Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οι επενδυτές ομολόγων κάνουν ουρά για να χρηματοδοτήσουν τον πόλεμο της Ευρώπης κατά του Πούτιν

Οι επενδυτές της αγοράς ομολόγων προτρέπουν τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους και να έρθουν σε συνεννόηση σε ότι αφορά τις αμυντικές δαπάνες, καθιστώντας μόνιμο  το πρόγραμμα ομολόγων τρισεκατομμυρίων ευρώ του ευρωπαϊκού μπλοκ, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση δεν θα αποτελέσει πρόκληση για τους πολιτικούς της ΕΕ που διαφωνούν για το αν θα ενισχύσουν τις κοινές στρατιωτικές ικανότητες με την έκδοση κοινών ομολόγων. 

Οι διαχειριστές κεφαλαίων που διψούν για αγορές τίτλων με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση (AAA) δηλώνουν ότι ζητούν περισσότερες ευρωπαϊκές εκδόσεις, αναφέρει το Bloomberg.

Οι επενδυτές επισημαίνουν ότι η έκδοση των συγκεκριμένων τίτλων  θα επιτρέψει την αύξηση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών που γίνεται όλο και πιο επιτακτική για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής και μάλιστα χωρίς να αυξηθεί το χρέος των μεμονωμένων κρατών μελών. Ευνοούν μάλιστα την έκδοση κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων  για την άμυνα καθώς τα ομόλογα της ΕΕ πληρώνουν ένα premium έναντι των κρατικών ομολόγων με παρόμοια αξιολόγηση.

“Διψούν” οι επενδυτές για κοινά ευρωπαϊκά ομόλογα

“Οι επενδυτές διψούν για αυτά τα ομόλογα”, δήλωσε ο Brian Mangwiro, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Barings, η οποία έχει ομόλογα της ΕΕ.

Η λύση ενός προγράμματος έκδοσης ομολόγων για όλο το μπλοκ αρχίζει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σε ορισμένες πρωτεύουσες, καθώς οι Ευρωπαίοι στρατιωτικοί προειδοποιούν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ευρώπη εάν εξασφαλίσει τη νίκη στην Ουκρανία, ενώ το έλλειμμα δεκαετιών στις στρατιωτικές δαπάνες έχει ως αποτέλεσμα η Ευρώπη να είναι επικίνδυνα απροετοίμαστη.

Ο κοινός ευρωπαϊκός δανεισμός χαρακτηρίστηκε από τον Επίτροπο Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι τον περασμένο μήνα ως “ένας υγιής τρόπος” αντιμετώπισης κρίσεων. Το σχέδιο υποστηρίζεται από χώρες των οποίων οι αμυντικές βιομηχανίες θα ήταν σε θέση να ωφεληθούν – όπως η Γαλλία – και χώρες των οποίων η γειτνίαση με τη Ρωσία οξύνει την αίσθηση της απειλής  – όπως η Εσθονία. 

Αντιμετωπίζει την αντίθεση από τα πιο συντηρητικά δημοσιονομικά κράτη της Ευρώπης.

Η ελκυστικότητα των κοινών εκδόσεων

Ένας λόγος για τον οποίο οι επενδυτές παροτρύνουν τα κράτη να ξεπεράσουν τις επιφυλάξεις τους είναι ότι οι τίτλοι με αξιολόγηση ΑΑΑ είναι πολύτιμα – ιδίως από τότε που οι ΗΠΑ έχασαν την κορυφαία πιστοληπτική βαθμίδα  πέρυσι. 

Υπάρχει όμως κι ένα πρόσθετο πλεονέκτημα: για λόγους που έχουν να κάνουν με τον προσωρινό χαρακτήρα της εκδόσεων, τα υπάρχοντα κοινά ευρωπαϊκά ομόλογα πληρώνουν στους επενδυτές ελαφρώς υψηλότερες αποδόσεις συγκριτικά με τους τίτλους της Γερμανίας που έχουν την ίδια πιστοληπτική αξιολόγηση αλλά και της Γαλλίας που έχουν χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση.

Τεράστια υπερκάλυψη

Ο ενθουσιασμός των αγοραστών ομολόγων γίνεται εμφανής σχεδόν σε κάθε έκδοση. 

Τον περασμένο μήνα, μία έκδοση ομολόγων της ΕΕ ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ έλαβε προσφορές ύψους  81 δισεκατομμυρίων ευρώ — δηλαδή η ζήτηση υπερκάλυψε την προσφορά κατά 27 φορές, ο υψηλότερος δείκτης κάλυψης που έχει καταγραφεί ποτέ στην αγορά χρέους του κοινού ευρωπαϊκού χρέους, σύμφωνα με στοιχεία που αναλύθηκαν από το Bloomberg. 

Ακόμη και τον Οκτώβριο του 2020, η πρώτη κοινή έκδοση ομολόγων της ΕΕ μετά τη συμφωνία ορόσημο που ακολούθησε την πανδημία είχε προσφορές ύψους 233 δισεκατομμυρίων ευρώ, την υψηλότερη στην ιστορία της αγοράς ομολόγων.

Η ΕΕ έχει ήδη εκδώσει ομόλογα ύψους 450 δισεκατομμύρια ευρώ κυρίως για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι εκδόσεις αυτές θα σταματήσουν μετά το 2026, αλλά οι επενδυτές πιστεύουν ότι η έκδοση κοινών ομολόγων της ΕΕ πρέπει να προσλάβει μόνιμο χαρακτήρα.

Πολλά κρίνονται από τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας

Αυτό ακριβώς είναι που κάνει ορισμένες δημοσιονομικά συντηρητικές χώρες εξαιρετικά δύσπιστες π.χ. τη Γερμανία. Η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες συνητηρητικές χώρες της ΕΕ εδωσαν τη συγκατάθεση τους το 2020 στον κοινό δανεισμό μόνο επειδή είχαν γονατίσει κι οι δικές τους οικονομίες από την κρίση της πανδημίας και ο δανεισμός θα είχε εφάπαξ χαρακτήρα. 

Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει στα μέτωπα της Ουκρανίας τις επόμενες εβδομάδες και παρακολουθούν εάν η προέλαση των ρωσικών αρμάτων μάχης προς τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ σημάνει συναγερμό στης ΕΕ. “Δυστυχώς χρειάζεται πάντα μια κρίση στην Ευρώπη για να αποκτήσει  μια ιδέα μεγάλη έλξη”, δήλωσε ο Guy Miller, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στη Zurich Insurance Co.

Related posts

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι δύτες επιστρέφουν, οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί

admin

Το Ισραήλ δρομολογεί μελλοντική σιδηροδρομική σύνδεση με τη Σαουδική Αραβία

admin

Xiamen Airlines: Εγκαινιάζει νέες πτήσεις χωρίς ενδιάμεσο σταθμό προς το Παρίσι

admin

Σερβία: Δεν υπήρξε ποτέ σχέδιο εισβολής στο Κόσοβο

admin

Υεμένη: Οι αντάρτες Χούθι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα

admin

Επίθεση με drone στο Ιράκ: Νεκροί οι ηγέτες της Καταΐμπ Χεζμπολάχ

admin

Best Buy: Χαμηλότερα των εκτιμήσεων τα έσοδα γ’ τριμήνου – υποβαθμίζει το outlook

admin

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες

admin

Νετανιάχου για Χάγη: “Εξωφρενικά” τα περί γενοκτονίας – Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα

admin