Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν αντιμέτωπος με το κόστος τον αυγών – Αύξηση 42% από την αρχή του έτους

Το κόστος των αυγών στη Ρωσία έχει αυξηθεί εν μέσω αναφορών για ελλείψεις σε ορισμένες περιοχές, προκαλώντας την κριτική του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και τη λήψη κυβερνητικών μέτρων για την εξασφάλιση των προμηθειών του βασικού συστατικού που χρησιμοποιείται σε πολλά αγαπημένα εορταστικά πιάτα.

Oι τιμές των αυγών αυξήθηκαν με ρυθμό άνω του 4% για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Από την αρχή του έτους, έχουν ακριβύνει κατά 42%, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για μεγάλες ουρές από αγοραστές που περίμεναν να αγοράσουν αυγά σε περιοχές από το Κουμπάν στη νότια Ρωσία έως το Νοβοσιμπίρσκ, σε μια αντιπαραβολή των ελλείψεων τροφίμων της σοβιετικής εποχής. Οι έμποροι λιανικής πώλησης έχουν επίσης περιορίσει την ποσότητα των αυγών που πωλούνται ανά άτομο και έχουν αρχίσει να τα πουλάνε μεμονωμένα σε ανθρώπους που δεν μπορούν να πληρώσουν για ένα ολόκληρο χαρτοκιβώτιο, σύμφωνα με τις αναφορές αυτές. 

Η εκτίναξη των τιμών δείχνει τον αντίκτυπο του ρωσικού πληθωρισμού στις τσέπες των καταναλωτών και είναι τόσο έντονος που ο Πούτιν ρωτήθηκε σχετικά στην ετήσια συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη. Ο ίδιος επέκρινε την “αποτυχία” της κυβέρνησης επειδή έλαβε μέτρα πολύ αργά για την αύξηση της προσφοράς.

Η χρονική συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη, καθώς έρχονται οι εορτές της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων, όπου πολλά παραδοσιακά πιάτα βασίζονται στα αυγά ως βασικό συστατικό, καθώς και της εκστρατείας του Ρώσου προέδρου για μια πέμπτη θητεία στις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ο γενικός εισαγγελέας Ιγκόρ Κρασνόφ έδωσε εντολή σε περιφερειακούς αξιωματούχους να επιθεωρήσουν τους παραγωγούς αυγών, ανέφερε το γραφείο του μέσω Telegram.

Η Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία πρότεινε στις επιχειρήσεις να περιορίσουν τις προσαυξήσεις στα αυγά στο 5% μέχρι τον Μάρτιο, μτέδωσε το RBC νωρίτερα αυτό το μήνα, επικαλούμενο επιστολή της υπηρεσίας προς τους εμπόρους λιανικής πώλησης.

Ίσως το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε την Τετάρτη την αναστολή των δασμών στις εισαγωγές 1,2 δισ. αυγών από τις λεγόμενες φιλικές χώρες. “Η απόφαση αυτή θα συμβάλει στην εξισορρόπηση της εγχώριας αγοράς αυγών και θα διασφαλίσει την αύξηση της προσφοράς”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας. 

Ο Πούτιν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι άργησε πολύ να άρει τους δασμούς. Λυπάμαι και ζητώ συγγνώμη για αυτό το θέμα”, είπε και πρόσθεσε: “Υπόσχομαι ότι η κατάσταση θα διορθωθεί σύντομα”.

Οι Ρώσοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με επιταχυνόμενο πληθωρισμό σε μια σειρά αγαθών για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους. Η κεντρική τράπεζα έχει επανειλημμένα επισημάνει την υπερβάλλουσα ζήτηση που ξεπερνά την ικανότητα της χώρας να επεκτείνει την προσφορά, συμβάλλοντας στην αύξηση των τιμών που τρέχει με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό από τον στόχο του 4%.

Αυτό μπορεί εν μέρει να εξηγεί αυτό συμβαίνει με τα αυγά. Από τη μία πλευρά, καθώς πολλά αγαθά έχουν γίνει πιο ακριβά, οι Ρώσοι φαίνεται να στρέφονται σε φθηνότερα, υποκατάστατα προϊόντα, στέλνοντας τη ζήτηση για αυτά στα ύψη και ανεβάζοντας τις τιμές.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, η παραγωγή αυγών μειώθηκε τον Οκτώβριο σε σχέση με πριν από ένα χρόνο και κατά τους πρώτους 10 μήνες του έτους αυξήθηκε μόνο κατά 1% σε ετήσια βάση.

Η εξήγηση αυτή δόθηκε και από τον Πούτιν, ο οποίος δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι η ζήτηση για τη “σχετικά φθηνή πρωτεΐνη” αυξήθηκε, “αλλά ο όγκος παραγωγής δεν αυξήθηκε”.

Related posts

Αξιωματούχος ΝΑΤΟ: “Η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί στη συμμαχία αν παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία” – Οργή στο Κίεβο

admin

Morgan Stanley: Υπερεπενδύσεις στην Κίνα και υποεπενδύσεις στην Ινδία

admin

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε το αίτημα εξαίρεσης εισαγγελέως που άσκησε δίωξη στον Τραμπ

admin

Ουκρανία: Το Κίεβο λέει ότι απέτρεψε απόπειρα από ρωσική ομάδα σαμποτέρ να διασχίσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας

admin

Ο εκκαθαριστής της Evergrande προσέφυγε στο άρθρο 15

admin

Ισραήλ: Ανακοίνωσε την πώληση αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος στη Φινλανδία

admin

Το όνομα του Μπιλ Κλίντον στη δικογραφία για τον Έπστάιν – Ο “John Doe 36” και οι 50 αναφορές

admin

Ιαπωνία: Τσουνάμι 3 μέτρων έφθασε σε πυρηνικό σταθμό μετά τον σεισμό της Πρωτοχρονιάς

admin

Ο ΟΗΕ ζητεί αποκλιμάκωση του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας

admin