Image default
PIRAEUS BANK

Ο Ξηρουχάκης καταστρώνει σχέδιο… Εθνικής για την Πειραιώς

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Έως τον Μάρτιο αναμένεται να λάβει χώρα η αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Πειραιώς, με τους αρμόδιους φορείς να σηκώνουν… μανίκια, ώστε όλα να είναι έτοιμα εγκαίρως. Οι διεργασίες και οι αναγκαίες επαφές με επενδυτές από το εξωτερικό, έχουν ήδη ξεκινήσει, με τον Ηλία Ξηρουχάκη (CEO του ΤΧΣ) να έχει στρωθεί στη δουλειά, με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης

Σε πρώτη φάση, αυτό που πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι το πώς ακριβώς θα γίνει η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ΤΧΣ υπάρχει ο σχεδιασμός για ένα πλάνο «α λα Εθνική». Αυτό σημαίνει ότι το 27% θα διατεθεί σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Πιθανώς το 17% τώρα και το εναπομείναν 10% σε μεταγενέστερο χρόνο.

Βέβαια, μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, χωρίς να αποκλείεται και η εφάπαξ πώληση του 27%. Ας σημειωθεί ότι, με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς, αυτήν την στιγμή το 27% των μετοχών αξίζει σε 1,1 δισ. ευρώ, ενώ το 17% σε περίπου 740 εκατ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την Τρ. Πειραιώς, προς τα τέλη του α’ εξαμήνου θα ακολουθήσει και η διάθεση του εναπομείναντος πακέτου μετοχών (18%) του ΤΧΣ στην Εθνική. Σε εκκρεμότητα παραμένει και το 72,5% στην Attica Bank, το οποίο εκτός απροόπτου θα «πάει» στο β’ εξάμηνο ή στις αρχές του 2025.

Τράπεζα Πειραιώς: Τι προτείνει η Bofa για την αποκρατικοποίηση

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ξηρουχάκης, όπως έχουν αποδείξει οι επιτυχείς πωλήσεις μετοχών σε Eurobank, Alpha και Εθνική, φαίνεται ότι διαθέτει ένα καλά μελετημένο σχέδιο, προκειμένου οι τράπεζες να επιστρέψουν πλήρως στον ιδιωτικό τομέα, με μια ομαλή έξοδο του δημοσίου.

Ο χρόνος ζωής του ΤΧΣ εκπνέει στα τέλη του 2025, όταν και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχώρησης του Ταμείου από τον τραπεζικό κλάδο, ρίχνοντας αυλαία σε έναν 15ετή κύκλο, ο οποίος ξεκίνησε το μακρινό… 2010. Παρότι χρειάστηκαν αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια, ο στόχος της διάσωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα φαίνεται ότι επιτελέστηκε με επιτυχία, με τον κ. Ξηρουχάκη -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- να είναι ο τελευταίος CEO του ΤΧΣ.

Related posts

Τράπεζα Πειραιώς: Καλύφθηκε πλήρως η έκδοση για το 22% + 5%

ad

Χρ. Μεγάλου: Στόχος η απόδοση ιδίων κεφαλαίων να ξεπεράσει το 10%

admin

Τα σχέδια της Euronet μετά την εξαγορά των POS της Πειραιώς

admin

Πειραιώς: Συμφωνία για συμβολαιακή γεωργία με την ομάδα παραγωγών Ποιότητα Σύμβολο

admin

Πειραιώς: Στα 147 εκατ. ευρώ το τίμημα για τα γραφεία στο Ελληνικό

admin

Κτηνοτρόφοι: Επενδύουν σε ρομποτικά συστήματα για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων τους

ad

Τράπεζα Πειραιώς: Στόχος να χορηγεί 1 στα 3 δάνεια της αγοράς

admin

Πιστωτική επέκταση ύψους 1,7 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς το 2023

ad

Πειραιώς: Ισχυρά αποτελέσματα «βλέπει» η JP Morgan

admin