Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Η Μανγκούς διέφυγε στην Τουρκία – Με την πλάτη στον τοίχο ο Ντμπέιμπα

Πού αλλού; Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Νάιλα Μανγκούς αυτομόλησε στην Τουρκία, σε μία προσπάθεια να βρει καταφύγιο, καθώς η συνάντηση με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Έλι Κόεν και οι μετέπειτα αντιδράσεις ως απότοκο αυτής της συνάντησης δημιούργησαν φόβους για την ίδια τη ζωή της Μανγκούς, η οποία έχει βρεθεί ξανά στο παρελθόν στο στόχαστρο αυτών που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Ντμπέιμπα και κάποιοι υπουργοί του “ξεπουλούν τη χώρα” σε ξένους.

Η Σαλμίν Ασάντ, βοηθός της Μανγκούς, ενημέρωσε τους New York Times μέσω WhatsApp ότι η τέως υπουργός Εξωτερικών έφυγε από τη χώρα λόγω “ανησυχιών για την ασφάλεια”. Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Λιβύης επιβεβαίωσε επίσης την αποχώρησή της στο Associated Press.

Ενώ συνεχίζονταν οι διαδηλώσεις, ένα επίσημο αεροπλάνο που ανήκει στην κυβέρνηση της Λιβύης απογειώθηκε από την Τρίπολη με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Το τζετ που έφτασε στην Κωνσταντινούπολη στις 04.05 τα ξημερώματα υποστηρίχθηκε ότι επέβαινε η υπουργός Εξωτερικών Νάιλα Μανγκούς. Υποστηρίχθηκε επίσης ότι η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας (İç Güvenlik Teşkilatı) τη βοήθησε.

Ναιλα 2

Αν ισχύει αυτή η πληροφορία, αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση τον Ντμπέιμπα, για τον οποίο υπάρχει ήδη δυσαρέσκεια, καθώς η φυγή της Μανγκούς μπορεί να συνέβη μόνο με τη σύμπραξη της Τουρκίας, ενάντια στα συμφέροντα του λιβυκού λαού. Mάλιστα ο Ντμπέιμπα της είχε απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα. Αυτό απομακρύνει ένα χαρτί στο χέρι του Ντμπέιμπα, καθώς με μια παραδειγματική τιμωρία της Μανγκούς θα μπορούσε να κατευνάσει κάποιες από τις όποιες δυσαρέσκειες προς το πρόσωπό του.

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη με τον Ισραηλινό ομόλογό της και έτυχε διθυράμβων στο Ισραήλ, πυροδότησε θύελλα στη Λιβύη, οδηγώντας στην απομάκρυνση της Μανγκούς. Ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα ανακοίνωσε την παύση των καθηκόντων της Μανγκούς με ανάρτησή του στο Facebook το βράδυ της Κυριακής, ενώ είπε επίσης ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για το θέμα, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οργισμένοι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας και άλλων δυτικών πόλεων το βράδυ της Κυριακής, αποκλείοντας δρόμους με καμένα ελαστικά και υψώνοντας παλαιστινιακές σημαίες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης προσπάθησε να μετριάσει τη ζημιά υποστηρίζοντας ότι η συνάντηση ήταν “ανεπίσημη και απρογραμμάτιστη”, προσθέτοντας ότι η Μανγκούς επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Λιβύης στον αγώνα των Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Ωστόσο, αυτό δεν κατάφερε να καταπνίξει τη δημόσια αναταραχή σε αρκετές πόλεις της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, της Τρίπολης, καθώς και της Μισράτα και του Ζιντάν.

Στο Ισραήλ η συνάντηση κηρύχθηκε “ιστορική” από το υπουργείο Εξωτερικών του, χαρακτηρίζοντάς την ως την πρώτη του είδους της μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών του Ισραήλ και της Λιβύης – δύο χωρών που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις. Ο Κοέν είπε ότι η συνάντηση σηματοδότησε το “πρώτο βήμα των δεσμών μεταξύ Ισραήλ και Λιβύης”, αναφέροντας τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι οι υπουργοί συζήτησαν τις δυνατότητες συνεργασίας και την ισραηλινή ανθρωπιστική βοήθεια σε τομείς όπως η γεωργία και η διαχείριση των υδάτων. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης υποβάθμισε τη συνάντηση, επιμένοντας ότι δεν υπήρξαν συζητήσεις, συμφωνίες ή διαβουλεύσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Το υπουργείο επανέλαβε την “πλήρη και απόλυτη απόρριψη της εξομάλυνσης της σιωνιστικής οντότητας από τη Λιβύη”.

Πέτρος Κράνιας

Related posts

Κίνα: Ετήσια αύξηση 7,6% κατέγραψε η κατανάλωση φυσικού αερίου το 2023

admin

Τουρκία: 15.000 τόνοι σιτηρών καταστράφηκαν από την έκρηξη σε σιλό στην Ντερίντζε

admin

Κίνα και Κιμ Γιονγκ Ουν έστειλαν συγχαρητήρια στον Πούτιν

admin

Πάπας: Η κατάρρευση της εκεχειρίας είναι οδυνηρή

admin

Ο Τσελίκ επιμένει σε τουρκική μειονότητα, εξοπλισμό νησιών και δολοφονίες μεταναστών στο Αιγαίο

admin

Ιράκ: Οπλισμένο drone καταρρίφθηκε κοντά στο αεροδρόμιο της Αρμπίλ

admin

B. Κορκίδης: Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έναν νέο γεωπολιτικό κίνδυνο

admin

Ο Μπάιντεν “παγώνει” τις νέες άδειες για σταθμούς εξαγωγής LNG στις ΗΠΑ, υπό την πίεση ακτιβιστών του κλίματος

admin

Ινδία: Οι διασώστες ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις επιχειρήσεις σκαψίματος για να φτάσουν στους 41 παγιδευμένους εργάτες

admin