Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Οι αντάρτες Χούθι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, δήλωσαν σήμερα πως δεν έχουν καμιά πρόθεση να σταματήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, παρά την ανακοίνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες μιας νέας συμμαχίας για την προστασία της ναυσιπλοΐας.

“Ακόμα κι αν η Αμερική καταφέρει να κινητοποιήσει τον κόσμο ολόκληρο, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μας δεν θα σταματήσουν (…) όποιες κι αν είναι οι θυσίες που αυτό θα μας κοστίσει”, διαβεβαίωσε μέσω της πλατφόρμας X ένας αξιωματούχος των ανταρτών, ο Μοχάμεντ Αλ-Μπουχάιτι.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αυτές οι επιθέσεις θα σταματήσουν μόνο “αν το Ισραήλ σταματήσει τα εγκλήματά του και τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα φθάσουν στον πολιορκημένο πληθυσμό” της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Μπουχάιτι αντέδρασε με τις δηλώσεις αυτές στην ανακοίνωση, χθες, Δευτέρα, από τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν της δημιουργίας ενός συνασπισμού δέκα χωρών για να βάλουν τέλος στις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούθι εναντίον των πλοίων που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα.

“Η πρόσφατη κλιμάκωση των ανεύθυνων επιθέσεων των Χούθι από την Υεμένη απειλεί την ελευθερία εμπορίου, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αθώων ναυτικών και αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο”, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Πενταγώνου.

“Γι’ αυτό ανακοινώνω σήμερα την έναρξη της επιχείρησης Prosperity Guardian (Φύλακας Ευημερίας)”, πρόσθεσε. Αυτή η συμμαχία περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τις Σεϋχέλλες και την Ισπανία, διευκρίνισε ο Όστιν.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα ως απάντηση στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας.

Χθες, Δευτέρα, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση σε δύο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, μεταξύ των οποίων το νορβηγικό M/T Swan Atlantic.

Related posts

Το ανατολίτικο παζάρι των Βρυξελλών για την ευρωπαική ηγεσία

admin

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μπλίνκεν συναντάται με ανώτερο αξιωματούχο της Κίνας παραμονή των εκλογών στην Ταϊβάν

admin

Η Τουρκία είναι πρόθυμη να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

admin

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι προχώρησε κατά δύο χιλιόμετρα γύρω από τη Μπαχμούτ

admin

Citigroup: Υπερέβη τις εκτιμήσεις στο τρίμηνο παρά τη βουτιά κερδοφορίας 36%

admin

Πολωνία: Αναπτύσσει επιπλέον 1.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Λευκορωσία

admin

ΗΠΑ: Αισιόδοξος ο Μπάιντεν ότι θα αποφευχθεί η στάση πληρωμών

admin

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την “επιδεινούμενη βία” στην ανατολική ΛΔ Κονγκό

admin

Κίνα: Επιβράδυναν τον Μάιο λιανικές πωλήσεις και βιομηχανική παραγωγή

admin