Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Τσίπρας, οι ευρωεκλογές και ο «πρωινάδικος», οι ψεκασμένες μηνύσεις, οι συζητήσεις Β. και Χ. για την Ελλάκτωρ, το τετ α τετ Σταθόπουλου-Τσαμάζ και η NOVA

Για να δούμε και την άλλη όψη, χθες ένα νέο παιδί, αστυνομικός 31 ετών, έχασε τη ζωή του στο «δεύτερο μεροκάματο» που έκανε στην οικοδομή για να ζήσει και να συμπληρώσει το πενιχρό εισόδημά του. Πριν από μήνες ένας άλλος αστυνομικός έχασε τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας. Ας μην «πυροβολούμε» λοιπόν ως κοινωνία με κάθε αφορμή τους ανθρώπους και ας μην… κρίνουμε άκριτα με βάση το θυμικό ή τις πολιτικές σκοπιμότητες.


Ο Τσίπρας





-Λοιπόν σήμερα θ’ αλλάξω πίστα, γιατί τα του Μ.Μ. δεν έχουν και τίποτα τρομερό ως νέο. Ήπια έναν καφέ με την αξιόπιστη τσιπρική πηγή μου και στην κουβέντα τη ρώτησα, μεταξύ σοβαρού και αστείου, «τι θα ψηφίσει ο αρχηγός στις ευρωεκλογές», μιας και διαβάζω Καρτερό στην Αυγή και βλέπω κάτι αναλύσεις του τύπου ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κοντεύει να μη μείνει αριστερό ρουθούνι. «Ο Αλέξης είναι θεσμικός, θα στηρίξει δημοσίως ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά με δήλωση» μου είπε η πηγή, αλλά εγώ του απάντησα ότι μου φαίνεται πιο πιθανό να ψηφίσω εγώ Κασσελάκη απ’ ό,τι ο Τσίπρας…





Οι Τσιπρικοί;


-Η κουβέντα συνεχίστηκε και ρώτησα τι νομίζει ο ίδιος (ο συνομιλητής μου) ότι θα ψηφίσουν οι φανατικοί του προέδρου Αλέξη, γιατί κανείς δεν πείθεται ότι με μία δήλωση «συμπαράστασης» στον Στέφανο θα πάνε όλοι να ψηφίσουν τον «πρωινάδικο», έτσι τον αποκαλούν μεταξύ τους οι βέροι Συριζαίοι. «Νομίζω ότι θα μοιραστούν, κάποιοι στη σκληρή γραμμή θα ψηφίσουν και πάλι ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν γουστάρουν να δουν τον Μητσοτάκη να πανηγυρίζει το βράδυ των εκλογών. Κάποιοι ΚΚΕ ή Ζωή, κάτι λίγοι ΠΑΣΟΚ και ίσως αρκετοί δεν θα πάνε». Επιμελώς ο συνομιλητής μου, που είναι Τσιπρικός, απέφυγε τη λέξη Νέα Αριστερά ως ο διάβολος το λιβάνι. Πάντως να προσθέσω στην ανάλυση (της πηγής μου) ότι και οι δημοσκόποι περιμένουν να δουν αν το 15% που «βλέπουν» σήμερα στις δημοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ θα γραφτεί και κάτω.





Μηνύσεις σε ψεκασμένα troll





-Χαμός προμηνύεται στην ultra δεξιά πολυκατοικία με μηνύσεις να καταφθάνουν στη Βουλή και κανείς να μην αποκλείει ακόμα και επέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τον εντοπισμό των πραγματικών προσώπων πίσω από τρολ του διαδικτύου. Και εξηγούμαι: στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής διαβιβάστηκε μήνυση του αξιωματικού ε.α. του ΠΝ Ευστάθιου Φλώρου κατά του Κυριάκου Βελόπουλου για συκοφαντική δυσφήμιση. Ο πρώτος, που τυγχάνει να είναι και πατέρας βουλευτή των Σπαρτιατών, ισχυρίζεται ότι ήταν από τους συνιδρυτές της Ελληνικής Λύσης γι’ αυτό και γνωρίζει άριστα εσωτερικά θέματα του κόμματος. Ωστόσο στην πορεία τον “εκπαραθύρωσε” ο Βελόπουλος με αποτέλεσμα – τι άλλο; – να ιδρύσει δικό του κόμμα με τίτλο “Ελληνική Πατριωτική Λύση”.


Ultra Lisi και σκοτεινό διαδίκτυο





-Το θέμα όμως γίνεται ακόμα καλύτερο. Ο μηνυτής υποστηρίζει ότι ο Βελόπουλος και οι στενοί του συνεργάτες έχουν στήσει ψεύτικους λογαριασμούς στο “σκοτεινό” διαδίκτυο και “εκτελούν” τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Ένα από τα θύματα είναι και ο ίδιος με το γνωστό τρολ “ULTRA LISI NIKIFOROS” να τον στοχοποιεί με χυδαίες αναρτήσεις για τη σεξουαλική του ταυτότητα. Από τα πιο ήπια σχόλια που δέχεται – σύμφωνα πάντα με τον ίδιο – γράφουν “τι δουλειά είχες στη Συγγρού με στολή ναύτη”. Ο Ευστ. Φλώρος λοιπόν ζητά από τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης να παραιτηθεί της βουλευτικής του ασυλίας για να λύσουν τις διαφορές τους ενώπιον του φυσικού δικαστή. Η συγκεκριμένη υπόθεση θα συζητηθεί σήμερα στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής και όπως μαθαίνω ο Κ. Βελόπουλος πιέζει για τη μη άρση της ασυλίας του ή τουλάχιστον για τη συζήτησή της σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο και όχι εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Από την άλλη πλευρά η πλειοψηφία της Επιτροπής υποστηρίζει πως από τη στιγμή που ο Κ. Βελόπουλος ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με τρολ του διαδικτύου, ας πάει στο δικαστήριο για να το αποδείξει και να δικαιωθεί.





Τι συζητούν Holterman και Βαρδινογιάννης


-Οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλομετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι περισσότερο από καλές καθώς Holterman και Βαρδινογιάννης κινούνται μαζί και παράλληλα, αλλά με κοινή στόχευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο επιχειρηματίες διαπραγματεύονται όχι μόνον την πώληση της ΗΛΕΚΤΩΡ στη ΜOTOR OIL, αλλά συνολικά το μέλλον του 29,87% που έχει η ΜOTOR OIL στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Οι δυο πλευρές θέλουν να συμφωνήσουν σε έναν οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Σήμερα στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ η Reggeborgh Invest διατηρεί ποσοστό 45,17%, η Motor Oil Hellas 29,87%, το επενδυτικό κεφάλαιο Atlas NV 9,80% και το ευρύ επενδυτικό κοινό 15,17%. Όταν ακούσουμε πως έκλεισε η συμφωνία για την ΗΛΕΚΤΩΡ θα έχουμε τη συμφωνία που θα ξεδιπλωθεί σταδιακά, αλλάζοντας προφανώς τις μετοχικές ισορροπίες στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ.


Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ουάσιγκτον








Οι καλοί μαθητές, το στρίμωγμα και το tete a tete Τσαμάζ – Σταθόπουλου


-Τώρα που κάθισε ο… κουρνιαχτός από το Φόρουμ των Δελφών, η στήλη μπορεί να κάνει έναν σύντομο απολογισμό με όσα ξεχώρισε και δίνουν το κλίμα που επικράτησε. Καταρχάς, δύο ήταν τα θέματα συζήτησης που έγιναν στο περιθώριο του φόρουμ: Το ένα ήταν γιατί δεν ήρθε φέτος ο Κ. Μητσοτάκης. Το δεύτερο, ποιος θα είναι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης και μήπως λόγω των γεγονότων στη Μέση Ανατολή έχουμε υστέρηση σε σχέση με τις προβλέψεις. Οι πιο καλοί “μαθητές” του Φόρουμ από τους επιχειρηματίες με ενεργή συμμετοχή ήταν ο Παπαλεξόπουλος (ΤΙΤΑΝ) και ο Παντελιάδης (My market). Όσον αφορά το πηγαδάκι που τράβηξε τα βλέμματα, ήταν αυτό μεταξύ Τσαμάζ και Σταθόπουλου, πριν ο δεύτερος μπει στην αίθουσα για την εκδήλωση που συμμετείχε. Κράτησε περίπου 10 λεπτά, με τον Μ. Τσαμάζ να περνά στη συνέχεια στην πρώτη σειρά της αίθουσας για να ακούσει τον mr BC Partners. Πάντως, το χειρότερο στρίμωγμα στους Δελφούς το έφαγε ο Γ.Γ. Καταναλωτή, Σ. Αναγνωστόπουλος, που κλήθηκε να διαχειριστεί τις πιέσεις των στελεχών της Mondelez, της ΔΕΛΤΑ και άλλων εταιριών για την απαγόρευση προσφοράς στα σούπερ μάρκετ για τρεις μήνες για τα προϊόντα που ανατιμήθηκαν. Κλήθηκε να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα του τύπου «η τιμή του κακάο τριπλασιάστηκε κι αν δεν μπορούμε να κάνουμε προσφορές ή θα υποστούμε ζημίες ή θα χάσουμε μερίδια αγοράς». Στο μέτωπο της πολιτικής συζητήθηκε η χλιαρή συμμετοχή κοινού στην ομιλία Ανδρουλάκη.


Μητσοτάκης – CVC


-Σήμερα ο Κ.Μ. θα πάει στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά πριν φύγει θα επισκεφθεί την ετήσια συνάντηση ανωτάτων στελεχών του CVC που γίνεται φέτος στην Αθήνα, σε γνωστό ξενοδοχείο.


Το πωλητήριο της NOVA


-Κάπου εκεί, σε μια γωνία γνωστού εστιατορίου, η συζήτηση είχε ως θέμα τη NOVA, για την οποία, όπως ανέφερε στο Φόρουμ των Δελφών ο Ν. Σταθόπουλος της BC Partners, υπάρχει κινητικότητα και ήδη έχει αποσταλεί από τους συμβούλους (Morgan Stanley και JPΜ) ο σχετικός φάκελος σε πιθανούς ενδιαφερόμενους. Όπως ελέχθη, το ιδανικό για τον πωλητή θα ήταν να πουληθεί η NOVA σε ένα κομμάτι και σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για deal που μπορεί να «σηκώσει» πιο εύκολα κάποιος πολύ μεγάλος παίκτης λ.χ. αραβικά κεφάλαια ή κάποιο Tier1 fund. Αυτό, μένει να φανεί. Με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, φαίνεται να υπάρχει πιο ζεστό ενδιαφέρον για τις τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες της NOVA, κινητή, σταθερή και δίκτυα. Εδώ υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, που έχουν ήδη παρουσία στη χώρα, με τις συζητήσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη χωρίς ακόμη κάτι χειροπιαστό, διότι εξετάζονται και άλλες επιλογές. Στην περίπτωση αυτή, μένει το κομμάτι της συνδρομητικής τηλεόρασης για το οποίο ακούγεται να υπάρχουν και εδώ τουλάχιστον δύο ενδιαφερόμενοι. Πάντως, όποια δομή και να πάρει το deal θα απαιτήσει χρόνο -εκτός των άλλων- και επειδή το διεθνές περιβάλλον δυσκολεύει.


Μάρτιος με -15,4% για τον ΟΛΠ


Ο πόλεμος μείωσε ακόμη περισσότερο την εμπορευματική κίνηση στο Λιμάνι του Πειραιά. Τον Μάρτιο καταγράφηκε μείωση -15,4% ενώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους διακινήθηκαν -11,4% λιγότερα εμπορεύματα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας. Αντιθέτως, καλά είναι τα μηνύματα από την κρουαζιέρα αφού η διοίκηση του ΟΛΠ εκτίμησε στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ότι φέτος θα υπάρξει αύξηση 20% στον τομέα αυτόν. Το πρόγραμμα των υποχρεωτικών επενδύσεων υλοποιείται κανονικά, ήδη έχει υλοποιηθεί το 50% και απομένουν έργα ύψους 168 εκατ. ευρώ μέχρι το 2026.


Ο φόβος των αεροπορικών εταιρειών


-Σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών υποφέρουν. Η έκρυθμη κατάσταση στη Μ. Ανατολή τους στερεί ένα μεγάλο μέρος της ανοιξιάτικης δραστηριότητάς τους σ’ εκείνες τις περιοχές του πλανήτη, αλλά ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι μια ενδεχόμενη έκδοση «Ταξιδιωτικής Οδηγίας» από τις ΗΠΑ που αποτρέπει Αμερικανούς τουρίστες να έρθουν προς τη δική μας πλευρά του πλανήτη και κυριολεκτικά θα αποτελέσει χαριστική βολή. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η Aegean γλίστρησε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με απώλειες -3,8%, με την κεφαλαιοποίησή της να στέκεται πλέον οριακά πάνω από το 1 δισ. ευρώ. Θα έχει πολλά να πει η διοίκηση στους μετόχους, στις 30 Απριλίου, στη Γενική Συνέλευση που θα εγκρίνει και το μέρισμα.


Πάνω από 90% ο στόχος για τα POS


-Μέχρι χθες το απόγευμα, περισσότερες από 260.000 επιχειρήσεις είχαν ανταποκριθεί στην υποχρέωση για τη διασύνδεση του τερματικού αποδοχής καρτών με τις ταμειακές μηχανές τους. Στο υπουργείο Οικονομικών μιλούν για κάλυψη του στόχου πάνω από 90%, δύο εβδομάδες πριν την εκπνοή της προθεσμίας. Διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση και, κατά πάσα πιθανότητα, σήμερα θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση-προειδοποίηση. Η ΑΑΔΕ, από την πλευρά της, στέλνει συνεχώς emails και επικοινωνεί τηλεφωνικά με επιχειρήσεις που δεν έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αγορά και εγκατάσταση τερματικού POS. Επιπλέον, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, το σύνολο της αγοράς θα πρέπει να έχει ενεργοποιήσει το σύστημα πληρωμών IRIS το οποίο -μετά τις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου με τα πιστωτικά ιδρύματα- έχει ανταγωνιστικές προμήθειες σε σύγκριση με τις συναλλαγές με κάρτες (POS). Οι τράπεζες δεσμεύτηκαν ότι θα κρατήσουν τις προμήθειες από 0,3% έως 0,5%.


Η Αθήνα βρήκε την αφορμή


-Ακόμη και με τις 4 τελευταίες διαδοχικές έντονα πτωτικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα εμφανίζει κέρδη 24% σε σχέση με πέρυσι και ο Τραπεζικός Δείκτης κερδίζει 41%. Η Αθήνα έψαχνε μια αφορμή για να διορθώσει, να «χωνέψει» τις νέες αποτιμήσεις και το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον προσέφερε τη χρυσή αφορμή. Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ισραήλ, ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 1.160 μονάδες. Σήμερα είναι πάνω από τις 1.364 μονάδες και γι’ αυτό ουδείς ανησυχεί. Ακόμη. Αντιθέτως, όλοι προσδοκούν να κερδίσουν πάλι, με τις ίδιες 20 δεικτοβαρείς μετοχές που προσέφεραν τα υψηλά κέρδη της προηγούμενης περιόδου. Πάλι ο Mytilineos, πάλι οι Τράπεζες, πάλι ο ΤΙΤΑΝ, ο ΟΠΑΠ, η 3Ε και τα υπόλοιπα blue chips θα ξαναφέρουν κάποια στιγμή τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.420 μονάδες και θα προσφέρουν αποδόσεις, αφού -προς το παρόν- οι επαγγελματίες της αγοράς ελάχιστα ασχολούνται με τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις.


Οι αγορές στον αυτόματο πιλότο


-Προχθές Δευτέρα, ο δείκτης Dow Jones συμπλήρωσε 6 διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις που τον γκρέμισαν κατά 2.000 μονάδες από το πρόσφατο ιστορικό ρεκόρ, πριν από περίπου 1 μήνα. Χθες προσπάθησε, με δειλά βήματα, να διορθώσει το κακό, αλλά οι επενδυτές δείχνουν έναν εύλογο φόβο για τις εξελίξεις. Ενδιαφέρον στοιχείο: Οι αιτίες της νευρικότητας στην αμερικανική αγορά είναι περισσότερο μακροοικονομικές και λιγότερο γεωπολιτικές. Πριν από 1 μήνα στη Wall Street έπαιζαν την «κολοκυθιά» για το πόσες μειώσεις επιτοκίων θα δούμε φέτος. Τώρα πια, οι αισιόδοξοι μιλούν για μία περικοπή επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ίσως όμως τον Οκτώβριο, αλλά ίσως και μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Εφόσον τα υψηλά επιτόκια παραμένουν υψηλά, το δολάριο γίνεται σκληρότερο και οι επενδυτές προτιμούν την ασφάλεια των Αμοιβαίων Κεφαλαίων Διαχείρισης Διαθεσίμων (money market funds) τα οποία έχουν πλημμυρίσει από ρευστότητα 6,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.


Αβεβαιότητα







-

--.gr

Related posts

Bitcoin: Σε νέο ρεκόρ το κρυπτονόμισμα, έφτασε τα 68.000 δολάρια

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο φόβος της ύφεσης ρίχνει μετοχές, κρυπτονομίσματα και πετρέλαιο

admin

Inditex: Η κόρη του ιδρυτή της «αυτοκρατορίας» των Zara αναλαμβάνει τη διοίκηση του ομίλου

admin

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας τροφοδοτεί με CNG υπερσύγχρονο θερμοκήπιο εκτός δικτύου αγωγών

admin

Τέμπη: Ως τις 15 Σεπτεμβρίου οι υποβολές αιτημάτων από τις οικογένειες θυμάτων για διαγραφή δανειακών υποχρεώσεων

admin

Ενεργειακή κρίση: Τις επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια για Μάιο και Ιούνιο ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος

admin

Στα $5.600 τα πιο ακριβά εσώρουχα στον κόσμο – Γιατί δεν είναι και τόσο… βολικά

admin

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΓΗ, ΖΟΥΜΕ ΜΟΝΑΧΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ»: 50 χρόνια από την ιστορική ομιλία του ιδρυτή της Danone, που οδηγεί τις αποφάσεις της

admin

ΕΦΚΑ – ΟΑΕΔ: Όλες οι πληρωμές μέχρι και τις 25 Μαρτίου

admin