Σάντος πληγώθηκε μετά την παραίτησή του τον Δεκέμβριο του 2022 σε ένα σκάνδαλο σχετικά με μια αποζημίωση απόλυσης από την κρατική αεροπορική εταιρεία TAP, θεωρείται από πολλούς ως ο πρωτοπόρος. Μιλώντας στα κεντρικά του PS στη Λισαβόνα, ο Νούνο Σάντος, από την αριστερή πτέρυγα του κεντροαριστερού κόμματος, είπε ότι ο Πορτογάλος γνώριζε τις “ιδιότητές του και τα ελαττώματα” του και την “επιθυμία του να κάνει τα πράγματα να συμβούν”. “Ξέρουν επίσης τα λάθη μου και τα σημάδια μου… όσοι δεν κάνουν πράγματα και δεν παίρνουν αποφάσεις σπάνια κάνουν λάθη”, είπε καθώς οι υποστηρικτές τον χειροκροτούσαν. Ο Νούνο Σάντος συντόνισε με επιτυχία την υποστήριξη μιας προηγούμενης κυβέρνησης μειοψηφίας με την ακροαριστερά το 2015-2019.

Μια έρευνα από τους δημοσκόπους Aximage για την εφημερίδα Diario de Noticias έδειξε το Σάββατο ότι το 30% των Πορτογάλων θα προτιμούσε τον Νούνο Σάντος να αντικαταστήσει τον Κόστα ενώ μόνο το 9% θα ήθελε να δει τον Καρνέιρο στο τιμόνι.

Ο πολιτικός επιστήμονας Adelino Maltez δεν προέβλεψε ποιος είναι πιθανό να κερδίσει, περιγράφοντας τον Nuno Santos ως “πιο επικοινωνιακό και συναισθηματικό”, αλλά τονίζοντας ότι ο Carneiro ήταν αυτή τη στιγμή “ένας από τους πιο δημοφιλείς υπουργούς”.

Οι Σοσιαλιστές αναμένεται να επιλέξουν νέο ηγέτη στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά την παραίτηση του Κόστα, που κυκλοφόρησε την Παρασκευή από την Intercampus, έδειξε ότι το PS υποχώρησε στο 17,9% από 25,2% τον Οκτώβριο, ενώ η κεντροδεξιά αντιπολίτευση Σοσιαλδημοκράτες (PSD) υποχώρησε στο 21,8%.

Related posts

Μεξικό: Ελεύθεροι και οι 3 δημοσιογράφοι που απήχθησαν τις τελευταίες ημέρες

admin

Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε μέτρα εναντίον του λιβανικού δικτύου al Mayadeen – Όχι εις βάρος του al Jazzera

admin

Τζ. Πάουελ (Fed): Αβέβαιος ο δρόμος αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού

admin

Ο αριθμός των Αφρικανών που υποφέρουν από οξεία πείνα έχει τετραπλασιαστεί από το 2019

admin

Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: Κίνηση έκπληξη – Αύξησε στο 50% το επιτόκιο

admin

Έκκληση Ζελένσκι σε ΕΕ για βοήθεια σε θέματα ενέργειας και αντιαεροπορικής άμυνας

admin

Η Νίκι Χέιλι αμφισβητεί το κατά πόσον ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να κυβερνήσει στην ηλικία του

admin

Τουρκία: Επεισοδιακές διαδηλώσεις μετά την ακύρωση της εκλογής του δημάρχου της πόλη Βαν

admin

Ισραήλ: “Τα δικαστήρια θα παραμείνουν ανεξάρτητα”, διαβεβαιώνει ο Νετανιάχου

admin