Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αλλάζει η στρατιωτική ηγεσία – ο Σίρσκι αντικαθιστά τον Ζαλούζνι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:05

Ο Ουκρανός πρόεδρος εξήρε σήμερα το έργο του στρατηγού Βαλέρι Ζαλούζνι στην ηγεσία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, και του πρότεινε να παραμένει στην “ομάδα” του, λίγα λεπτά προτού το υπουργείο Άμυνας ανακοινώσει την αποχώρηση του δημοφιλούς αρχηγού του γενικού επιτελείου.

“Μιλήσαμε για τις αλλαγές που χρειάζονται οι ένοπλες δυνάμεις. Συζητήσαμε για το ποιος θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια ανανεωμένη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Η ώρα της ανανέωσης, είναι τώρα. Πρότεινα στον στρατηγό Ζαλούζνι να μείνει στην ομάδα”, έγραψε ο Ζελένσκι στην πλατφόρμα Χ.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διόρισε σήμερα τον αρχηγό του στον στρατό ξηράς, στρατηγό Ολεκσάντρ Σίρσκι, αρχηγό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αντικαθιστώντας τον Βαλέρι Ζαλούζνι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον νέο του διοικητή ως “τον πιο έμπειρο στρατηγό της Ουκρανίας”, υπογραμμίζοντας ότι ήταν διοικητής κατά την άμυνα του Κιέβου στην αρχή της ρωσικής εισβολής πριν από σχεδόν δύο χρόνια, και στη συνέχεια της αντεπίθεσης το φθινόπωρο του 2022 κατά την οποία απελευθερώθηκε η περιφέρεια του Χαρκόβου.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται άμεσες αλλαγές με μια νέα προσέγγιση στην επιστράτευση και στρατολόγηση. Οι ουκρανικές δυνάμεις απέδειξαν ότι μπορούν να ανακτήσουν τον έλεγχο των αιθέρων, αλλά δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους τους στην ξηρά το 2023, τόνισε.

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον νέο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων ένα “ρεαλιστικό” σχέδιο μάχης κατά της Ρωσίας για το 2024, μετά την αποτυχία της μεγάλης αντεπίθεσης του Κιέβου πέρυσι.

“Περιμένω τέτοιες αλλαγές στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο εγγύτερο μέλλον: ένα ρεαλιστικό και λεπτομερές σχέδιο δράσης για το 2024” που θα “λαμβάνει υπόψη την πραγματική κατάσταση στο πεδίο της μάχης και τις προοπτικές για το μέλλον”, δήλωσε ο Ζελένσκι στην αποψινή ομιλία του.

Στη δική του δήλωση, ο Ζαλούζνι είπε ότι είχε μια “σημαντική και σοβαρή συζήτηση” με τον Ζελένσκι και ότι αποφασίστηκε να αλλάξει η τακτική και η στρατηγική στο πεδίο της μάχης.

“Τα καθήκοντα του 2022 είναι διαφορετικά από τα καθήκοντα του 2024. Ως εκ τούτου, όλοι πρέπει να αλλάξουν και να προσαρμοστούν στις νέες πραγματικότητες. Για να κερδίσουμε και μαζί”, ανέφερε.

Οι δύο δηλώσεις δημοσιεύθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών η μία από την άλλη, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι δύο πιο εξέχουσες προσωπικότητες του πολέμου στην Ουκρανία είχαν συντονιστεί στενά για να κάνουν επίδειξη ενότητας.

Ο στρατιωτικός ανασχηματισμός έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, με τα στρατεύματα να είναι αντιμέτωπα με μια έλλειψη πυρομαχικών, ενώ καθυστερεί η πολύ σημαντική στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ.

Related posts

Λούλα: Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ μου ζήτησε να “ασχοληθώ με την Αμαζονία”

admin

Χαμάς: Ανταλλαγή αιχμαλώτων μόνον κατόπιν εκεχειρίας στη Γάζα

admin

Γιατί αναβλήθηκε η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ

admin

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν 100 αιχμαλώτους πολέμου η κάθε πλευρά

admin

Νότια Αφρική: Eξετάζει διάφορες επιλογές σχετικά με το ένταλμα σε βάρος του Πούτιν

admin

Ρωσία: Επίσκεψη Μεντβέντεφ σε στρατόπεδο εκπαίδευση στην ανατολική Ουκρανία

admin

Ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη στην Κριμαία – Νεκροί οι δύο πιλότοι

admin

Ιταλία: Η Ρώμη θα οργανώσει ειδική πτήση για τον επαναπατρισμό πολιτών από την πρωτεύουσα του Νίγηρα

admin

Κομισιόν: Πρόστιμο – μαμούθ 1,8 δισ. ευρώ στην Apple για αντιμονοπωλιακές πρακτικές

admin