Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ολοένα και περισσότερες εταιρείες, ιδίως αεροπορικές, προειδοποιούν ότι τα υψηλά κόστη θα μειώσουν τα κέρδη τους

Απόδοση – Επιμέλεια: Εύη Σιμοπούλου

Ολοένα και περισσότερες εταιρείες προειδοποιούν ότι η εκτίναξη του κόστους των καυσίμων και οι αυξήσεις στις αμοιβές των εργαζομένων θα καταστρέψουν τα κέρδη αυτό το τρίμηνο.

Εταιρείες από κατασκευαστές αεροδιαστημικής μέχρι τον γίγαντα της UPS που αφορά την διανομή δεμάτων βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας νέων μεγάλων εργασιακών συμφωνιών. Εν τω μεταξύ, τα συνδικάτα από την αυτοκινητοβιομηχανία έως το Χόλιγουντ πιέζουν για καλύτερες αποζημιώσεις. Οι αεροπορικές εταιρείες, των οποίων τα μεγαλύτερα έξοδα είναι τα καύσιμα των αεροσκαφών και τα εργατικά, πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά.

Η Delta Air Lines την Πέμπτη περιόρισε τις εκτιμήσεις της για τα προσαρμοσμένα κέρδη του τρίτου τριμήνου σε 1,85 έως 2,05 δολάρια ανά μετοχή, από 2,20 έως 2,50 δολάρια που προέβλεπε νωρίτερα. Ο αερομεταφορέας δήλωσε ότι πληρώνει περισσότερα για καύσιμα από ό,τι περίμενε, ενώ ανέφερε ότι το κόστος συντήρησης ήταν επίσης υψηλότερο από το αναμενόμενο.

Τα αεροπορικά καύσιμα στις ΗΠΑ στα μεγάλα αεροδρόμια ήταν κατά μέσο όρο 3,42 δολάρια το γαλόνι την Τρίτη, αυξημένα κατά 38% σε σχέση με δύο μήνες πριν, σύμφωνα με την Airlines for America, ένα σωματείο του κλάδου.

Την Τετάρτη, η American Airlines μείωσε τις προβλέψεις της για τα κέρδη της, μετά τις αναθεωρήσεις της Alaska Airlines και Southwest Airlines. Η American αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή μεταξύ 20 σεντς και 30 σεντς το τρίτο τρίμηνο, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης έως και 95 σεντς ανά μετοχή, επικαλούμενη ακριβότερα καύσιμα και μια νέα συμφωνία εργασίας των πιλότων.

Η εταιρεία υπολογίζει ότι θα πραγματοποιήσει δαπάνες ύψους 230 εκατομμυρίων δολαρίων εξαιτίας αυτής της νέας σύμβασης, η οποία περιλαμβάνει άμεσες αυξήσεις 21% για τους πιλότους και αύξηση των αποδοχών κατά 46% κατά τη διάρκεια της τετραετούς σύμβασης, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών 401(k) (πρόγραμμα αποταμίευσης συνταξιοδότησης των Αμερικανών).

Αλλού, τα εργατικά συνδικάτα από το Ντιτρόιτ έως το Χόλιγουντ πίεσαν σκληρά για αυξήσεις, καλύτερες παροχές και ωράρια στα νέα συμβόλαια. Η UPS


 και το συνδικάτο Teamsters που εκπροσωπεί περίπου 340.000 εργαζόμενους στον μεταφορέα δεμάτων κατέληξαν τον Ιούλιο σε νέα εργασιακή συμφωνία που περιλαμβάνει αυξήσεις τόσο για τους εργαζόμενους πλήρους όσο και για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης και απέφυγαν οριακά μια πιθανή απεργία.

Οι εργαζόμενοι της UPS επικύρωσαν τη συμφωνία τον περασμένο μήνα. Στο τέλος της πενταετούς σύμβασης, ένας οδηγός θα μπορούσε να κερδίσει 170.000 δολάρια σε μισθό και παροχές, δήλωσε η εταιρεία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο γίγαντας των διανομών περιέγραψε το κόστος που σχετίζεται με τη συμφωνία και δήλωσε ότι τα έξοδα που προέρχονται από αυτήν θα αυξηθούν με σύνθετο ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,3% κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.

“Το πρώτο έτος έχει μεγαλύτερο κόστος από ό,τι αρχικά προβλέψαμε”, δήλωσε ο Μπράιαν Νιούμαν, ο επικεφαλής των οικονομικών της UPS, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με επενδυτές αυτή την εβδομάδα. Είπε ότι θα κοστίσει 500 εκατ. δολάρια περισσότερο στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με δηλώσεις του.

Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, η United Auto Workers και οι αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ εξακολουθούσαν να απέχουν πολύ μεταξύ τους στις συνομιλίες για νέες εργασιακές συμφωνίες, με αποτέλεσμα να είναι “πιθανές” οι προγραμματισμένες απεργίες στις εταιρείες μετά την προθεσμία της Πέμπτης, δήλωσε ο πρόεδρος της UAW Shawn Fain το βράδυ της Τετάρτης. Το συνδικάτο έχει επιδιώξει αυξήσεις σχεδόν 40% στις ωριαίες αποδοχές στο πλαίσιο των νέων συμβάσεων, καθώς και μειωμένη εβδομάδα εργασίας 32 ωρών και άλλες σχετικές βελτιώσεις.

Άλλα συνδικάτα επιδιώκουν επίσης υψηλότερες αποζημιώσεις. Οι απεργίες των σεναριογράφων και των ηθοποιών του Χόλιγουντ ξεκίνησαν τον Μάιο και τα μέσα Ιουλίου, αντίστοιχα, με τα μέλη τους να απαιτούν καλύτερες αμοιβές που να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες διαμορφώσεις της βιομηχανίας στην εποχή του streaming στην ψυχαγωγία.

Η American Airlines προσέφερε στους αεροσυνοδούς αυξήσεις μισθών 11% από την ημερομηνία έναρξης της νέας σύμβασης και αυξήσεις 2% μετά από αυτή. Όμως η Ένωση Επαγγελματιών Αεροσυνοδών δήλωσε ότι το συνδικάτο θέλει αυξήσεις 35% κατά την έναρξη της νέας συμφωνίας, ακολουθούμενες από ετήσιες αυξήσεις 6%.

Τα συνδικάτα έχουν υποστηρίξει ότι οι εργαζόμενοι δεν πήραν αυξήσεις κατά τη διάρκεια του υψηλού πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια, αφού η πανδημία του Κόβιντ εκτροχίασε τις συνομιλίες.

Η ισχυρή ταξιδιωτική ζήτηση βοήθησε τους μεγαλύτερους αερομεταφορείς να καλύψουν με το παραπάνω τα υψηλότερα έξοδά τους. Αλλά ορισμένοι αερομεταφορείς βλέπουν ρωγμές στις πωλήσεις ακριβώς καθώς αρχίζει μια πιο υποτονική ταξιδιωτική περίοδος. Η Spirit Airlines


δήλωσε την Τετάρτη ότι αναμένει απώλειες μεγαλύτερες από τις προηγούμενες προβλέψεις και χαμηλότερα έσοδα.

Η Frontier Airlines προειδοποίησε την Τετάρτη ότι “τις τελευταίες εβδομάδες, οι πωλήσεις τείνουν κάτω από τα ιστορικά εποχικά μοντέλα” και προέβλεψε προσαρμοσμένη ζημία για το τρίμηνο.

Related posts

Γερμανία: Απαγόρευση εισόδου για τον αυστριακό ακροδεξιό Μάρτιν Ζέλνερ

admin

Η Ρωσία αποφασίζει για αναστολή της συμμετοχής της στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ

admin

Δεκαοκτώ μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες αποφεύγουν πλέον την Ερυθρά Θάλασσα

admin

Ο Σολτς ζητά μείωση του δημόσιου χρέους ενώπιον των ευρωπαϊκών συνδικάτων

admin

ο Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει κυρώσεις σε Ρώσους δικαστές και αξιωματούχους

admin

Ερντογάν: Η Σουηδία έκανε “βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση”, αλλά τα υπονομεύουν φιλοκουρδικές διαδηλώσεις

admin

Αbercrombie & Fitch: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα μεγέθη τριμήνου – Ανεβάζει τον πήχη για το έτος

admin

Πέθανε ο εμίρης του Κουβέιτ σεΐχης Σάουαφ αλ Άχμαντ αλ Σαμπάχ – Ορίστηκε νέος εμίρης

admin

Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για ναυάγιο στην Πύλο: “Αδιανόητη τραγωδία”

admin