Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ καλούν τους πολίτες τους στη Γάζα να μετακινηθούν προς το πέρασμα της Ράφα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:01

Η αμερικανική κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες της στη Γάζα να κινηθούν νότια και ειδικότερα προς το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο για να είναι έτοιμοι για μια πιθανή επαναλειτουργία του, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Κατάρ για να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα το απόγευμα του Σαββάτου ώστε να επιτραπεί η έξοδος των Παλαιστίνιων-Αμερικανών, δήλωσε νωρίτερα ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Προσπαθούμε να διευκολύνουμε την πρόσβαση ώστε να είναι ανοιχτό από τις 12 έως τις 5 σήμερα. Οι Αιγύπτιοι, οι Ισραηλινοί και οι Καταριανοί συνεργάζονται μαζί μας σε αυτό”, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ταξίδευε μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Η Ουάσινγκτον είχε έρθει σε επαφή με Παλαιστίνιους-Αμερικανούς μέσα στη Γάζα, ορισμένοι από τους οποίους εξέφρασαν την επιθυμία να φύγουν μέσω της Ράφα, αλλά δεν ήταν σαφές αν η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς θα επέτρεπε την πρόσβαση στο πέρασμα, είπε ο αξιωματούχος.

Καθώς το χρονικό περιθώριο για το άνοιγμα του περάσματος έληγε, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν αν κάποιοι Αμερικανοί πολίτες μπόρεσαν να βγουν, πρόσθεσε αργότερα ο αξιωματούχος.

“Ενημερώσαμε τους Αμερικανούς πολίτες στη Γάζα με τους οποίους είμαστε σε επαφή ότι αν εκτιμούν ότι είναι ασφαλές ότι θα ήταν καλό να μετακινηθούν πιο κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα”, δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. “Μπορεί να υπάρξει πολύ μικρή ειδοποίηση για το αν ανοίξει το πέρασμα και μπορεί να ανοίξει μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα”.

Ο αριθμός Παλαιστίνιων-Αμερικανών στη Γάζα υπολογίζεται σε μερικές εκατοντάδες και η Ουάσινγκτον ελπίζει να τους απομακρύνει από τον κίνδυνο.

Κατά την τρίτη ημέρα του πιο εκτεταμένου ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν στο Ριάντ, καθώς ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης συνεργάζεται με τους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ για να αποτρέψει τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς από το να εξελιχθεί σε μια μεγαλύτερη σύγκρουση και να συμβάλει στην απελευθέρωση των ομήρων που έχουν απαχθεί από την ισλαμιστική οργάνωση.

Μιλώντας πριν από τη συνάντηση, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η προστασία των αμάχων και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης είναι “ζωτικής σημασίας”.

“Και εργαζόμαστε από κοινού για να κάνουμε ακριβώς αυτό, ιδίως δουλεύοντας για τη δημιουργία ασφαλών περιοχών στη Γάζα, δουλεύοντας για τη δημιουργία διαδρόμων ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στους ανθρώπους που τη χρειάζονται.

“Κανείς μας δεν θέλει να δει να υποφέρουν οι άμαχοι από οποιαδήποτε πλευρά, είτε πρόκειται για το Ισραήλ, είτε για τη Γάζα, είτε για οπουδήποτε αλλού. Και εργαζόμαστε από κοινού για να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τους προστατεύσουμε”, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Σε παρατηρήσεις που δημοσιεύθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι “η προτεραιότητα τώρα πρέπει να είναι να σταματήσουν να υποφέρουν περαιτέρω οι άμαχοι. Έτσι, εδώ πρέπει να τονίσω ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι πολύ, πολύ δύσκολη και πρέπει να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα επιτραπεί η πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και ανθρωπιστικά αγαθά”.

Μετά τη συνάντησή του στο Ριάντ, ο Μπλίνκεν ταξίδεψε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για συνάντηση με τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

Βάσει προγράμματος θα επιστρέψει στο Ριάντ το βράδυ και ενδέχεται να συναντηθεί με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο Μπλίνκεν μίλησε επίσης σήμερα για την κατάσταση στη γάζα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι.

Related posts

Η British American Tobacco ολοκλήρωσε την αποχώρησή της από Ρωσία και Λευκορωσία

admin

Βενεζουέλα: Δώδεκα νεκροί από κατάρρευση χρυσωρυχείου λόγω πλημμύρας

admin

EY: Η τεχνητή νοημοσύνη κορυφαία ευκαιρία για τον κλάδο τεχνολογίας το 2024

admin

Την αλληλεγγύη της ΕΕ στον Κυρ. Μητσοτάκη για τις πυρκαγιές εξέφρασε ο Σ. Μισέλ

admin

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν προσκάλεσε τη Γιούλια Ναβάλναγια στην ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου

admin

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει οκτώ οικισμούς τις τελευταίες δύο εβδομάδες

admin

Σύνοδος ΗΠΑ – ΕΕ στον Λευκό Οίκο, με το Ισραήλ και την Ουκρανία στο επίκεντρο

admin

Η Νότια Οσετία συζητά πιθανή ένταξή της στη Ρωσία

admin

Κρίση στην Αϊτή: Πάνω από 13.000 πρόσφυγες στάλθηκαν πίσω παρά την έξαρση της βίας

admin