Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι γαλάζιες αγωνίες πίσω από την ευρωλίστα

Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ συναντιούνται άνθρωποι από διαφορετικές διαδρομές «που μπορούν να συστεγάζονται κάτω από την ίδια πολιτική στέγη», σύμφωνα με την κάπως λυρική προσέγγιση, χάριν συσπείρωσης των ψηφοφόρων του 2023, του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην ίδια λίστα ονομάτων συναντιούνται μικρές και μεγαλύτερες αγωνίες της παράταξης ενόψει μιας κάλπης η οποία «εκ των πραγμάτων» θα έχει πολιτικό αντίκτυπο, όπως παραδέχεται ο Πρωθυπουργός.

Με επιμονή στην πολιτική σταθερότητα ως ένα από τα βασικά διακυβεύματα της ευρωκάλπης, ο ίδιος κατέληξε στις επιλογές του έχοντας το βλέμμα σε πολλαπλές κατευθύνσεις. Κυρίως, στις κλιμακούμενες πιέσεις – διαρροές της ΝΔ όπως αποτυπώνονται δημοσκοπικά από τις αρχές του έτους και σε «καμπανάκια» που ηχούν από συγκεκριμένα σημεία του εκλογικού χάρτη ή και από συγκεκριμένες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Πέραν της ουσίας αποδίδεται μεγάλη σημασία και στους συμβολισμούς καθ’ οδόν προς την 9η Ιουνίου. Το πιστοποιεί μια χαρτογράφηση, ως δεύτερη ανάγνωση, ορισμένων από τις γαλάζιες υποψηφιότητες της ΝΔ.

Φρέντι Μπελέρης

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης είναι, σύμφωνα με πρωθυπουργικούς συνεργάτες, μια επιλογή «καθαρά παραταξιακή» και «βαριά συμβολική». Η επιλογή –η μόνη που συνδυάστηκε όχι απλώς με παρασκηνιακή ζύμωση αλλά επιπλέον με ενστάσεις για το ρίσκο που μπορεί να έχει– συνδέεται με κάτι ακόμα: την ανάγκη της ΝΔ να μη… χαρίσει τον πατριωτικό χώρο στο υπερδεξιό φάσμα. Να απευθυνθεί στη «ραχοκοκαλιά» της, στους δεξιούς που δεν ενθουσιάζονται με τις κεντρώες επιλογές του Μητσοτάκη.

Πύρρος Δήμας

Ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, που έχει βρεθεί στη Βουλή με το ΠΑΣΟΚ, είναι ο έτερος Χειμαρραίος στο ευρωψηφοδέλτιο, με διαφορετικά χαρακτηριστικά (και στοχεύσεις) από εκείνα του Μπελέρη.

Αγαπητός, εκπρόσωπος της ομογένειας και με κοινωνική δράση έχει, κατά τον Μητσοτάκη, «σηκώσει στις πλάτες του την Ελλάδα», όπως έχει πει στην εθνική μειονότητα της Αλβανίας. Είναι δηλαδή σύμβολο μιας Ελλάδας που μπορεί να πετυχαίνει, δίνοντας αγώνες. Και ένα πρόσωπο που εδώ και εβδομάδες εντοπίζεται ψηλά στις κρυφές μετρήσεις.

Ελεονώρα Μελέτη

Αναγνωρίσιμη, με δικό της (τηλεοπτικό) κοινό και με γενική άποψη για θέματα της επικαιρότητας η Ελεονώρα Μελέτη μίλησε για «αμιγώς κοινωνική προσέγγιση» στην υποψηφιότητά της. Με το σκεπτικό του Μητσοτάκη η δημοσιογράφος – παρουσιάστρια έχει απήχηση σε πιο «απολιτίκ» κοινό –ιδίως το γυναικείο στο οποίο έχει «πέραση» μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ– με ευαισθησίες στην κοινωνική ατζέντα. Επαιξαν ρόλο οι θέσεις της για θέματα ισότητας των φύλων μαζί με τα podcasts που επιμελείται, εν αναμονή του βιβλίου της για τη συναισθηματική κακοποίηση.

Νουρτζάν Σούλογλου

Η Θρακιώτισσα Νουρτζάν Σούλογλου, επιμελήτρια Β’ γενικής ιατρικής στο περιφερειακό ιατρείο της Αμβροσίας φέρνει στο προσκήνιο τόσο την προσπάθεια του Μητσοτάκη για άνοιγμα στη νεότερη γενιά μαζί με την ανάδειξη προσώπων της «καθημερινότητας» όσο και την έμφαση της ΝΔ στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Η ΝΔ έχασε τη Ροδόπη από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2023, «γράφοντας» σε κάποιους δήμους της περιφέρειας ακόμα και 20 με 30 μονάδες κάτω από το πανελλαδικό ποσοστό.

Γιάννης Δεκόλης

Η επιλογή του 66χρονου Γιάννη Δεκόλη (εκτρέφει πρόβατα της φυλής Κατσικά Ιωαννίνων), προέδρου της Ενωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, αποτελεί «άνοιγμα» στον κόσμο του πρωτογενούς τομέα. Το αγροτικό μέτωπο προκάλεσε αναταράξεις στην κυβέρνηση προ μηνών με αποκορύφωμα το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και ενώ η ΚΑΠ βρίσκεται στο ευρωπαϊκό τραπέζι ο Μητσοτάκης βάζει την αγροτική πολιτική στα προεκλογικά διλήμματα: «Ποιος θα δώσει τις κρίσιμες μάχες για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς μας;».

Ολγα Κουρή-Καλλέργη

«Το Δημογραφικό δεν αποτελεί μόνο ελληνική πρόκληση, είναι ευρωπαϊκή» έλεγε ο Μητσοτάκης στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου. Είχε ήδη ανακοινωθεί το όνομα της Ολγας Κουρή-Καλλέργη, μαιευτήρα-γυναικολόγου και εκ των ιδρυτών της φιλανθρωπικής οργάνωσης Axion Hellas.

Η ΝΔ επιδιώκει έναν ακόμα συμβολισμό, καθώς το Δημογραφικό «σηκώνεται» προεκλογικά. Εντός Μαΐου ανακοινώνεται το εθνικό σχέδιο δράσης, μια εργαλειοθήκη που εν μέρει θα πατά στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη τον περασμένο Οκτώβριο.

Εύη Χριστοφιλοπούλου

H υποψηφιότητα της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και βουλευτού Αττικής (2004-2019) Εύης Χριστοφιλοπούλου θεωρούνταν κλειδωμένη από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η «μεταγραφή» – η προσχώρησή της στη ΝΔ. Ο Μητσοτάκης προσδοκά ότι στη δική της υποψηφιότητα αποκτά περιεχόμενο η εικόνα που θέλει ο ίδιος να εκπέμπει για τη διεύρυνση της κεντροδεξιάς παράταξης.

Οι δυο τους έχουν συνεργαστεί προ δεκαετίας, όταν η Χριστοφιλοπούλου ήταν υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο Μητσοτάκης υπουργός.

Γιώργος Μπλιούμης

Η ανάδειξη του πατριωτικού προφίλ της ΝΔ συνοδεύει την υποψηφιότητα του επίτιμου αρχηγού ΓΕΑ Γιώργου Μπλιούμη. Ο ελασσονίτης πτέραρχος ε.α με 4.000 ώρες πτήσης λειτουργεί ως σινιάλο προς ακροατήρια με ευαισθησίες στα «εθνικά», ενόσω ο Μητσοτάκης προτάσσει την ισχυροποίηση των ενόπλων δυνάμεων και των συμμαχιών της χώρας.

Η ΝΔ ήθελε οπωσδήποτε αυτόν τον συμβολισμό – ενδεικτικές οι σκέψεις για τον Κωνσταντίνο Φλώρο (πρώην ΑΓΕΕΘΑ) και τον Αλκιβιάδη Στεφανή (πρώην ΑΓΕΣ), που για διαφορετικούς λόγους δεν προχώρησαν.

Θεόφιλος Καραχάλιος

Βασικό ζητούμενο του Μητσοτάκη ήταν η μέγιστη γεωγραφική εκπροσώπηση της χώρας και ειδικά στη Θεσσαλία γίνονταν έντονες βολιδοσκοπήσεις. Ο ιατρός Θεόφιλος Καραχάλιος δεν θεωρήθηκε απλώς δραστήριος στη Λάρισα. Είναι πρόσωπο με γαλάζιο παρελθόν καθώς το 2019 ήταν υποψήφιος βουλευτής.

Υπήρξε επίσης εκλεγμένος αντιπρόσωπος της περιφερειακής οργάνωσης Λάρισας σε πρόσφατα κομματικά συνέδρια και παλαιότερα μέλος της ΟΝΝΕΔ Ηλιούπολης, μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στον Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής, τομεάρχης Οργανωτικού για τον Νομό Φωκίδας.

Related posts

Παράθυρο Ερντογάν για συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας στην πυρηνική ενέργεια

admin

«Να μη φοβόμαστε τα μέλη»

admin

Από τον «ψυχρό πόλεμο» στη μετωπική σύγκρουση

admin

Αμεση αργία μετά την ορκομωσία

admin

Τουρνέ

admin

Εκλογές: Ποιος παράτησε τον Βελόπουλο;

admin

Μπάμπης Παπαδημητρίου: «Ο Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος σοσιαλιστής των τελευταίων χρόνων»

admin

«Μέχρι και η Barbie κατεβαίνει σε απεργία» – Η επική ανάρτηση του ΠΑΜΕ

admin

Μητσοτάκης: Σύντομα θα έρθουν περισσότερα καλά νέα για την ελληνική οικονομία

admin