Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ισμαΐλ Χανίγε της Χαμάς ζούσε στην Τουρκία: “Απελάθηκε ευγενικά” αφότου πανηγύρισε το μακελειό στις 7 Οκτωβρίου

Ο Ισμαΐλ Χανίγε, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς που βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη στις 7 Οκτωβρίου όταν οι μαχητές της Χαμάς πραγματοποίησαν τη θανατηφόρα επίθεση στο Ισραήλ, κλήθηκε “ευγενικά” να φύγει από την Τουρκία, σε μια προφανή κίνηση για να αποφευχθεί μια νέα αντιπαράθεση με το Ισραήλ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Al-Monitor.

Δύο διαφορετικές πηγές είπαν στο Al-Monitor ότι ο Χανίγε απελάθηκε ευγενικά μετά από βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν τον ίδιο και άλλα μέλη της Χαμάς να προσκυνούν σε μια “προσευχή ευγνωμοσύνης” ενώ παρακολουθούσαν ειδήσεις για την εισβολή στην τηλεόραση.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η Άγκυρα ζήτησε ευγενικά από τον Χανίγε και το περιβάλλον του να φύγουν από την Τουρκία, μη θέλοντας να εμφανιστεί ως προστατεύουσα τη Χαμάς μετά τη δολοφονία Ισραηλινών αμάχων.

Οι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, πολίτες και στρατιώτες, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Ήταν η πιο θανατηφόρα επίθεση από μαχητές στην 75χρονη ιστορία του Ισραήλ. Η σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ ήρθε σε μια στιγμή που η Τουρκία μόλις εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ μετά από χρόνια έντασης, με τις δύο πλευρές να ανακοινώνουν την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων και την επιστροφή των πρεσβευτών στις δύο χώρες πέρυσι. Η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση, δεν αναγνωρίζει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση και οι ηγέτες και οι μαχητές της Χαμάς είναι γνωστό ότι απολαμβάνουν ένα ασφαλές καταφύγιο στην Τουρκία.

Ο Χανίγε, ο οποίος φιλοξενείται συχνά από τον Ερντογάν, ζει με μερική απασχόληση στην Τουρκία. Υπάρχουν μη επαληθευμένοι ισχυρισμοί ότι ο ίδιος και ο γιος του έχουν τουρκικά διαβατήρια.

Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ο Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί συχνά φιλοπαλαιστινιακή ρητορική, πραγματοποίησε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τον Χανίγε στο γραφείο του στην Άγκυρα, μαζί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Αν και ο Ερντογάν έχει σταδιακά σκληρύνει τη ρητορική του προς το Ισραήλ ως απάντηση στα αυξανόμενα θύματα στη Γάζα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – και στηλίτευσε την επίσκεψη που έκανε την περασμένη εβδομάδα στο Ισραήλ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι ισοδυναμούσε με έγκριση της καταστροφής που προκλήθηκε στη Γάζα από τους Ισραηλινούς – ο Τούρκος ηγέτης έχει συγκρατήσει τη γλώσσα του ενάντια στο Ισραήλ σε σύγκριση με τα ξεσπάσματα του παρελθόντος.

Αυτό προφανώς δεν το πήρε καλά η Χαμάς. Μια παλαιστινιακή πηγή στην Άγκυρα είπε στο Al-Monitor : “Οι παλαιστινιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, είναι δυσαρεστημένες με τη στάση της Τουρκίας. Οι δηλώσεις του θεωρούνται ανεπαρκείς. Δεν κάλεσαν καν τον Ισραηλινό πρεσβευτή στο Υπουργείο Εξωτερικών [για διαμαρτυρία]”.

Σε συνέντευξη στην τουρκική τηλεόραση Haberturk την περασμένη εβδομάδα, ο Χαλίντ Μεσάλ, άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, παρατήρησε: “Τρέφω μεγάλο σεβασμό για την Τουρκία. [Αλλά] η Τουρκία πρέπει να πει ‘σταμάτα’ στο… Ισραήλ”.

Πέτρος Κράνιας

Related posts

Μεσανατολικό: Περισσότεροι από 10.000 Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας

admin

Απομνημονεύματα Σόιμπλε: Τι γράφει για Βενιζέλο, Βαρουφάκη, Τσίπρα- Επιβεβαιώνει το σενάριο για Grexit

admin

Σλοβακία: Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο θεωρεί πως η Ουκρανία βρίσκεται “υπό τον έλεγχο” των ΗΠΑ

admin

Γαλλία: Επιστροφή στα σχολεία με την απαγόρευση της αμπάγια να κυριαρχεί

admin

Ο αρχηγός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δηλώνει ότι οι μάχες θα επεκταθούν στη Δυτική Οχθη και στην Ιερουσαλήμ

admin

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ μεταφέρει προειδοποίηση του Ισραήλ στη Βηρυτό

admin

Ελ Σαλβαδόρ: Σεισμική δόνηση 6,5 βαθμών γίνεται αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής Αμερικής

admin

Ιαπωνία: Ο Κισίντα διέταξε τον υπουργό Αλιείας να ζητήσει συγγνώμη για τα “μολυσμένα” ύδατα της Φουκουσίμα

admin

ΗΠΑ: Σε ύφεση το Νοέμβριο ο μεταποιητικός κλάδος των ΗΠΑ

admin