Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Γερό “μαχαίρι” στις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2024

Σε σημαντική επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών της για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το τρέχον έτος προχώρησε την Τετάρτη η κυβέρνηση της Γερμανίας, καθώς η ασθενής παγκόσμια ζήτηση, η γεωπολιτική αβεβαιότητα και ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός έχουν εξανεμίσει τις προσδοκίες της για ταχεία ανάκαμψη.

Ειδικότερα, η γερμανική οικονομία εκτιμάται πλέον ότι θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,2% φέτος, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο των εκτιμήσεων για ανάπτυξη 1,3% που ανέμενε μέχρι πρότινος η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι το 2023 η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε κατά 0,3%, εμφανίζοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, ενώ αναμένεται ευρέως ότι θα εισέλθει εκ νέου σε τεχνική ύφεση το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

“Η συγκυρία ενέχει προκλήσεις, εξαιρετικές προκλήσεις”, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2024.

“Πρέπει να κάνουμε περισσότερα… προκειμένου να ενισχύσουμε και να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας σε ένα εντελώς αλλαγμένο παγκόσμιο περιβάλλον”, πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.

Όσον αφορά το 2025, ο Χάμπεκ σημείωσε ότι η γερμανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1%, ενώ πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί πέριξ του 2% το 2025.

Η έκθεση προϋπολογισμού της γερμανικής κυβέρνησης επισημαίνει τον υψηλό πληθωρισμό και την επακόλουθη απώλεια της αγοραστικής δύναμης των Γερμανών ως ορισμένες από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γερμανική οικονομία, μαζί με τις γεωπολιτικές κρίσεις και την αύξηση των επιτοκίων.

Η αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας είναι επίσης ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον Χάμπεκ.

“Η αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το παγκόσμιο εμπόριο. Το παγκόσμιο εμπόριο αναπτύσσεται με ιστορικά χαμηλό ρυθμό”, πρόσθεσε.


 

Related posts

ΗΠΑ: Βελτιώθηκε τον Μάιο ο μεταποιητικός δείκτης Philly Fed

admin

Γαλλία: Θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειες της ECOWAS για να αποτύχει το πραξικόπημα στον Νίγηρα

admin

Snowflake: Καλύτερα των προσδοκιών τα μεγέθη τριμήνου, αλλά απογοήτευσε το outlook

admin

Υπερδνειστερία: “Drone έπληξε στρατιωτική βάση κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία”, λένε οι αρχές

admin

Βόρεια Μακεδονία: Στις 8 Μαΐου 2024 οι βουλευτικές εκλογές

admin

Οι αεροπορικές εταιρείες δηλώνουν έτοιμες να αποφύγουν την επανάληψη του καλοκαιρινού ταξιδιωτικού χάους

admin

Σολτς: Η Ευρώπη θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της Ουκρανίας

admin

Ισραηλινός δημοσιογράφος: Η επίθεση της Χαμάς είναι μια αποτυχία της κυβέρνησης

admin

Η Δανία υπογράφει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ

admin