Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία”

Η άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη και ντροπιαστική αποτυχία”, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, χαρακτήρισε επίσης “κατηγορηματικά ψεύδη” κάποιες πληροφορίες που έκαναν λόγο για σκόπιμη αποτυχία από πλευράς του Ιράν. 

“Διαρρέουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι Ιρανοί είχαν σχεδιάσει να αποτύχουν. Είδα επίσης το Ιράν να λέει ότι σήμανε συναγερμό για να βοηθήσει το Ισραήλ να προετοιμάσει την άμυνά του και να περιορίσει κάθε πιθανή ζημιά. Όλα αυτά είναι κατηγορηματικά ψευδή”, δήλωσε ο Κίρμπι.

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε πως “η επίθεση απέτυχε γιατί το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ένας συνασπισμός άλλων εταίρων που είναι προσηλωμένοι στην ασφάλεια του Ισραήλ, την έκαναν να αποτύχει”. “Ας είμαστε λοιπόν ξεκάθαροι: δεδομένου του μεγέθους της επίθεσης, η πρόθεση του Ιράν ήταν σαφώς να προκαλέσει σημαντικές καταστροφές και θύματα”, πρόσθεσε.



H Τεχεράνη δεν προειδοποίησε την Ουάσινγκτον για την επίθεση ή τους στόχους της 

Ο Κίρμπι δήλωσε ότι το Ιράν δεν προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την σχεδιαζόμενη επίθεση κατά του Ισραήλ ή άλλων πιθανών στόχων του.

Ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πράγματι αντάλλαξαν μηνύματα με το Ιράν, αλλά ότι εκείνα δεν αφορούσαν σε χρονοδιάγραμμα τυχόν επιθέσεων. Χαρακτήρισε μάλιστα τις σχετικές αναφορές περί ενημέρωσης από πλευράς Ιράν “κατηγορηματικά ψευδείς” και “ανοησίες”.

“Το Ιράν ουδέποτε μας έδωσε μήνυμα που να αναφέρει τον χρόνο ή τους στόχους μιας επίθεσης”, δήλωσε ο Κίρμπι. “Όλο αυτό το αφήγημα … είναι γελοίο”.

Τούρκοι, Ιορδανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Κυριακή ότι το Ιράν έστειλε ειδοποίηση αρκετές ημέρες πριν την επίθεση. Ιρανικές πηγές από την άλλη, ανέφεραν στο Reuters πως η Τεχεράνη ειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα την Ουάσινγκτον ότι θα απαντήσει στην επίθεση του Ισραήλ στην πρεσβεία της στη Συρία με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί μεγάλη κλιμάκωση.

-  - – ΜΠΕ

Related posts

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για fake news σχετικά με τη χρήση βορειοκορεατικών πυραύλων στην Ουκρανία

admin

Το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει τη νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου για την Ουκρανία στις 10 Ιανουαρίου

admin

Καμπότζη: Ο Χουν Μανέ, γιος του Χουν Σεν, διορίσθηκε επισήμως πρωθυπουργός από τον βασιλιά

admin

Ισραήλ: Η βουλή συζητά την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση – Διαδηλωτές μπήκαν στην Κνεσέτ

admin

Τα οικονομικά όνειρα μετατρέπονται σε πολιτικό εφιάλτη για την Πορτογαλία

admin

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η πώληση αρμάτων μάχης στο Μπαχρέιν έναντι 2,2 δισεκ. δολαρίων

admin

Μεσανατολικό: Στο Παρίσι η συνάντηση του επικεφαλής της CIA με υψηλόβαθμα στελέχη του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ

admin

Παλαιστινιακή Αρχή: Νέος πρωθυπουργός ο οικονομολόγος Μοχάμεντ Μουστάφα

admin

“Πόλεμος κατά των συμμοριών” στο Ελ Σαλβαδόρ: Το Κογκρέσο εγκρίνει τη διεξαγωγή ομαδικών δικών

admin