Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Ο ΟΗΕ ζήτησε από τις ΗΠΑ να αυστηροποιήσουν τις κυρώσεις εναντίον της χούντας

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ ζήτησε χθες Τετάρτη από τις ΗΠΑ να επιβάλουν πιο αυστηρές κυρώσεις στη στρατιωτική χούντα που έχει καταλάβει την εξουσία στη χώρα ώστε να πλήξουν τη βασική πηγή εσόδων της, την κρατική εταιρεία πετρελαίου και αερίου.

Ο ειδικός εισηγητής Τομ Άντριους, πρώην μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, εκτίμησε επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας η Ουάσινγκτον τουλάχιστον να διατηρήσει το επίπεδο της ανθρωπιστικής υποστήριξης που προσφέρει στα θύματα της χούντας εντός και εκτός Μιανμάρ.

Στη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Tom Lantos του Κογκρέσου ο Άντριους δήλωσε ότι “τον ανησυχούν” οι πληροφορίες ότι κάποιοι δωρητές, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, ενδέχεται να μειώσουν τη στήριξη που παρέχουν στους πρόσφυγες Ροχίνγκια οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη Μιανμάρ. Εξήγησε μάλιστα ότι το Κοινό Σχέδιο Αντίδρασης, που περιλαμβάνει την παροχή τροφίμων στα παιδιά των Ροχίνγκια που ζουν στο Μπανγκλαντές, έχει χρηματοδοτηθεί μόλις κατά 32%.

Παράλληλα ο ίδιος εξήρε τις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε τράπεζες της Μιανμάρ τον Ιούνιο, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.

“Πρέπει να επιβληθούν αμέσως και άλλες κυρώσεις (…) καλώ τις ΗΠΑ να ακολουθήσουν την ΕΕ και να επιβάλουν αμέσως κυρώσεις στη μεγαλύτερη πηγή εσόδων της χούντας, την εταιρεία πετρελαίου και αερίου Myanma”, υπογράμμισε.

“Αν καταφέρετε να σταματήσετε τα χρήματα, μπορείτε να περιορίσετε την ικανότητά τους να συνεχίσουν τις ωμότητες”, εκτίμησε αναφερόμενος στους θανάτους αμάχων από τον στρατό της Μιανμάρ.

Ο Άντριους ζήτησε από τις ΗΠΑ να συνεργαστούν με άλλες χώρες για να εμποδίσουν την πρόσβαση της χούντας στα όπλα. Όπως εξήγησε, έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάιο αναφέρει ότι η χούντα στη Μιανμάρ έχει εισάγει όπλα και άλλο εξοπλισμό αξίας τουλάχιστον 1 δισεκ. δολαρίων μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021.

Related posts

Προειδοποιεί το Κίεβο: “Κίνδυνος καταστροφικής εξωτερικής παρέμβασης στην Υπερδνειστερία”

admin

Οι ΥΠΕΞ της Ουκρανίας και της Κίνας συζητούν τις προοπτικές ειρήνης με τη Ρωσία

admin

Μεσανατολικό: Δύο αεροπορικά πλήγματα κοντά στην πόλη Γαζίγιεχ του Λιβάνου

admin

Πρωθυπουργός Σουηδίας: Δεν προχωρήσαμε σε νέες παραχωρήσεις προς τον Ερντογάν

admin

Ουγκάντα: Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στην επαρχία Ντορόκο

admin

Αεροπορικές εταιρίες εκτρέπουν πτήσεις μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

admin

Πολωνία: Πρωθυπουργός και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης επισκέφθηκαν τη μεθόριο με τη Λευκορωσία

admin

Τζ. Πάουελ: Δεν βλέπω μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο – Έχουμε δρόμο μπροστά μας

admin

Κρεμλίνο: “Αναλύουμε κάθε κίνηση της Πολωνίας για να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ”

admin