Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλιμακώνονται τα μπλόκα παρά τα μέτρα της κυβέρνησης

Διυπουργικό συντονισμό διαρκείας ζητάει το Μέγαρο Μαξίμου απέναντι στα αιτήματα των αγροτών με αιχμή τα μέτωπα Θεσσαλίας και Μαγνησίας (τους πληγέντες της κακοκαιρίας Daniel), ενόσω τα μπλόκα διευρύνονται και οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν «απαντήσεις» έως το Σάββατο – τη μέρα λήξης της έκθεσης «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη όπου θα βρεθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης. Μετά την τροπολογία-διευκόλυνση στο ρεύμα (ρυθμίσεις που είχαν εξαγγελθεί τον περασμένο Νοέμβριο) και το ΦΕΚ επιτάχυνσης πληρωμών του ΕΛΓΑ, η κυβέρνηση κρατά ανοιχτή… χαραμάδα για περαιτέρω κινήσεις, πιθανώς στο αγροτικό πετρέλαιο, εφόσον διαπιστωθεί δημοσιονομική δυνατότητα. Σε μια εβδομάδα κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων, η αντιπολίτευση εξαπολύει πυρά προς την κυβέρνηση στηρίζοντας τις αγροτικές διεκδικήσεις ενώ προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να μην κοπεί στα δύο η χώρα με αποκλεισμούς του εθνικού οδικού δικτύου από τρακτέρ.

Οι εντολές του πρωθυπουργικού γραφείου στους συναρμόδιους υπουργούς είναι τρεις: να «διορθωθούν» σφάλματα του προηγούμενου διαστήματος (διακοπές ρεύματος, λάθη στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, εικόνες συγκρούσεων με τα ΜΑΤ κ.λπ.), να εξαντληθούν τα περιθώρια νεών παρεμβάσεων με αξιολόγηση των αιτημάτων και να επισπευστούν δρομολογημένες ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν δύο κινήσεις.

n Πρώτον, κατατέθηκε η τροπολογία που είχε ανακοινωθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Κλιματικής Κρίσης για το ρεύμα των αγροτών: δύο χρόνια πλήρης αναστολή πληρωμών, με συνέχιση της παροχής ρεύματος και έπειτα πενταετής ρύθμιση των υποχρεώσεων –συμπεριλαμβανομένων των παλαιών οφειλών – με μηδενικό επιτόκιο.

n Δεύτερον, εκδόθηκε το ΦΕΚ για πληρωμή των μη ασφαλισμένων στον ΕΛΓΑ πληγέντων παραγωγών. Το ποσό ανέρχεται σε 15,773 εκατ. ευρώ (προέρχεται από το αποθεματικό του 2023) και δικαιούχοι είναι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, καλλιεργητές αρωματικών οι οποίοι επλήγησαν από πυρκαγιές του Ιουλίου – Αυγούστου 2023 και από τις πλημμύρες του Σεπτέμβριου 2023.

«Κυβέρνηση ανοιχτή

στα κοινωνικά αιτήματα»

«Είμαστε κυβέρνηση ανοιχτή στα κοινωνικά αιτήματα, ακούμε και τους αγρότες που διαμαρτύρονται σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα για την αύξηση του κόστους παραγωγής» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζητώντας με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε τη σημασία του διαλόγου και της προσπάθειας επίλυσης των προβλημάτων «γιατί έτσι εξασφαλίζουμε και την κοινωνική συνοχή». Αλλωστε μετά τη διευρυμένη σύσκεψη στο Μαξίμου για αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης σε κάθε επίπεδο (από τα μπλόκα έως τα δημοσιονομικά δεδομένα, την πορεία αποζημιώσεων κ.λπ.) ο Πρωθυπουργός βγαίνει μπροστά με απαντήσεις του και σήμερα στο πλαίσιο ραδιοφωνικής συνέντευξής του και την Παρασκευή στη Βουλή. «Ολα τα αιτήματα έχουν την αξία τους και τη σημασία τους και προφανώς αξιολογούνται με βάση και τα δημοσιονομικά δεδομένα. Η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως και όλων των συναρμόδιων υπουργείων, είναι ανοιχτή» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η αποφυγή εντάσεων.

Related posts

ΟΣΕ: Αυξάνεται κατά 30 εκατ. ευρώ η ετήσια χρηματοδότησή του – Η νέα σύμβαση

admin

Αναμετρήσεις

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας παραδίδει στον Κασσελάκη

admin

Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Ανακοινώνει σήμερα το νέο κόμμα

admin

Αναδίπλωση: «Δεν θα διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ όποιος δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια»

admin

Μητσοτάκης για δασικές πυρκαγιές: Προανήγγειλε ανασχεδιασμό – «Εχουμε αρκετούς πόρους γι’ αυτή την προσπάθεια»

admin

Ηχηρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία: «Πολιτικοποιείτε ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα »

admin

Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίστηκε στα τρία

admin

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το πρωί της Τετάρτης

admin