Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οι κορυφαίοι του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος μαζεύουν λεφτά για το Μουσείο της Wall Street

Οι κορυφαίοι ηγέτες του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συγκεντρώσουν κεφάλαια για τη δημιουργία ενός Μουσείου Οικονομικών το οποίο όμως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βρίσκεται πια στην εμβληματική του δεύθυνση στη Wall Street.

Στο γκαλά του Μουσείου των Αμερικανικών Οικονομικών, ο δισεκατομμυριούχος Κεν Γκρίφιθ καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους μέσα από τεράστιες βιντεοοθόνες στην αίθουσα χορού Ζίγκφριντ σε στιλ αρτ ντεκο του Μανχάταν. 

Ο Μαρκ Κάρνι, πρόεδρος της Brookfield Asset Management και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, τίμησε τον πρώην αντιπρόεδρο της Federal Reserve, Ρίτσαρντ Κλάριντα ενώ η JPMorgan Chase και η Wells Fargo έκαναν σημαντικές προσφορές. 

“Ο φιλόσοφος Σανταγιάνα είπε: όσοι αγνοούν την ιστορία είναι καταδικασμένοι να την επαναλάβουν”, δήλωσε στο Reuters ο Χάουαρντ Μαρκς, δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Oaktree Capital Management, πριν λάβει ένα από τα βραβεία που απονεμήθηκαν στο πλαίσιο της βραδιάς.  “Αυτό ισχύει και για τις επενδύσεις: όσοι αγνοούν την ιστορία είναι καταδικασμένοι να χάσουν είτε χρήματα είτε ευκαιρίες”.

Συγκεντρώθηκε 1,5 εκατ. δολάρια

Οι 455 παρευρισκόμενοι συγκέντρωσαν 1,5 εκατομμύρια δολάρια για την ανεύρεση στέγης και τη δημιουργία ενός νέου μουσείου για τα αμερικανικά χρηματοοικονομικά του οποίου η συλλογή του – που  περιλαμβάνει ένα ομόλογο το οποίο φέρει την υπογραφή του προέδρου Τζορτζ Ουάσιγκτον, ένα φιλμ επικαίρων από το κραχ του Χρηματιστηρίου του 1929 και τα πρότυπα των  πρώτων αμερικανικών νομισμάτων – μαραζώνει σε κάτι αποθήκες στη Τζόρτζια αφού πέρασε αρκετά χρόνια στον δήμο Κουίνς της Νέας Υόρκης.

Στο γκαλά, οι επισκέπτες έφαγαν ωραία φαγητά και μουρμούρισαν με θαυμασμό όταν είδαν στις γιγαντοοθόνες το ομόλογο με το οποίο οι ΗΠΑ είχαν χρηματοδοτήσει την αγορά της Λουιζιάνα – διπλασιάζοντας τότε  το μέγεθος της χώρας. Μια αναφορά στον Πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν απέσπασε θερμό χειροκρότημα.

Ο Κάρνι αφηγήθηκε μια ιστορία από τις μέρες του στη Goldman Sachs. “Αν κάποιος στον κλάδο μας σας εξηγεί κάτι… και αυτή η εξήγηση δεν έχει νόημα για εσάς, ζητήστε του να το επαναλάβει —  αν εξακολουθεί να μην έχει νόημα, φύγετε μακριά του”, είπε. “Όταν η προσποιητή γνώση καλύπτει την πραγματική άγνοια, καταλήγουμε πανικό”.

Ο Κλάριντα, που υπηρετεί ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και συμβουλεύει τον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων PIMCO, δήλωσε περήφανος για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τη Fed καθώς έλαβε και βραβείο.

“Η Fed ενήργησε αποφασιστικά και επεκτατικά την άνοιξη εκείνου του 2020 για να αποτρέψει αυτό που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει οδηγήσει σε οικονομική ύφεση και χρηματοπιστωτική κρίση”, είπε. “Η ευέλικτη και δημιουργική απάντηση της Fed στην κατάρρευση της οικονομίας επί πανδημίας αντιπροσωπεύει την Ομοσποδιανή Τράπεζα στα καλύτερά της”.

Όπως πολλές άλλες υποθέσεις, το Μουσείο των Αμερικανικών Οικονομικών υπέφερε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 αφού αντιμετώπισε πλήθος αναποδιές.

Πώς το Μουσείο των Αμερικανικών Οικονομικών βρέθηκε στο δρόμο

Η προηγούμενη έδρα του  ήταν στη Γουόλ Στριτ αρ. 48 και ήταν η ίδια μέρος  της οικονομικής ιστορίας των ΗΠΑ, αφού είχε λειτουργήσει ως η πρώτη έδρα της Τράπεζας της Νέας Υόρκης που ιδρύθηκε από τον Αλεξάντερ Χάμιλτον. Το μουσείο άνοιξε το 2008, την παραμονή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Έκτοτε,  όμως τα αντικείμενα και τα έγγραφά του είχαν μακρύ ταξίδι καθώς το 2018, τα μάζεψαν από εκεί όταν έσκασε ένας σωλήνας προκαλώντας μεγάλες ζημιές στους τρεις ορόφους του μουσείου, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης εκθεσιακής του αίθουσας.  Το περασμένο καλοκαίρι, η συλλογή φορτώθηκε σε ένα τρέιλερ  και μεταφέρθηκε από το Κουίνς στο αρχείο της Τζόρτζια.

“Δεν έχουμε ξεχάσει την αξία μιας φυσικής τοποθεσίας για το μουσείο μας”, είπε στους παρευρισκόμενους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του μουσείου, Ντέιβιντ Κόουεν.  “Είμαστε σε συζητήσεις για χώρους που θα μπρούσαν να μας δοθούν δωρεάν ή με έκπτωση  — αν θέλετε να βρει στέγη αυτό το απίστευτο μουσείο, ελάτε να μιλήσουμε”, δήλωσε ο Κόουεν. 

Το μουσείο εξακολουθεί να εκδίδει περιοδικό, να πραγματοποιεί εικονικές διαλέξεις και διοργανώνει εκδηλώσεις που φιλοξενούνται σε άλλους χώρους και να διαθέτει μια περιοδεύουσα έκθεση.  Όσο  περιμένει να βρει μια νέα στέγη, έχει ψηφιοποιήσει 500 κουτιά με έγγραφα που περιέχουν 300.000 σελίδες, ενώ 835 από τα αντικείμενά του έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία από αρχειοφύλακες.

Related posts

Γάζα: Δεκαέξι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων

admin

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 2,7 δισ. ευρώ στην Ουκρανία στέλνει η Γερμανία

admin

Ισραήλ: Ο Μπ. Νετανιάχου απορρίπτει τις διεθνείς εκκλήσεις και δηλώνει ότι η εισβολή στη Ράφα θα γίνει

admin

Νέες επιθέσεις κατά της Ουκρανίας σημειώθηκαν 800 μέτρα από τα σύνορα με τη Ρουμανία

admin

OHE: Ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδικάζει το πλήγμα κατά του προξενείου του Ιράν στη Δαμασκό

admin

Δυτική Όχθη: Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί και 7 τραυματίες σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού

admin

PIMCO: Νωρίς να κηρύξουμε τη νίκη κατά του πληθωρισμού

admin

Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επίθεση της Χεζμπολάχ με drones

admin

Η G7 και μερικές χώρες του νοτίου ημισφαιρίου είχαν τον Δεκέμβριο μυστική συνάντηση με εκπροσώπους του Κιέβου

admin