Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αλ. Μπομπάρ (Carrefour): Οι Γάλλοι κόβουν βασικά αγαθά – Όχι πλαφόν στις προσφορές

Ο διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού κολοσσού σούπερ μάρκετ Carrefour, Αλεξάντρ Μπομπάρ κάλεσε την Τρίτη την κυβέρνηση της Γαλλίας να καθυστερήσει την εφαρμογή του νόμου που θέτει ανώτατο όριο στις προσφορές που μπορούν να προσφέρουν οι εταιρείες λιανικής, προειδοποιώντας ότι οι καταναλωτές έχουν ήδη προχωρήσει σε τεράστιες περικοπές των δαπανών για βασικά αγαθά λόγω της εκτίναξης των τιμών.

Ο Μπομπάρ, ο οποίος είναι ένας από τα επιχειρηματικά στελέχη που πρόκειται να συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό ΛεΜερ την Τετάρτη προκειμένου να συζητήσουν την αύξηση του κόστους διαβίωσης, τόνισε ότι θα ζητήσει “μορατόριουμ ενός έτους για την εφαρμογή του νόμου Descrozaille”, ο οποίος βάζει πλαφόν στις προσφορές για προϊόντα ομορφιάς, υγιεινής και περιποίησης, σύμφωνα με το Reuters.

“Βλέπουμε ένα τσουνάμι μη δαπανών στη Γαλλία. Όταν τα βασικά είδη δεν είναι πλέον προσβάσιμα, όταν οι άνθρωποι μένουν χωρίς βασικά αγαθά, πρέπει να δράσουμε”, δήλωσε ο Μπομπάρ στο ραδιόφωνο Franceinfo την Τρίτη.

Ο νόμος Descrozaille, που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο Μάρτιο, περιορίζει στο 34% τις προσφορές που μπορεί να προσφέρει μια εταιρεία λιανικής σε προϊόντα ομορφιάς, υγιεινής και περιποίησης. Σήμερα, ωστόσο, η Carrefour είναι ελεύθερη να πουλάει σκόνη πλυντηρίου με έκπτωση 60%, ανέφερε ο Μπομπάρ.

Ο νόμος αρχικά είχε στόχο να διαμορφώσει μια πιο ισορροπημένη σχέση των εταιρειών λιανικής πώλησης με τους παραγωγούς όσον αφορά τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για τις τιμές. Το ανώτατο όριο του 34% στις προσφορές, ωστόσο, αποδοκιμάστηκε από τις εταιρείες λιανικής που λένε ότι περιορίζει τη διαπραγματευτική τους δύναμη με μεγάλους προμηθευτές.

Ο νόμος ωφελεί μόνο τρεις μεγάλες παγκόσμιες πολυεθνικές, δήλωσε ο Μπομπάρ στο Franceinfo, κατονομάζοντας τις Procter & Gamble, Henkel και Unilever.

Ο ΛεMερ τον Μάρτιο εξασφάλισε δεσμεύσεις από 75 παραγωγούς τροφίμων για μείωση των τιμών σε εκατοντάδες προϊόντα, αλλά ο υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι μόνο περίπου 40 εταιρείες είχαν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους.

Την Τρίτη, ο ΛεΜερ υποσχέθηκε να εντείνει τις πιέσεις στις εταιρείες λιανικής και τους παραγωγούς για να επιταχύνουν τις μειώσεις τιμών.

“Είμαστε στον σωστό δρόμο”, τόνισε, προσθέτοντας ότι “οι τιμές πέφτουν τώρα γιατί έχουμε παρέμβει, γιατί πιέζουμε τις εταιρείες λιανικής και τους παραγωγούς και γιατί θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θα συναντήσω τους εκπροσώπους των εταιρειών λιανικής αύριο και τους παραγωγούς μεθαύριο… με έναν στόχο: να επιταχύνουμε την πτώση των τιμών”.

Ο ΛεΜερ τόνισε ότι θα τους ζητήσει να διευρύνουν την γκάμα προϊόντων στα οποία οι έμποροι λιανικής και οι παραγωγοί μπορούν να μειώσουν τις τιμές, ενώ πρόσθεσε ότι θέλει να εξασφαλίσει επίσης τη συνεργασία περισσότερων παραγωγών.

“Σήμερα είναι 35. Νομίζω ότι μπορούμε να πείσουμε περισσότερους παραγωγούς να ενωθούν μαζί μας σε αυτόν τον αγώνα ενάντια στο υψηλό κόστος διαβίωσης”, τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Related posts

Η αμερικανική ηγεσία υποκύπτει στο γήρας

admin

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων

admin

Μπλίνκεν από Ραμάλα: “Καθαρή θέση ΗΠΑ υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους” – Θα μεταβεί και στο Μπαχρέιν

admin

Tο Ισραήλ επιχειρεί “παντού στη Μέση Ανατολή εναντίον εχθρών”

admin

Η Ρωσία λέει πως κατέστρεψε 17 drones της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και στην Κριμαία

admin

Γέλεν: Κίνδυνος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα η ευρεία χρήση της AI από εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου

admin

Μεσανατολικό: Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία ζητούν “άμεση κατάπαυση του πυρός”

admin

Υπ. Εξωτερικών Ιταλίας: “Ο παλαιστινιακός λαός δικαιούται να αποκτήσει δικό του κράτος”

admin

Ένταξη στον ΟΗΕ; Οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν πως θα διεξαχθεί σύντομα η ψηφοφορία στο Σ.Α.

admin