Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μια ριψοκίνδυνη άσκηση ισορροπίας από τον Μητσοτάκη

Στα 40 λεπτά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην Ολομέλεια χρησιμοποίησε έξι φορές τη λέξη «μεταρρύθμιση» και τέσσερις τη λέξη «συντήρηση». Δεν αιφνιδίασε κανέναν με την επιλογή του να προβάλει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως βήμα προόδου, διεκδικώντας για την κυβέρνησή του αυτόν τον ρόλο. Ακόμα και με προσωπικούς τόνους (ενδεικτική η αναφορά στη «μακαρίτισσα μητέρα» του που έλεγε ότι «κανείς δεν έπαθε ποτέ τίποτα από πολλή αγάπη»), ο Μητσοτάκης είχε ανάγκη τα 40 λεπτά για να φτάσουν τα μηνύματά του προς πολλαπλές κατευθύνσεις: στους βουλευτές του ενόσω για πρώτη φορά σε παρέμβασή του ως Πρωθυπουργού υπήρχαν κενά έδρανα στην πτέρυγα της ΝΔ, στο συντηρητικό ακροατήριο, στην Εκκλησία κ.α. Επρόκειτο για άλλη μία άσκηση ισορροπίας του Μητσοτάκη ανάμεσα στην παραδοσιακή βάση της ΝΔ και στο φιλελεύθερο, κεντρώο ακροατήριο που συνέβαλε στο εκλογικό 41%.

«Ψαλμοί με αριστερές γροθιές και προσευχές με αντικοινοβουλευτικά συνθήματα δεν ταιριάζουν», τόνισε, έχοντας μιλήσει αρχικά για χρήσιμη και αναγκαία μεταρρύθμιση. «Οι μεταρρυθμίσεις», είπε, «αντιτάσσουν στον άδικο διαχωρισμό τον δίκαιο εκσυγχρονισμό». Επειτα μίλησε για απλή και ανθρώπινη πρωτοβουλία απέναντι στην «υπαρκτή» κοινωνική πραγματικότητα. «Στο όνομα της ισότητας των πολιτών», σημείωσε, «παρέχει σε όλους και σε όλες το δικαίωμα του πολιτικού γάμου και στο όνομα της προστασίας των παιδιών διαφυλάσσει τα δικά τους δικαιώματα». Και με αυτόν τον τρόπο οριοθέτησε τρεις στόχους της πρωτοβουλίας που προκάλεσε επισήμως τις πρώτες επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη ρωγμές στη γαλάζια ΚΟ: να αντιμετωπιστεί «με τόλμη» μια ανισότητα, να προστατευθούν «αυτονόητα» δικαιώματα παιδιών, να αποδοθεί «δικαιοσύνη» στην καθημερινότητα των ομοφυλοφίλων. «Να καταστούν επιτέλους «ορατοί» γύρω μας άνθρωποι ως τώρα «αόρατοι»», όπως επεσήμανε.

Επίκληση στην ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ

Ο Πρωθυπουργός, παίρνοντας τον λόγο πεντέμισι ώρες πριν από τον Αντώνη Σαμαρά, θέλησε να προκαταλάβει μέρος των τοποθετήσεων του μεσσήνιου πολιτικού, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ και σε όσα… δεν φέρνει ο νόμος, μεταξύ άλλων αλλαγές στην παρένθετη κύηση. Απευθυνόμενος ειδικότερα σε όσους ανησυχούν «από τον δικό μας χώρο» για τον πυρήνα της ιδεολογίας της ΝΔ, επικαλέστηκε την ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης: «Να θεωρεί πάντα όλους τους πολίτες όχι μόνο ίσους έναντι των νόμων αλλά και με ίσα δικαιώματα. Να συντηρεί από την παράδοση μόνο όσα ο χρόνος απέδειξε χρήσιμα. Να προχωρά με τολμηρά και ασφαλή βήματα στις νέες και διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες». Και με την αποστροφή ότι «η λύση δεν βρίσκεται στην τυφλή άρνηση καταστάσεων και πραγματικότητας, όσο στην άρση των αρνητικών επιπτώσεων που τη συνοδεύουν» έφερε στο προσκήνιο τη… μάχη της συντήρησης και της προόδου. «Μη συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση», είπε, προσπαθώντας να αναδείξει τη «συντηρητική» ΝΔ ως «αληθινά προοδευτική» παράταξη.

Στο μήνυμά του προς την Εκκλησία επέλεξε εκ νέου ήπιους τόνους. «Για να το πω λαϊκά: ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς», είπε, επαναλαμβάνοντας πάντως την εκτίμηση ότι δεν θα διαταραχθούν οι σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας. Και απευθυνόμενος στο δεξιότερο ακροατήριο είπε ότι κατανοεί όσους έχουν στο μυαλό τους «την παραδοσιακή έννοια της οικογένειας», αλλά εστίασε στην προστασία των παιδιών και την ανάγκη άρσης διακρίσεων. Εξού και διαχώρισε τις επιφυλάξεις από τις «εύλογες ανησυχίες» και τον λόγο μισαλλοδοξίας.

Ο Μητσοτάκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την αντιπαράθεση για το κράτος δικαίου και το πρόσφατο ψήφισμα – καταδίκη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και για την ψηφοφορία στο νομοσχέδιο. «Σχεδόν δάκρυσα με το ενδιαφέρον σας για τη συνοχή της ΚΟ της ΝΔ», είπε ειρωνικά στον Σωκράτη Φάμελλο και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί ημερών του δεν προχώρησε σε ισότητα στον γάμο. «Η αλήθεια έχει όνομα: Πάνος Καμμένος. Ησασταν σε μια ισορροπία «τρόμου» με τον λαϊκιστή εταίρο σας. Επρεπε να έρθει μια κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη να την υλοποιήσει», είπε. Στο ΠΑΣΟΚ και στον Νίκο Ανδρουλάκη χρέωσε «εκκωφαντική σιωπή» υπό τον φόβο ότι θα «ενοχλήσουν ένα μέρος του παραδοσιακού κομματικού ακροατηρίου».

Related posts

Πιάνεις θέση;

admin

Οι προτεραιότητες Κεραμέως για τις αλλαγές στο Δημόσιο: Μπόνους παραγωγικότητας, αξιολόγηση και κινητικότητα

admin

Τελεσίγραφο… εξόδου έστειλε ο Κασσελάκης

admin

Αποκάλυψη Π. Μαρινάκη: Μέσω συνεργάτη του Σταυριανουδάκη και Θεοδωρόπουλου έφτασαν τα email στην Ασημακοπούλου

admin

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το αίτημα Ανδρουλάκη για ενημέρωση από την ΑΔΑΕ

admin

Αχτσιόγλου: Γιατί έγινε χρήση από τον Μητσοτάκη των διαλόγων ενώ γνώριζε ότι είναι παραποιημένοι;

admin

Βουλή: Καταχειροκροτήθηκε ο Ζελένσκι από τους έλληνες πολιτικούς

admin

Βορίδης: Αλλάζει ο νόμος για την ψήφο των απόδημων

admin

Αλλαγή πλεύσης και μέσω Αιγαίου

admin