Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οι πρώτοι Αυστραλοί αποχώρησαν από τη Γάζα – Παύση στις εχθροπραξίες ζήτησε η Αυστραλή ΥΠΕΞ

Είκοσι Αυστραλοί είναι μεταξύ της πρώτης ομάδας ξένων πολιτών που κατάφεραν να φύγουν χθες, Τετάρτη, από τη Λωρίδα της Γάζας και να εισέλθουν στην Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα, δήλωσε σήμερα ο Αυστραλός υφυπουργός Εξωτερικών Τιμ Γουατς.

Τουλάχιστον 320 ξένοι πολίτες έφυγαν χθες από τη Γάζα, έπειτα από συμφωνία που συνήφθη με τη μεσολάβηση του Κατάρ.

Ο Γουατς πρόσθεσε ότι ακόμη 65 Αυστραλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στον παλαιστινιακό θύλακα και η αυστραλιανή κυβέρνηση τους έχει καλέσει, χρησιμοποιώντας κάθε δίαυλο επικοινωνίας, να μετακινηθούν προς το πέρασμα της Ράφα το συντομότερο δυνατό.

“Προσφέρουμε κάθε δυνατή στήριξη, επικοινωνώντας μέσω όλων των διαθέσιμων διαύλων”, τόνισε ο Αυστραλός υπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. “Δεν είναι πάντα τέλειο. Πρόκειται για μια εμπόλεμη ζώνη”.

Ο Γουάτς επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει αυτή τη στιγμή να οργανώσει νέες πτήσεις για την απομάκρυνση των Αυστραλών πολιτών, καθώς είναι διαθέσιμες αρκετές εμπορικές πτήσεις. Μετά τις 7 Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η αυστραλιανή κυβέρνηση οργάνωσε αρκετές πτήσεις για τον επαναπατρισμό των Αυστραλών πολιτών.

Ο Γουατς δήλωσε εξάλλου ότι “ενθάρρυνε έντονα” τους Αυστραλούς που βρίσκονται στον Λίβανο να φύγουν από τη χώρα, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.

“Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το αεροδρόμιο της Βηρυτού θα παραμείνει ανοικτό, αν η σύγκρουση επεκταθεί στον νότιο Λίβανο. Σε αυτή την περίπτωση οι επιλογές για την αναχώρηση (σ.σ. των Αυστραλών πολιτών) θα είναι πιο περίπλοκες και δύσκολες”, εξήγησε.

“Δεν γνωρίζουμε πώς θα είναι η κατάσταση τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες”, τόνισε.

Από την πλευρά της η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Πένι Γουόνγκ ζήτησε σήμερα παύση στις εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς προκειμένου να μπορέσει να εισέλθει βοήθεια στη Γάζα, επικρίνοντας έντονα το παλαιστινιακό κίνημα και καλώντας το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.

“Ακόμη και στον πόλεμο υπάρχουν κανόνες”, υπογράμμισε η Γουόνγκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. “Η διεθνής κοινότητα δεν θα δεχθεί να συνεχιστούν οι θάνατοι αμάχων”.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Αντέχει η ΕΕ νέα διεύρυνση προς τα ανατολικά;

admin

Αζερμπαϊτζάν: Ανακοίνωσε ότι προχωρά με τη Ρωσία στην “αποστρατιωτικοποίηση” των δυνάμεων του Ναγκόρνο Καραμπάχ

admin

Σουδάν: 17 νεκροί, ανάμεσά τους και πέντε παιδιά, από αεροπορικό βομβαρδισμό στο νότιο Χαρτούμ

admin

Νετανιάχου: Ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου στην Γάζα – Θα είναι μακρύς και δύσκολος

admin

Μεσανατολικό: Υπουργοί Εξωτερικών 5 αραβικών χωρών θα συναντηθούν αύριο με τον Μπλίνκεν στο Αμάν

admin

Διάταγμα Πούτιν: Η Ρωσία δεσμεύει μετοχές θυγατρικών της Danone και της Carlsberg

admin

Οι παραγγελίες εργοστασίων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Απρίλιο

admin

Βρετανία: Η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει τους πυραύλους Storm Shadow

admin

Αντίθετη η Μαδρίτη στην αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία

admin