Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ΗΠΑ κρατούν στο «ψυγείο» τα τουρκικά F-16

Ακόμα πιο μακριά φαίνεται πως πηγαίνει η υπόθεση της πώλησης νέων F-16 στην Τουρκία. Πέραν των διαφωνιών που υπήρχαν σχετικά με την επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι σε συμμάχους στο ΝΑΤΟ (με πρώτη την Ελλάδα), το μεγάλο αγκάθι ως σήμερα ήταν η άρνηση του Ερντογάν να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό τελειώνει, καθώς ο τούρκος πρόεδρος έδωσε το «πράσινο φως» και έστειλε το πρωτόκολλο προς κύρωση στην Εθνοσυνέλευση. Στο μεταξύ όμως η άρνησή του να καταδικάσει τη Χαμάς έχει προκαλέσει «παγωμάρα» στην Ουάσιγκτον. Η συμφωνία της Αγκυρας με το αμερικανικό Πεντάγωνο για τα F-16 έχει κολλήσει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, με τον πρόεδρό της, διάδοχο του Μενέντεζ, Μπεν Κάρντιν να μη μοιάζει διατεθειμένος να προχωρήσει. Τουλάχιστον δύο μέλη της Επιτροπής δηλώνουν πως αποκλείεται να την επικυρώσουν, υπό το φως των εξελίξεων στο Μεσανατολικό και της στάσης που τηρεί ο Ερντογάν. Ο Κάρντιν σε νέες δηλώσεις του είπε ότι «είναι ξεκάθαρο πώς θα προχωρούσαμε για τα F-16 μετά την εκκρεμότητα της Σουηδίας, αλλά υπάρχουν κι άλλα ανοιχτά θέματα τώρα και θέλω να ακούσω και τη θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Και οι τραπεζίτες έχουν ψυχή

O Γιάννης Στουρνάρας διοργάνωσε δείπνο αποχαιρετισμού στην αποστολή της ΕΚΤ που βρισκόταν στην Αθήνα για το συνέδριό της. Τα τραπέζια στήθηκαν στο «Σταύρος Νιάρχος», με θέα και μενού θαλασσινό, με τραγανό φιλέτο ψαριού με λευκή φάβα, τραχανότο με γαρίδες κι αβγοτάραχο Μεσολογγίου και ροφό με πουρέ αγκινάρας. Η έκπληξη της βραδιάς όμως ήταν ότι εξελίχθηκε σε πάρτι. Δύο σκηνές θα σας μεταφέρω: Ο Στουρνάρας και οι συνεργάτες του χόρεψαν συρτάκι, «Τα παιδιά του Πειραιά» και ο Λουίς ντε Γκίντος, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, χόρεψε μακαρένα.

Συμβουλές Μπουτάρη σε Κασσελάκη

Παραμένω σε ευχάριστο κλίμα με το συναπάντημα του Στέφανου Κασσελάκη στη Θεσσαλονίκη με τον Γιάννη Μπουτάρη – το οποίο έγινε τυχαία, το βράδυ μετά την παρέλαση, σε ψαροεστιατόριο της πόλης όπου ο πρώην δήμαρχος έτρωγε με την παρέα του. Ο Κασσελάκης, που βρισκόταν σε διπλανό μπαρ με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και νέους επιχειρηματίες της πόλης, πλησίασε το τραπέζι του, φωτογραφήθηκαν και αντάλλαξαν δυο λόγια στο όρθιο. Ο Μπουτάρης τού ζήτησε να «σπάσει αβγά» και του ευχήθηκε «καλή δύναμη και γερό στομάχι». Ο νέος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι «δεν κάνω και τίποτα άλλο» και πως γερό στομάχι διαθέτει. Ουδείς ξέρει βέβαια αν εννοούσαν τα ίδια… αβγά. Την ώρα που εκτυλίσσονταν τα παραπάνω, στο ίδιο εστιατόριο, στο παραδίπλα τραπέζι έτρωγαν ο Γιάννης Μπρατάκος και η Ελενα Ράπτη με τον υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης Στάθη Κωνσταντινίδη. Φυσικά ο Κασσελάκης δεν ήταν αγενής, τους χαιρέτισε κι αυτούς.

Παραίτηση πριν από την υποδοχή

Ο Απόστολος Καλδάρας είχε γράψει ένα τραγούδι που έλεγε: «Τι να το κάνω πως είσαι ωραίος, πως έχεις νιάτα, πολλά λεφτά;». Το θυμήθηκα όταν πληροφορήθηκα την παραίτηση του γιου του, Κώστα Καλδάρα, από τη θέση του γραμματέα της Νομαρχιακής Οργάνωσης Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες πριν κληθεί να υποδεχθεί τον περιοδεύοντα Στέφανο Κασσελάκη. Με ποιητικό αποχαιρετισμό: «Ενα αριστερό προοδευτικό κόμμα δεν έχει ιδιοκτήτες, ούτε ενοικιαστές. Εχει μόνο εργάτες που έχτισαν το οικοδόμημα με θεμέλια την ιδεολογία, την ιστορία, το καταστατικό. Ολα τα άλλα είναι έπεα πτερόεντα».

«Εφυγε» ο Δημήτρης Ευαγγελοδήμος

Ιστοριοδίφης, συγγραφέας, μα πάνω από όλα δημοσιογράφος. Αυτός ήταν ο Δημήτρης Ευαγγελοδήμος, ένας από τους πλέον διακεκριμένους δημοσιογράφους του οικονομικού ρεπορτάζ, που έφυγε από τη ζωή στα 69 χρόνια του, ύστερα από γενναία μάχη με τον καρκίνο. Εργάστηκε επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες στα μέσα ενημέρωσης, στην «Εξόρμηση», στα «ΝΕΑ», ήταν αρχισυντάκτης για πολλά χρόνια στην εφημερίδα «Το Βήμα», διευθυντής Σύνταξης στο περιοδικό «Οικονομικός Ταχυδρόμος» και διευθυντής στην οικονομική εφημερίδα «Κέρδος», όπου έκλεισε τη δημοσιογραφική του καριέρα για να αφιερωθεί στην ιστορική έρευνα και τη συγγραφή βιβλίων για ιστορικές προσωπικότητες ευρυτανικής καταγωγής και γεγονότα που έλαβαν χώρα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Καρπενήσι. Το τελευταίο ιστορικό έργο του, με τον τίτλο «19 ημέρες: Η τελευταία αναλαμπή του Εμφυλίου», εκδόθηκε το 2022 και αφορούσε τη Μάχη του Καρπενησίου του 1949 που οδήγησε στην κατάληψή του από τις δυνάμεις του ΔΣΕ. Τα συλλυπητήριά μας στην κόρη του, τη δική μας Ελένη Ευαγγελοδήμου, και σε όλη την οικογένειά του είναι θερμότατα.

Related posts

Η κρίσιμη ψήφος των 17άρηδων – Τα κριτήρια και τι ζητούν οι νέοι

admin

Ανακοίνωσε την υποψηφιότητα Αυτιά για τις ευρωεκλογές η ΝΔ

admin

Καμπάνια με περισσότερο Κασσελάκη

admin

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

admin

Ερντογάν: Κουβέντα για την Ελλάδα στην ομιλία του στο ΝΑΤΟ

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ

admin

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές – Όλα τα ονόματα

admin

Τα χαστούκια που έμειναν στην Ιστορία

admin

Το στοίχημα του ΚΚΕ

admin