Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μελόνι: Στο τραπέζι το βέτο για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

Η Ιταλία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το βέτο της για να αποτρέψει την υιοθέτηση των νέων δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εταίρων δεν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της, δήλωσε την Τετάρτη η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης του μπλοκ ανεστάλη το 2020 λόγω της πανδημίας του COVID-19 και πρόκειται να επιστρέψει σε τροποποιημένη έκδοση το επόμενο έτος, με την Ιταλία να πιέζει για μεγαλύτερη ευελιξία, σε αντίθεση με τις απαιτήσεις άλλων μελών για την επιβολή σκληρής πειθαρχίας.

“Δεν αποκλείω καμία από τις επιλογές, νομίζω ότι πρέπει να αξιολογήσουμε τι είναι καλύτερο για την Ιταλία”, είπε ο Μελόνι στην Άνω Βουλή σε ομιλία της ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες στις 14-15 Δεκεμβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα, το Reuters ανέφερε ότι η Ρώμη ήταν έτοιμη να ασκήσει βέτο σε κανόνες που θα τιμωρούν την υπερχρεωμένη οικονομία της και δεν θα επικυρώσει τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), χωρίς μια ικανοποιητική συμφωνία για το Σύμφωνο Σταθερότητας.

“Εάν δεν βρεθεί λύση, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα επιστρέψουμε στις προηγούμενες παραμέτρους”, είπε η Μελόνι ενώπιον της Γερουσίας, προσθέτοντας ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να προωθήσει μια καλή συμφωνία στις επερχόμενες συνομιλίες με τους ομολόγους της στην Ε.Ε. 

Οι κανόνες της Ε.Ε. περιορίζουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα στο 3% του ΑΕΠ και το χρέος στο 60%, με πειθαρχικά μέτρα για τις κυβερνήσεις που δεν μειώνουν τα πλεονάσματά τους αρκετά γρήγορα. Ωστόσο, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπερβαίνουν κατά πολύ αυτά τα όρια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την τροποποίηση των κανόνων με την εισαγωγή μιας πορείας δημοσιονομικής προσαρμογής που θα επικεντρώνεται στις περικοπές δαπανών για τέσσερα έως επτά χρόνια.

Όμως, η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, ζήτησε επίσης από τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία, να μειώσουν το χρέος τουλάχιστον κατά 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

Η Ιταλία τον Σεπτέμβριο αύξησε τον στόχο για το έλλειμμα για το επόμενο έτος στο 4,3% του ΑΕΠ από 3,7% προηγουμένως και δήλωσε ότι δεν θα επιστρέψει στο ανώτατο όριο του 3% της ΕΕ μέχρι το 2026, χωρίς ουσιαστικά καμία μείωση του χρέους την ίδια περίοδο.

Τον Οκτώβριο εξάλλου η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας δήλωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει κάτω από το 1% φέτος και το 2024.

Related posts

Alaska Air: Ακυρώνει όλες τις πτήσεις των Boeing 737 Max 9 για τρεις μέρες

admin

Reuters: Υποκλαπείσες επικοινωνίες επιβεβαιώνουν ότι o ISIS ευθύνεται για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράν

admin

Ρώσος αξιωματούχος: Η Ουκρανία ανατίναξε το φράγμα αλλά η Ρωσία κερδίζει πλεονέκτημα

admin

Πορτογαλία: Η αστυνομία αναζητά τα λείψανα της Μάντλιν Μακάν 16 χρόνια μετά την εξαφάνισή της

admin

ΗΠΑ: Τηλεδιάσκεψη μεταξύ Ισραηλινών και Αμερικανών αξιωματούχων για την επίθεση στη Ράφα

admin

Γερμανία: Γερό “μαχαίρι” στις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2024

admin

Ο Πούτιν υποσχέθηκε να ανοικοδομήσει τις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες που προσάρτησε η Μόσχα πριν ένα χρόνο

admin

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών θέλει επέκταση των capital control

admin

“Δεν κάνει” η Λαγκάρντ για την ηγεσία της ΕΚΤ λέει η πλειοψηφία του προσωπικού της τράπεζας

admin