Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κλειδί στην προεκλογική καμπάνια του Μπάιντεν το υπό απειλή TikTok

Όταν ο Τζο Μπάιντεν μπήκε στο TikTok τον περασμένο μήνα παραμονές του Σούπερ Μπόουλ, η πολιτική επιστήμονας Μάγκι Μακντόναλντ εντυπωσιάστηκε από αυτό που αποκάλεσε “meta” φύση της πρώτης ανάρτησης του προέδρου.

Στο πρώτο βιντεάκι του στην εφαρμογή , ο Μπάιντεν κορόιδευε μια θεωρία συνωμοσίας περί νοθείας του Σούπερ Μπόουλ – υπέρ των αρχηγών του Κάνσας Σίτι – για να βοηθήσει με κάποιο τρόπο την εκστρατεία επανεκλογής του.

“Ναι, είμαι μεγάλος, αλλά είμαι στο TikTok, είμαι σε αυτό το σούπερ διαδικτυακό μέρος και μιλάω για αυτήν την σούπερ διαδικτυακή ιδέα”, ήταν το μήνυμα που εξεπεμψε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την πολιτική επιστήμονα. 

Ενώ το ντεμπούτο του Μπάιντεν στην εξαιρετικά δημοφιλή εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης έγινε με ένα πολύ παιχνιδιάρικο τρόπο, κατά την προεκλογική εκστρατεία που έχει ήδη αρχίσει το TikTok έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας έντονης διαμάχης στην Ουάσιγκτον, σχετικά με το αν θα πρέπει να επιτρέπεται η χρήση της εφαρμογής στις ΗΠΑ. 

Αυτό γιατί το TikTok που ανήκει στην κινεζική ByteDance, θεωρείται ως ένα ανεκτίμητο εργαλείο στην προσπάθεια προσέγγισης των νεαρών δυνάμει ψηφοφόρων που δεν χρησιμοποιούν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και ως ένας εύκολος τρόπος, υποτίθεται, για την κινεζική κυβέρνηση να κατασκοπεύει τους Αμερικανούς καταναλωτές.

Νομοσχέδιο απαγόρευσης του TikTok

Μέλη της Επίλεκτης Επιτροπής της Βουλής για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα πρότειναν την περασμένη εβδομάδα ένα νομοσχέδιο που απαιτεί από την ByteDance να εκχωρήσει το TikTok διαφορετικά η εφαρμογή θα απαγορευτεί στις ΗΠΑ. Την περασμένη Πέμπτη, η επιτροπή με ψήφους 50 υπέρ έναντι 0 κατά έστειλε το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Λίγο μετά την υποβολή του νομοσχεδίου, ο βουλευτής Τρόι Μπάλντερσον από το Οχάιο χαρακτήρισε το TikTok “εργαλείο κατασκοπείας που χρησιμοποιείται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα για να κατασκοπεύει Αμερικανούς και να συλλέγει προσωπικά δεδομένα”.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TikTok, Shou Zi Chew, αρνήθηκε στις ακροάσεις της Γερουσίας ότι υπάρχουν δεσμοί μεταξύ της εφαρμογής και του ΚΚΚ ή της κυβέρνησης της Κίνας.

Σε δήλωσή του στο CNBC, το TikTok είπε: “Η κυβέρνηση προσπαθεί να αφαιρέσει το συνταγματικό τους δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς”, μια πράξη που “θα βλάψει εκατομμύρια επιχειρήσεις, θα στερήσει κοινό από τους καλλιτέχνες και θα καταστρέψει τα προς το ζην για αμέτρητους δημιουργούς σε όλη τη χώρα”.

Δημοφιλής στο TikTok η καμπάνια του Μπάιντεν

Από την παιχνιδιάρικη είσοδό του προέδρου στο TikTok, ο λογαριασμός της καμπάνιας του Μπάιντεν συγκέντρωσε πάνω από 222.000 ακόλουθους και πάνω από 2,4 εκατομμύρια likes. 

Οχτώ μήνες απομένουν ως τις προεδρικές εκλογές και ο Μπάιντεν ακολουθεί οριακά τον Ντόναλντ Τραμπ στις περισσότερες εθνικές δημοσκοπήσεις ενώ η μάχη αναμένεται σκληρή μέχρι το τέλος.

Και καθώς η ηλικία του Μπάιντεν εμφανίζεται επίμονα ως πρόβλημα βάσει των στοιχείων των δημοσκοπήσεων, οι ειδικοί λένε ότι ο λογαριασμός που έφτιαξε στο TikTok και που του επιτρέπει να προσεγγίζει το νεότερο κοινό είναι κλειδί στην προσπάθειά του να κερδίσει αναποφάσιστους ψηφοφόρους από τις νεαρές ηλικίες και να κινητοποιήσει μια παραδοσιακή  εκλογική πελατεία των Δημοκρατικών που ωστόσο πολλές φορές δεν πάει να ψηφίσει. 

Το TikTok μπορεί να  φέρει νέους στις κάλπες

“Είναι πολύ σημαντικό για αυτόν να έχει παρουσία και να αλληλεπιδρά απευθείας με τους ψηφοφόρους”, δήλωσε ο Aaron Earls, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας επιρροής μέσων κοινωνικής δικτύωσης Activate HQ, η οποία ειδικεύεται σε πολιτικές εκστρατείες. “Η προσέλευση το 2020 ήταν πραγματικά σημαντική, οι νέοι ήρθαν και πολλοί αμφιβάλλουν ότι θα ερθουν πάλι τόσο μαζικά”.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας για την κατάσταση της Ένωσης το απόγευμα της Πέμπτης, οι υπύθυνοι της καμπάνιας του Μπάιντεν δημοσίευσαν αποσπάσματα της ομιλίας του στο TikTok, σημάδι ότι ο πρόεδρος σχεδιάζει να παραμείνει στην εφαρμογή παρά τις έντονες ανησυχίες στο Κογκρέσσο. Αλλά είναι ένα ιδιαίτερα περίπλοκο θέμα για τον Μπάιντεν, επειδή, εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής και της Γερουσίας, θα καταλήξει προς έγκριση σε εκείνον.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι “το νομοσχέδιο για το TikTok είναι σημαντικό και το χαιρετίζουμε”, πρόσθεσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να “συναντήσει τον αμερικανικό λαό εκεί που είναι”, “χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσουμε να βρούμε πώς θα προστατεύσουμε την εθνική μας ασφάλεια”.

Ο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο εάν το εγκρίνει το Κογκρέσο. Ωστόσο οι υπεύθυνοι της καμπάνιας του αρνήθηκαν να κάνουν κάθε σχόλιο.

Related posts

Ο Ασάνζ τέθηκε στο στόχαστρο των ΗΠΑ και του Τραμπ λόγω των αποκαλύψεων του WikiLeaks, λέει ο δικηγόρος του

admin

Ανασχηματισμός στην κυπριακή κυβέρνηση – Ποιοι είναι οι νέοι υπουργοί

admin

Περού: Απροσδόκητη συρρίκνωση του ΑΕΠ της τάξεως του 1,43%

admin

Οι ηγέτες της Χαμάς δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας

admin

Ιαπωνία: Αυξήθηκαν για τρίτο διαδοχικό μήνα οι μισθοί τον Μάιο

admin

Περιοδεία Μπλίνκεν σε Ισραήλ και Δυτική Όχθη – “Στάση” και στην Ελλάδα

admin

Πορτογαλία: Αμφίρροπες οι σημερινές βουλευτικές εκλογές

admin

Ο Τραμπ ζητά από το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώσει απόφαση στο Κολοράντο

admin

Υεμένη: Η ΕΕ πρέπει να εντείνει τις πιέσεις στους Χούθι

admin