Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπλόκο με τα τρακτέρ στο Σύνταγμα

Σε πεδία με διαφορετικές πολιτικές και επιχειρησιακές δυσκολίες εξακολουθεί να δοκιμάζεται η κυβέρνηση, όσο κι αν τα στελέχη του Μαξίμου ενοχλούνται με τον χαρακτηρισμό «ανοιχτά μέτωπα», νιώθοντας ότι αυτός υποδηλώνει αδυναμία απόδοσης και θολώνει την εικόνα που θέλουν να εκπέμπουν ότι ακούν την κοινωνία και εφαρμόζουν το πρόγραμμά τους.

Μετά την ψήφιση της ισότητας στον γάμο, που, όπως αναμενόταν, κλόνισε την κεντροδεξιά παράταξη, κυρίαρχα ζητήματα παραμένουν εκείνο των αγροτών και εκείνο των πανεπιστημίων, για τα οποία είναι ανοιχτό το στοίχημα της εκτόνωσης, χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα, το αργότερο στις επόμενες δύο εβδομάδες. Και αυτό γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να περιορίσει στο μέγιστο τις κυβερνητικές και εσωκομματικές αναταράξεις, ενόσω αρχίζει να βγαίνει μπροστά ζητώντας από τον γαλάζιο μηχανισμό να μπει σε κατάσταση προεκλογικής εγρήγορσης έγκαιρα και, κυρίως, συντεταγμένα.

«Οι ευρωεκλογές είναι μια εθνική κάλπη, με τη δική της ξεχωριστή σημασία. Δεν θα την αντιμετωπίσω ως χαλαρή κάλπη» είπε ο ίδιος στο Star, ενώ το ίδιο συμβόλισε η χθεσινοβραδινή παρουσία του σε κομματική εκδήλωση της Γραμματείας Οργανωτικού. «Το στοίχημα των ευρωεκλογών είναι περισσότερο από ποτέ στοίχημα συμμετοχής, να πείσουμε τους πολίτες ότι δεν είναι μία κάλπη αδιάφορη, σίγουρα δεν είναι κάλπη διαμαρτυρίας» σημείωσε από τη γαλάζια σύναξη σε κεντρικό ξενοδοχείο. Ηταν η πρώτη δημόσια εμφάνισή του σε αμιγώς νεοδημοκρατικό ακροατήριο μετά τους τριγμούς από 52 γαλάζιες διαφοροποιήσεις στον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και ένα 24ωρο πριν από το αγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.

Για τη σημερινή είσοδο δεκάδων τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας εξελίχθηκε μπαράζ συνεννοήσεων στον άξονα Μαξίμου – υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Ο Μητσοτάκης εκτιμά ότι το συλλαλητήριο σηματοδοτεί «συμβολική» κορύφωση των κινητοποιήσεων. Ενα βήμα δηλαδή προτού αρχίσει η αποκλιμάκωση. Ανατρέποντας την αρχική γραμμή για «μπλόκο» στην κάθοδο των αγροτών των μπλόκων στην Αθήνα, κάτι που κρίθηκε ότι θα απειλούσε με… εκρηκτικό κλίμα με ευθύνη της κυβέρνησης, καθώς οι αγρότες έχουν αποφύγει ακρότητες μέχρι στιγμής, το Μαξίμου προσδοκά να περάσει ομαλά το συλλαλητήριο, χωρίς συγκρουσιακές εικόνες και με τη μικρότερη διατάραξη της καθημερινότητας στην πόλη.

«Ζητώ από τους αγρότες να είναι σε ανοιχτό δίαυλο με την Αστυνομία» είπε ο Μητσοτάκης. Εξού και επιχειρείται – το λιγότερο – μια συντεταγμένη είσοδος και έξοδος των διαμαρτυρομένων. Από χθες τα τρακτέρ κινούνται συνοδεία περιπολικών και το δρομολόγιο είναι συγκεκριμένο, ενώ πάνω από 60 λεωφορεία με αγρότες θα σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Η κυβέρνηση δεν προκρίνει στρατηγική έντασης με μια πολυπληθή επαγγελματική ομάδα, που αποτελεί προνομιακό ακροατήριο της ΝΔ, αντίθετα διαμηνύει ότι επιζητεί διάλογο και διατήρηση των στενών δεσμών. Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι δεν υπάρχει περιθώριο παροχών. «Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και οι αγρότες ξέρουν ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος» είπε ο Πρωθυπουργός. Αυτό που προτάσσει η κυβέρνηση είναι ότι θέλει τη συζήτηση για θεσμικά θέματα. «Δέσμευσή μου», επανέλαβε ο Μητσοτάκης, να υπάρχει από το 2025 «μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης».

Συνολικά πάντως ο Πρωθυπουργός έκλεισε τα παράθυρα παροχών πριν ή μετά το Πάσχα με την αποστροφή «καμία πρόσθετη εξαγγελία». Εν όψει αποφάσεων την άνοιξη για τον κατώτατο μισθό, είπε μόνο ότι «θα είναι σίγουρα πάνω από τα 800 ευρώ».

 Τα πανεπιστήμια

Σε ό,τι αφορά τα πανεπιστήμια και τους ποινικούς κώδικες, δύο νομοσχέδια που αναμένεται να ψηφιστούν διαδοχικά στο επόμενο δεκαήμερο και τα οποία πυροδοτούν εντάσεις, η κυβέρνηση επιλέγει πιο αυστηρή γραμμή. «Δεν πρόκειται να έχουμε πανεπιστήμια-«πολυκατοικία», τα οποία απλά να δίνουν ένα πτυχίο» σημείωσε ο Μητσοτάκης και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα είναι απέναντι σε «παράνομες πράξεις»-καταλήψεις. «Αν πιστεύουν κάποιοι ότι μπορούν να καταλύσουν με τη βία την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει κάτι, θα μας βρουν απέναντι και τελικά δεν θα τους περάσει» ανέφερε και, με την αποστροφή ότι θα γίνονται αστυνομικές επεμβάσεις «όσες φορές χρειάζεται», μίλησε και για την ευθύνη των πρυτάνεων. «Να δούμε σχέδια φύλαξης των πανεπιστημίων» είπε.

Το ψήφισμα

Ερωτηθείς για το ψήφισμα-καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το κράτος δικαίου, ο Μητσοτάκης, ο οποίος συναντά σήμερα στο Μαξίμου την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, εξαπέλυσε «πυρά» κατά των πολιτικών αντιπάλων του. «Δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα του κράτους δικαίου στην Ευρώπη, για τον Θεό» είπε. «Είναι ένα να ασκείς κριτική και άλλο να βάζεις τους ευρωβουλευτές σου να ψηφίζουν κατά των συμφερόντων της χώρας μόνο και μόνο γιατί θέλεις να χτυπήσεις τον Μητσοτάκη» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας «υπόλογους» τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Related posts

Τουρκία: Στο λιμάνι Tasucu επέστρεψε το γεωτρύπανο Abdulhamid Han

admin

Κακλαμάνης – Ψυχογιός: Ακρίβεια και «κίνημα της πετσέτας» ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο

admin

Αμερικανική ασπίδα στην Κύπρο μέσω Chevron

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη με Κάρολο για την αξιοποίηση του κτήματος στο Τατόι

admin

Με σημαίες και ταμπούρλα

admin

Σκρέκας για ακρίβεια: «Εάν χρειαστεί θα πάρουμε επιπλέον μέτρα»

admin

Δένδιας: Σχέδιο για αντι-drone θόλο στην Ελλάδα στα πρότυπα του Ισραήλ

admin

ΣΥΡΙΖΑ σε αχαρτογράφητα νερά

admin

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΟ ΤΣΙΡΚΟ

admin