Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρή άνοδος σε απόσταση αναπνοής από τις 1.300 μονάδες

Στασιμότητα επικρατεί την Παρασκευή στο

Χρηματιστήριο Αθηνών

, με τις μετοχές να καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις, ενόσω οι επενδυτές εμφανίζουν σημάδια κόπωσης από το σερί των πέντε ανοδικών συνεδριάσεων. Κι όλα αυτά, ενώ στο εξωτερικό το κλίμα παραμένει θετικό, μετά το σήμα της Federal Reserve για τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024.

Στο επίκεντρο της προσοχής, στο μεταξύ, τίθεται η σημερινή τριπλή λήξη των παραγώγων, αλλά και η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell (αύξηση της στάθμισης για τη Helleniq Energy) και Stoxx (προσθήκη Optima Bank, Epsilon Net). Πρόκειται για εξελίξεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε εκτόξευση του συναλλαγματικού όγκου.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες, παρά τις διαδοχικές αναβαθμίσεις από Fitch και Standard & Poor’s, δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν, με την Eurobank να αρκείται στο 0,9%. Στα υπόλοιπα blue chips, Cenergy και Jumbo υποχωρούν σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, ενώ Mytilineos και Helleniq Energy προσπαθούν να κινηθούν σε θετικό έδαφος.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,03% και διαμορφώνεται στις 1.295,79 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.295,37 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.294,24 έως 1.298,24 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει την πορεία συσσώρευσης, καθώς βρίσκεται στο 0,26% και τις 1.065 μονάδες, μετρώντας πάντως, συνολική άνοδο άνω του 65% μέσα στο 2023.

Η μετοχή της Eurobank, ενδεικτικά, ενισχύεται ήπια στο 0,9% και το 1,61 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να έπεται στο 0,5% και τα 3,2 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αναδιπλώνεται στο -0,2% και τα 6,2 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank είναι σταθερή στο 1,55 ευρώ.

Alpha Bank 0,03% 1,554 ευρώ

Eurobank 0,94% 1,6175 ευρώ

Εθνική Τράπεζα -0,25% 6,264 ευρώ


Πειραιώς 0,50% 3,224 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ( 0,11% και 3.137 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos ενισχύεται κατά 0,6% και επιστρέφει στα 37 ευρώ, με τις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να κερδίζουν από 0,7%. Ταυτόχρονα, η Helleniq Energy αυξάνεται κατά 0,5% εν όψει της αλλαγής στάθμισης στον FTSE, ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ βρίσκεται στο 1,2% και τα 2,36 ευρώ. Στον αντίποδα, ΕΥΔΑΠ και Autohellas χάνουν από 1%, ενώ Cenergy, Jumbo, Lamda, Sarantis και Motor Oil περιορίζονται κατά 0,5%. Ο ΟΤΕ, από την πλευρά του, μετά την ανακοίνωση αποχώρησης του Τσαμάζ από τη θέση του CEO, είναι σταθερός στα 13,1 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,01% και 2.197 μονάδες), η μετοχή της Fourlis ξεχωρίζει θετικά στο 1,2% και τα 4,09 ευρώ, με τη μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής να ενισχύεται κατά 0,7%. Αντίθετα, η μετοχή της Αλουμύλ διορθώνει στο -1,3% και τα 3 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Dimand και ΑΔΜΗΕ ακολουθούν με απώλειες πέριξ του 1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Trastor, η οποία κάνει ράλι στο 9,5% και το 1,17 ευρώ, εν όψει της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των 75 εκατ. ευρώ στην τιμή του 1,42 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 50 μετοχές κινούνται ανοδικά, 21 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 88,1 δισ. ευρώ.

Ετήσια απόδοση 39% για τον Γ.Δ.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το σερί των πέντε ανοδικών συνεδριάσεων, εμφανίζει μια εύλογη αγοραστική κόπωση, με τον Γενικό Δείκτη να προσκρούει στις ισχυρές αντιστάσεις των 1.300 μονάδων και τους επενδυτές να μην είναι διατεθειμένοι (προς το παρόν) να αναλάβουν πρόσθετο ρίσκο.

Πάντως, ενόσω απομένουν μόλις οκτώ συνεδριάσεις έως το τέλος του 2023, η ελληνική αγορά έχει «κλειδώσει» μια ετήσια απόδοση της τάξης του 39%, προσφέροντας άκρως ικανοποιητικά κέρδη στους επενδυτές. Μάλιστα, πρόκειται για μία από τις καλύτερες επιδόσεις στις αναπτυγμένες αγορές.

Στο μεταξύ, το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει θετικό, μετά το σήμα της Federal Reserve για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, προαναγγέλλοντας τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024 και «σκορπώντας» κύμα αγοραστικού ενθουσιασμού.

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, παρότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέφυγε να κάνει λόγο για μείωση επιτοκίων, εντούτοις οι traders εξακολουθούν να «ποντάρουν» στη σταδιακή χαλάρωση και στην υιοθέτηση χαμηλότερων επιτοκίων.

Όλα αυτά αποτυπώνονται ανάγλυφα στα ομόλογα, με τις αποδόσεις να βρίσκονται σε σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου υποχωρεί κάτω του 4%, του γερμανικού κάτω του 2,1%, του ισπανικού κάτω του 3,1% και του ελληνικού κάτω του 3,3%.

Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο 0,35% και τις 478 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,58%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,01%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,40% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,51%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, o Dow Jones παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ, με τα futures να δείχνουν αύξηση 90 μονάδων.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου οδεύει προς την 1η ανοδική εβδομάδα έπειτα από δύο μήνες. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο 0,41% και τα 71,8 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο 0,39% και τα 76,9 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο 0,62% και τα 2.057 δολάρια ανά ουγγιά.

- --.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Τρία τροχαία με τρεις νεκρούς μέσα σε λίγες ώρες σε Περιστέρι, Πόρτο Ράφτη και Ν. ΦιλαδέλφειαΈριξε και ο αδερφός του 18χρονου φωτοβολίδα στα επεισόδια στου Ρέντη – Πυρίτιδα στα χέρια του μάνατζερ τράπερΒίντεο: Με «βροχή» από γκολ ο Ολυμπιακός συνεχίζει στο Conference League – Εκτός Ευρώπης ΠΑΟ και ΑΕΚ

Related posts

Κατέκτησε νέα κορυφή το Χρηματιστήριο Αθηνών – Ποιοι τίτλοι υπεραπέδωσαν

admin

Βραβευμένη με Νόμπελ οικονομολόγος Εστέρ Ντιφλό: Οι πλούσιες χώρες χρωστούν $500 δισ. τον χρόνο σε ηθικό χρέος στις φτωχές

admin

Σκρέκας: Το Θριάσιο θα γίνει το μεγαλύτερο επιχειρηματικό πάρκο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

admin

Ρωσία: Η Μόσχα λέει ότι είναι έτοιμη να αντέξει και νέες δυτικές κυρώσεις

admin

Μείωση ενοικίων – Ιδιοκτήτες ακινήτων: Αφορολόγητο το ήμισυ της μείωσης των μισθωμάτων

admin

Ρεύμα: Πόσο θα πληρώσουμε τον Ιανουάριο – Οι χρεώσεις με παραδείγματα

admin

Προϋπολογισμός 2023: Πρωτογενές πλεόνασμα, μείωση φόρων και μόνιμα μέτρα €3,2 δισ. στο προσχέδιο

admin

Κρατική στήριξη 120 εκατ. ευρώ στην Aegean – Δικαίωμα προαίρεσης για αγορά μετοχών από Δημόσιο

admin

POS: Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου η εγκατάσταση στους 35 νέους ΚΑΔ – Πότε αρχίζουν οι έλεγχοι

admin