Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αύξηση κατά 2,2% του ΑΕΠ το πρώτο επτάμηνο του 2023

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ουκρανίας αυξήθηκε κατά 2,2% τους πρώτους επτά μήνες του 2023, σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2022, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι η οικονομία έχει ξεκινήσει να ανακάμπτει έπειτα από μια υπερβολικά δύσκολη χρονιά το 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά σχεδόν ένα τρίτο τον περασμένο χρόνο — η μεγαλύτερη ετήσια συρρίκνωση στα περισσότερα από 30 χρόνια της ουκρανικής ανεξαρτησίας.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες έχουν προσαρμοστεί στην πραγματικότητα σε συνθήκες πολέμου και η οικονομία έχει καταγράψει καλύτερη πορεία του αναμενόμενου.

Η Νάντια Μπίγκουν, υφυπουργός Οικονομίας, δήλωσε ότι ο αριθμός των ουκρανών επιχειρηματιών έχει ξεπεράσει τα προπολεμικά επίπεδα.

“Έχουμε θετικές ειδήσεις — οι ουκρανικές επιχειρήσεις ανακάμπτουν και ο αριθμός των εγγεγραμμένων επιχειρηματιών αυξάνεται. Μέχρι τα μισά του καλοκαιριού είχαμε περίπου δύο εκατομμύρια επιχειρηματίες. Η οικονομική ανάπτυξη είναι πολύ σημαντική για εμάς γιατί χρηματοδοτούμε τις ένοπλες δυνάμεις μας χάρη στη φορολογία των επιχειρήσεων”.

Η ανθεκτικότητα της ουκρανικής οικονομίας οδήγησε την κυβέρνηση να βελτιώσει τις μακροοικονομικές της προβλέψεις για αυτό τον χρόνο.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε την πρόβλεψή της για την άνοδο του ΑΕΠ στο 2,9% το 2023 από τον προηγούμενο στόχο του 2% και αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 3,5% τον επόμενο χρόνο.

Οι δυτικοί δανειστές της Ουκρανίας είναι πιο επιφυλακτικοί. Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2023.

Related posts

Ο μισός πλανήτης στις κάλπες το 2024

admin

ΟΗΕ: Τα βασανιστήρια έχουν γίνει “σκόπιμη πολιτική” στην Ουκρανία

admin

Το Μεξικό διακόπτει τις διπλωματικές του σχέσεις με τον Ισημερινό

admin

Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Ευρώπης θα συναντηθούν στο Παρίσι

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου για διαπραγματεύσεις

admin

Σουδάν: Συμφωνία για επταήμερη κατάπαυση του πυρός, από 4 έως 11 Μαΐου

admin

Θάνατος Ναβάλνι: Η Δύση ζητεί από τη Μόσχα να λογοδοτήσει

admin

Apple: Οι πωλήσεις iPhone στην Κίνα μειώθηκαν κατά 30% την πρώτη εβδομάδα του 2024

admin

Ουκρανία: Καταστρέψαμε συστήματα ρωσικής αεράμυνας στην Κριμαία

admin