Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΚΤ: Θα οδηγήσει τα επιτόκια της σε ρεκόρ παρά τους κινδύνους στην ανάπτυξη;

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται σήμερα να κάνει άλλο ένα βήμα στη σύσφιξη της πολιτικής της, οδηγώντας σε ρεκόρ τα επιτόκια της, παρά την επιδείνωση της ευρωπαϊκής οικονομίες που φλερτάρει πλέον επικίνδυνα με την ύφεση.

Η κεντρική τράπεζα των 20 χωρών που μοιράζονται το ευρώ αντιμετωπίζει ένα δύσκολο δίλημμα: παρά τις αυξήσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων στις εννέα τελευταίες συνεδριάσεις της, οι τιμές του πληθωρισμού εξακολουθούν να τρέχουν με ρυθμό πολύ παραπάνω από τον επίσημο στόχο του 2%, ενώ δεν αναμένεται να επιστρέψει σε αυτό το επίπεδο για άλλα δύο χρόνια. 

Ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 5,3% τον Αύγουστο, αμετάβλητος από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat. 

Την ίδια στιγμή, οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων και η αδύναμη εξωτερική ζήτηση έχουν πλήξει την οικονομική ανάπτυξη, με την Ευρωζώνη να είναι πλέον αντιμέτωπη με το φάσμα της ύφεσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την εβδομάδα αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ στο 0,8 % το 2023 (από 1,1% προηγουμένως) και σε 1,3% το 2024 (από 1,6 % προηγουμένως).

Παρά τους κινδύνους στην ανάπτυξη, η ΕΚΤ δεν αποκλείεται σήμερα να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης προκειμένου να αντιμετωπίσει τον επίμονο πληθωρισμό. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 5,6% το 2023 για να επιβραδύνει στο 2,9% το επόμενο έτος.

Μια αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ σήμερα κατά 25 μονάδες βάσης θα οδηγήσει το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 4%, το υψηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ το 1999. Μόλις πριν από 14 μήνες το επιτόκιο ήταν στο ιστορικό χαμηλό του -0,5%, κάτι που σήμαινε ότι οι τράπεζες έπρεπε να πληρώνουν για να τοποθετούν τα χρήματα τους στην ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αγορές χρήματος δίνουν πιθανότητα 68% η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια της σήμερα, αν και μόλις πριν από λίγες εβδομάδες η κυρίαρχη άποψη ήταν πως η κεντρική τράπεζα θα κρατούσε αμετάβλητη την πολιτική της. Το πρόσφατο ράλι των τιμών του πετρελαίου και οι επίμονες ανοδικές πιέσεις στα τρόφιμα οδήγησαν τους επενδυτές να αναπροσαρμόσουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των επιτοκίων.

Related posts

Γάζα: Η Ράφα υπό την απειλή ισραηλινής επίθεσης

admin

Ο Πούτιν ζήτησε από τη FSB να βοηθήσει τις ρωσικές εταιρείες

admin

“Στήριξη στην Παλαιστίνη, κατάρα στο Ισραήλ”: Χιλιάδες διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη υπέρ των Παλαιστινίων

admin

Ουκρανία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 38 τραυματίες από ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Κριβί Ριχ

admin

Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν όσους “επικρίνουν από τον καναπέ” την ουκρανική στρατηγική

admin

Πολωνία: Φόβοι ότι η Wagner από τη Λευκορωσία μπορεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή

admin

Ο Σολτς ζητά μείωση του δημόσιου χρέους ενώπιον των ευρωπαϊκών συνδικάτων

admin

Η Ρωσία είναι “ανίκητη”, λέει ο Πούτιν σε μαθητές την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς

admin

Δύο μέλη της Χαμάς σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στον νότιο Λίβανο

admin