Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Νέα πρότυπα υγιεινής για τα υλικά και τα προϊόντα που έρχονται σε επαφή με το νερό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα νέα ελάχιστα πρότυπα υγιεινής για τα υλικά και τα προϊόντα που έρχονται σε επαφή με το πόσιμο νερό.

Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, τα πρότυπα αυτά θα εφαρμόζονται από την 31 Δεκεμβρίου 2026 σε υλικά και προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε νέες εγκαταστάσεις ή όταν ανακαινίζονται ή επισκευάζονται παλαιότερες εγκαταστάσεις. Τα πρότυπα αυτά θα αποτρέψουν την ανάπτυξη μικροβίων και θα μειώσουν τον κίνδυνο έκπλυσης επιβλαβών ουσιών στο πόσιμο νερό.

Τα νέα πρότυπα θα ισχύουν για υλικά και προϊόντα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε νέες εγκαταστάσεις για την άντληση, την επεξεργασία, την αποθήκευση ή τη διανομή νερού ή για εργασίες επισκευής, όπως για παράδειγμα σωλήνες τροφοδοσίας, βαλβίδες, αντλίες, υδρόμετρα, εξαρτήματα και βρύσες. Αυτό θα καταστήσει το νερό ασφαλέστερο για την κατανάλωση και θα μειώσει τον διοικητικό φόρτο για τις εταιρείες που παράγουν τα σχετικά υλικά και προϊόντα, καθώς και για τις εθνικές αρχές.

Μέχρι σήμερα, υπήρξε μικρή εναρμόνιση σε ολόκληρη την ΕΕ και οι παραγωγοί ήταν υποχρεωμένοι να ζητούν διαφορετικές εγκρίσεις σε κάθε κράτος μέλος όπου επιθυμούσαν να πωλούν τα προϊόντα τους. Οι νέοι κανόνες θα απλουστεύσουν επίσης τις εργασίες έγκρισης που εκτελούσε στο παρελθόν κάθε εθνική αρχή, αναφέρει η Επιτροπή. 

Τα υλικά και τα προϊόντα που συμμορφώνονται με τα νέα πρότυπα της ΕΕ θα λαμβάνουν δήλωση συμμόρφωσης ΕΕ και ειδική σήμανση ΕΕ. Ως εκ τούτου, το προϊόν μπορεί να πωλείται σε ολόκληρη την ΕΕ χωρίς περιορισμούς που συνδέονται με πιθανές ανησυχίες για τη δημόσια υγεία ή το περιβάλλον.

Related posts

Τουρκία: Τουλάχιστον 5 νεκροί σε έκρηξη σε εργοστάσιο πυραύλων στην Άγκυρα

admin

Ρωσία: Γυμνάσια ξεκινά ο στόλος του Ειρηνικού, έως τις 20 Ιουνίου

admin

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την ουκρανική πόλη Κρεμεντσούκ – Ένας νεκρός και 15 τραυματίες

admin

Τα πληρώματα των πλοίων θα λαμβάνουν διπλάσια αμοιβή για να περάσουν από την Ερυθρά Θάλασσα

admin

Τραμπ: Οι πολιτείες θα πρέπει να αποφασίζουν τους νόμους για την άμβλωση

admin

Γερμανία: Νέα πτώση στα ποσοστά της AfD- Συνάντηση “συμφιλίωσης” της αρχηγού με την Λεπέν ενόψει ευρωεκλογών

admin

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι κατέλαβε νέες θέσεις κοντά στο Κουπιάνσκ

admin

Ουκρανία: Τουλάχιστον 3 άμαχοι νεκροί σε βομβαρδισμούς

admin

Υεμένη: Δέκα αντάρτες Χούθι σκοτώθηκαν από τα αμερικανικά πυρά στην Ερυθρά Θάλασσα

admin