Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο εκκεντρικός Μιλέι της Αργεντινής ρίχνει τους τόνους με Βραζιλία – Κίνα, εβδομάδες πριν ορκιστεί πρόεδρος

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι μειώνει τάχιστα την επιθετικότητα της ρητορικής του προς τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της χώρας του, ενισχύοντας την πιθανότητα η κυβέρνησή του μπορεί τελικά να μην είναι τελικά πηγή διαταραχής για τις διεθνείς υποθέσεις.

Αφού αποκάλεσε την κινεζική κυβέρνηση “δολοφονική” κατά τη διάρκεια συνέντευξής του τον Αύγουστο στο Bloomberg News και είπε ότι δεν θα διατηρήσει τις σχέσεις με τη Βραζιλία ή χώρες υπό την ηγεσία των “κομμουνιστών” εάν εκλεγεί, ο Μιλέι ακούγεται πλέον εκπληκτικά εγκάρδιος στα σχόλια που γίνονται μόλις λίγες μέρες μετά την εμφατική νίκη του στον  19 Νοεμβρίου, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Έστειλε ευχές στον κινεζικό λαό σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τετάρτη, ευχαριστώντας τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για μια επιστολή στην οποία συγχαίρει τον νέο Αργεντινό ηγέτη για τη νίκη του και του υπενθυμίζει ότι οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Μπουένος Άιρες βασίζονταν πάντα στον “αμοιβαίο σεβασμό”, με “απτά οφέλη” και για τις δύο πλευρές.

Επίσης την Τετάρτη είπε σε μια αργεντινικό τηλεοπτικό σταθμό ότι ο Βραζιλιανός πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα “θα ήταν ευπρόσδεκτος” να παραστεί στην ορκωμοσία του στις 10 Δεκεμβρίου. Έριξε ακόμη τους τόνους των διαφορών του και με τον πάπα Φραγκίσκο, Αργεντινό ιερωμένο που κάποτε περιέγραψε ως “άνθρωπο του διαβόλου στη γη”. Όταν έλαβε κλήση από το Βατικανό την Τρίτη, ο Μιλέι κάλεσε την Αυτού Αγιότητα να επισκεφθεί σύντομα την Αργεντινή.

Η αλλαγή τόνου είναι το πιο πρόσφατο σημάδι ακόμη ότι ο αθυρόστομος ελευθεριακός που ανέβηκε στην εξουσία με ριζοσπαστικές υποσχέσεις να διορθώσει τα προβλήματα της Αργεντινής μπορεί να υιοθετεί τελικώς μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, τουλάχιστον στην εξωτερική πολιτική, καθώς ετοιμάζεται να αναλάβει τα καθήκοντά του.

“Ήταν αναπόφευκτο, η Αργεντινή απλώς δεν έχει την πολυτέλεια να αποξενώσει τους πιο σημαντικούς εμπορικούς της εταίρους”, δήλωσε ο Benjamin Gedan, διευθυντής του Προγράμματος Λατινικής Αμερικής του Wilson Center. “Φαίνεται ξεκάθαρο ότι ο Μιλέι ακολουθεί τις συμβουλές των πιο ρεαλιστών συμβούλων του όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, συμπεριλαμβανομένου του κεντροδεξιού τέως προέδρου της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι”.

Το συνολικό εμπόριο της Αργεντινής με την Κίνα και τη Βραζιλία έφτασε τα 55 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από το εμπόριο με τις ΗΠΑ, τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας.

Η Ντιάνα Μοντίνο, η οποία θα αναλάβει υπουργός Εξωτερικών του Μιλέι στις 10 Δεκεμβρίου, είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης την Τετάρτη ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν πρότεινε ποτέ τη διακοπή των σχέσεων με την Κίνα ή τη Βραζιλία, κατηγορώντας τα μέσα ενημέρωσης και την αντιπολίτευση ότι χρησιμοποιούσαν τα σχόλιά του εκτός πλαισίου.

“Δεν υπάρχει διακοπή, αλλαγή ή πάγωμα” σχέσεων, είπε στη συνέντευξή της. “Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει”.

Η Μοντίνο, οικονομολόγος και στενός σύμβουλος του Μιλέι καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του, πρόσθεσε ότι ο Λούλα “φυσικά και θα προσκληθεί” στην ορκωμοσία του νέου προέδρου της Αργεντικής. “Γιατί να μην έρθει;”, τόνισε.

Ένα θέμα που περιπλέκει μια πιθανή επίσκεψη του Λούλα είναι η αναμενόμενη παρουσία του πολιτικού του αντιπάλου, τέως προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο στην τελετή. Ο τελευταίος είναι φίλος με τον Μιλέι και, όταν του τηλεφώνησε μετά τη νίκη του στις εκλογές, δέχτηκε με χαρά μια προσωπική πρόσκληση να παραστεί στην ορκωμοσία του στο Μπουένος Άιρες.

Από τις ΗΠΑ, ο Μιλέι έλαβε ένα συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεν θα μπορέσει να βρεθεί στο Μπουένος Άιρες λόγω προηγούμενων προγραμματισμένων υποχρεώσεων, σύμφωνα με τη Μοντίνο. Την Πέμπτη, ωστόσο, το γραφείο του Μιλέι ανέφερε ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής μίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ και διεκδικητή του χρίσματος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιβεβαίωσε την παρουσία του στην ορκωμοσία.

Related posts

Πάνω από 1.000 αντισημιτικές ενέργειες στη Γαλλία από την 7η Οκτωβρίου

admin

Πορτογαλία: Σε επίπεδο ρεκόρ ο αριθμός ξένων τουριστών τον Μάιο

admin

Target: Ισχυρή υπέρβαση των προβλέψεων στο 2ο τρίμηνο και ράλι 10% για τη μετοχή

admin

Αλ. Μπομπάρ (Carrefour): Οι Γάλλοι κόβουν βασικά αγαθά – Όχι πλαφόν στις προσφορές

admin

Βρετανία: Αντιμέτωποι με μεγάλες καθυστερήσεις στα αεροδρόμια οι επιβάτες λόγω προβλήματος στο σύστημα συνοριακού ελέγχου

admin

Κρίση στην Αϊτή: Το συμβούλιο μετάβασης θα ορκιστεί και θα αναλάβει εντός της ημέρας

admin

Το Διεθνές Δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση για έκτακτα μέτρα στη Γάζα στην υπόθεση γενοκτονίας σε βάρος του Ισραήλ την 26η Ιανουαρίου

admin

Μπ. Νετανιάχου: Η Unrwa πρέπει να κλείσει – Η Χαμάς έχει διεισδύσει πλήρως

admin

Eurostat: Μείωση 2% στην κατανάλωση λιπασμάτων στην ΕΕ το 2021

admin