Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμερικανική ασπίδα στην Κύπρο μέσω Chevron

Συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της αμερικανικής Chevron για το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη» αποκάλυψε το Associated Press και επιβεβαίωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Το εν λόγω κοίτασμα ήταν το πρώτο που ανακαλύφθηκε ανοιχτά της Κύπρου, εκτιμάται ότι περιέχει περί τα 4,2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου και οι συζητήσεις για την εκμετάλλευσή του έμοιαζαν ως και «κολλημένες».

Το διεθνές πρακτορείο έκανε λόγο για μια «αμοιβαία επωφελή συμφωνία», βάσει της οποίας η Chevron θα επεξεργάζεται το αέριο σε πλωτή μονάδα FPU, μια μεγάλη επένδυση που εγγυάται μακροπρόθεσμα οφέλη για την οποία επέμεινε πολύ η κυπριακή πλευρά και αποτέλεσε βασικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης. Κι αυτό γιατί η εταιρεία επέμενε να στέλνει το αέριο στην Αίγυπτο για επεξεργασία, αλλά η Λευκωσία επέμενε και το πήρε…

«Ψήφος εμπιστοσύνης»

Τη συμφωνία επιβεβαίωσε ο Χριστοδουλίδης κατά την επίσκεψή του στο «Mount Whitney» του 6ου Αμερικανικού Στόλου, που βρίσκεται ελλιμενισμένο στη Λάρνακα. Του ταίριαξε, δηλαδή, κουτί η επίσκεψη με το θέμα της Chevron, καθώς τόνισε με νόημα ότι η παρουσία των Αμερικανών «καταδεικνύει το γεγονός ότι οι σχέσεις μας βρίσκονται τόσο ψηλά όσο ποτέ προηγουμένως». Για να προσθέσει πως και «η παρουσία της Chevron στην ΑΟΖ είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης».

Ακόμα «στολίζουν» τον Σούνακ

Δεκάδες μηνύματα «συμπαράστασης» από Βρετανούς έχουν δεχθεί τις τελευταίες ημέρες η πρεσβεία και το προξενείο μας στο Λονδίνο. Οπως πληροφορούνται «ΤΑ ΝΕΑ», από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όταν ο Ρίσι Σούνακ ματαίωσε τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πολίτες από κάθε γωνιά του Ηνωμένου Βασιλείου επικοινώνησαν – μέσω email ή τηλεφωνικά – με την ελληνική διπλωματική αποστολή, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους στην «απρέπεια» του βρετανού πρωθυπουργού.

Ορισμένοι, μάλιστα, «έλουσαν» τον Σούνακ με χαρακτηρισμούς που δύσκολα μπορούν να αναπαραχθούν δημοσίως. Την αποδοκιμασία τους για την ενέργεια του Σούνακ εξέφρασαν, ιδιωτικά, και ορισμένοι βρετανοί βουλευτές (κατά κύριο λόγο των Εργατικών).

Λύση με κοινή έκθεση

Στο θέμα των Γλυπτών αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του (στο περιοδικό «Τετράδια Πολιτισμού»), η οποία δόθηκε πριν από τα γεγονότα στο Λονδίνο. Η άποψη του Βενιζέλου είναι ότι πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία με την οποία να ενωθούν τα Γλυπτά σε επαφή με το μνημείο, στο Μουσείο Ακρόπολης, ως μια κοινή έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης και του Βρετανικού Μουσείου. Και στις αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου, όπου σήμερα βρίσκονται τα Γλυπτά, μπορούν να οργανώνονται περιοδικές εκθέσεις άλλων σημαντικών ελληνικών έργων, που μπορούν να εξαχθούν προσωρινά.

«Αυτό θα δώσει ένα δέλεαρ στο Βρετανικό Μουσείο να έχει σημαντικά αρχαιολογικά έργα σε τακτές περιόδους και να διατηρεί την επαφή του με το μεγάλο του κοινό». Ξεχώρισα κι ένα ακόμη σχόλιό του: «Εμείς εκπροσωπούμε το Μνημείο, ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αρα πρέπει να έχουμε και μια συμπεριφορά αντίστοιχη της εντολής μας. Γιατί και εμείς είμαστε οικονόμοι του Μνημείου. Δεν είμαστε ιδιοκτήτες του».

Η Ντόρα υπέρ του γάμου ομοφύλων

Θέση υπέρ της επέκτασης των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών πήρε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο Mega, με ένα επιχείρημα απόλυτα ρεαλιστικό: «Η πραγματικότητα λέει ότι σήμερα δεν υπάρχουν μόνο οι πυρηνικές οικογένειες ή παραδοσιακές. Υπάρχουν οι μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες που τα παιδιά είναι παιδιά χωρισμένων γονιών, και υπάρχουν και παιδιά ομόφυλων ζευγαριών. Ολα τα υπόλοιπα παιδιά έχουν δικαιώματα.

»Τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν δικαιώματα. Αν είσαι παιδί ομόφυλου ζευγαριού, είσαι βιολογικό παιδί του ενός ή του άλλου, άρα αναγνωρίζεσαι ως βιολογικό παιδί του ενός μόνο και ας είναι το ζευγάρι το οποίο μεγαλώνει το παιδί, έστω και αν μας «ξενίζει» το είδος του ζευγαριού. Αν ο μη γένοιτο πεθάνει ο βιολογικός γονέας, το παιδί αυτό πηγαίνει στην πρόνοια, δεν έχει δικαίωμα να μείνει με τον άλλο γονιό, να τον κληρονομήσει, να πάρει τη διατροφή σε περίπτωση διαζυγίου. Τα παιδάκια αυτά σήμερα είναι αδικημένα από τον νόμο. Πρέπει να τα προστατεύσουμε». Η Μπακογιάννη, ως γνωστόν, σε θέματα που αφορούν παιδιά δεν βάζει τα πράγματα στην πολιτική ζυγαριά.

Ο Τσίπρας στη Ρώμη

Στη Ρώμη, όπου θα συμμετάσχει στην Επιτροπή Παρακολούθησης τήρησης δεσμεύσεων κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, βρίσκεται από χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Στην ιταλική πρωτεύουσα έχει προγραμματίσει και μια σειρά συναντήσεων,  για να συντηρήσει ένα διεθνές προφίλ, αλλά και για να εκπέμψει το μήνυμα ότι παραμένει σε κίνηση. Σήμερα βλέπει τους πρώην πρωθυπουργούς Τζιουζέπε Κόντι και Ενρίκο Λέτα, ενώ μεθαύριο θα συναντηθεί με τη νέα πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Ελι Σλάιν.

Related posts

Το έλλειμμα εμπιστοσύνης

admin

Καταδίκη Μπορέλ για τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Η θέση της ΕΕ είναι απολύτως σαφής»

admin

Χριστοδουλίδης για τις προκλήσεις στην Πύλα: Η διεθνής κοινότητα έδωσε ξεκάθαρη απάντηση στην Τουρκία

admin

Τσούνης: Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ αν η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα

admin

Ελληνοτουρκικά: Πόσο θα τραβήξει το σχοινί ο Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

admin

Σύγχυση

admin

Ο Μητσοτάκης με Bucket Hat στο Tik Tok για να πείσει τους… νέους

admin

«Πράσινο φως» για 17.942 μονίμους και 22.344 συμβασιούχους το 2023

admin

Ο πρωθυπουργός επισπεύδει το νομοσχέδιο για τα γάμο ομοφύλων για να «ελέγξει την ατζέντα»

admin