Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν σχεδιάζει να επισκεφθεί την Κίνα – Τι δείχνει αυτή η κίνηση

Το σχέδιο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να ταξιδέψει στην Κίνα δείχνει την αυτοπεποίθησή του ότι η εξουσία του είναι ισχυρότερη από ποτέ μετά τον θάνατο του ηγέτη της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε ο επενδυτής και αναλυτής της Ρωσίας Bill Browder σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Πριγκόζιν, επί πολλά χρόνια σύμμαχος του Πούτιν και επικεφαλής της Wagner Group, “ήταν σαφώς μια απειλή για τον ρόλο και την εξουσία του και κάποιος που τον έκανε πολύ αδύναμο”, δήλωσε ο Browder σε συνέντευξή του στο Bloomberg. 

Η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Κίνα για το φόρουμ Belt and Road τον Οκτώβριο είναι “όλα μέρος της έκφρασης της υπερηφάνειας και της εξουσίας του”, πρόσθεσε ο Browder, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Hermitage Capital Management και σφοδρός επικριτής του Πούτιν.

Οι Ρώσοι ερευνητές επιβεβαίωσαν την Κυριακή τον θάνατο του Πριγκόζιν, μαζί με αρκετούς άλλους επιβάτες, μετά τη συντριβή του ιδιωτικού αεροσκάφους Embraer SA Legacy 600 στο οποίο επέβαιναν βορειοδυτικά της Μόσχας. Οι εικασίες για ανάμειξη του Πούτιν στο περιστατικό συνεχίζονται, παρά το ότι το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί ότι διαδραμάτησε οποιονδήποτε ρόλο.

Ο Πριγκόζιν, έπειτα από μήνες ολοένα και πιο έντονης κριτικής προς τους Ρώσους στρατιωτικούς ηγέτες για τα λάθη στον πόλεμο στην Ουκρανία, ηγήθηκε μιας αποτυχημένης ανταρσίας τον Ιούνιο, η οποία απείλησε την εξουσία του Πούτιν στη χώρα. Μετά την αεροπορική συντριβή, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι γνώριζε τον Πριγκόζιν για μεγάλο χρονικό διάστημα και τον θεωρούσε “ταλαντούχο επιχειρηματία”, ο οποίος όμως “έκανε σοβαρά λάθη στη ζωή του”. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι ο Πούτιν δεν θα έδινε το παρών στην κηδεία του Πριγκόζιν.

“Η Wagner, πιστεύω ότι τώρα θα διαλυθεί αργά και γρήγορα”, δήλωσε ο Browder. “Όποιος και αν είναι στη Wagner, αν δεν τους τιμωρήσει ο Πούτιν για απιστία, τότε μπορεί να ενταχθεί στον ρωσικό στρατό ή να εξαφανιστεί στον εγκληματικό “κόσμο”, από όπου πολλοί από αυτούς προέρχονται”.

Ο Browder διηύθυνε έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές χαρτοφυλακίου στη Ρωσία για αρκετά χρόνια πριν μπει στο στόχαστρο της ρωσικής κυβέρνησης. Ο θάνατος του δικηγόρου του, Sergei Magnitsky, ενώ βρισκόταν υπό ρωσική κράτηση τον ενέπνευσε να προωθήσει νομοθεσία που θα καταπολεμούσε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω κυρώσεων.

Ο νόμος Magnitsky υπεγράφη ως νόμος από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2012 και διευρύνθηκε το 2016.

Ο Browder δήλωσε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, πολλές από τις οποίες επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ήταν αποτελεσματικές, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς του Πούτιν, και ότι η Δύση πρέπει να συνεχίσει την οικονομική πίεση. “Ο Πούτιν και όλη η υπόλοιπη ρωσική κυβέρνηση θέλουν να πιστέψουμε ότι οι κυρώσεις δεν λειτουργούν”, πρόσθεσε και κατέληξε: “Αλλά αυτό απλά δεν είναι η αλήθεια”.

Related posts

Ουκρανικά drone επιτέθηκαν σε ρωσική πόλη με πυρηνικό σταθμό

admin

Μπορέλ: Tο Ισραήλ “ενθάρρυνε την ανάπτυξη της Χαμάς” για να διχάσει τους Παλαιστίνιους

admin

Ουκρανός κατάσκοπος αυτομολήσας στη Ρωσία τραυματίστηκε από “συμβάν” στο αυτοκίνητό του

admin

Κρίση στην Αϊτή: Σχεδόν 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα μέσα σ’ έναν μήνα

admin

Τουρκία: Προεδρία και βουλή στα χέρια ενός ή μοιρασμένα; – Φόβοι και σενάρια των επενδυτών

admin

BBC: Στους 27.423 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί Ρώσοι στρατιωτικοί από τον πόλεμο στην Ουκρανία

admin

Schnabel (ΕΚΤ): “Έχουμε ακόμη δρόμο” με τις αυξήσεις επιτοκίων – Επίμονος ο δομικός πληθωρισμός

admin

Ο Νετανιάχου θα στείλει αντιπροσωπείες σε Αίγυπτο-Κατάρ για πιθανή συμφωνία για τη Γάζα

admin

Ουκρανία: Σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ηχούν σε Κίεβο και άλλες περιοχές

admin