Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταλυτική παρέμβαση Ντόρας για το Κόσοβο

Καταλυτικές αποδεικνύονται οι παρεμβάσεις της Ντόρας Μπακογιάννη στον «φάκελο» του Κοσόβου και της ένταξής του στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η ίδια έχει στα χέρια της από το περασμένο φθινόπωρο τον «φάκελο», με τις πρώτες τότε επί τόπου επισκέψεις ως απεσταλµένη της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Και την περασμένη εβδομάδα είχε βρεθεί στο Παρίσι για να παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις και τη γνωμοδότησή της για το ζήτημα του Κοσόβου, στην οποία συναίνεσε το σύνολο της Πολιτικής Επιτροπής. Κόκκινη γραμμή για να ανοίξει η πόρτα του Συμβουλίου στο Κόσοβο ως το 47ο μέλος; Μια υπόθεση ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο ορθόδοξο σερβικό μοναστήρι Βισόκι Ντετσάνι – συγκεκριμένα ένα κομμάτι γης 24 εκταρίων το οποίο σαφέστατα ανήκει στη Μονή.

Ηταν από τις πρώτες επισκέψεις της Ντόρας, η οποία είχε συναντηθεί και με τον αρχιμανδρίτη, προτού συζητήσει με τον κοσοβάρο πρωθυπουργό Αλμπιν Κούρτι και λοιπούς.

Χρειάστηκε να περάσουν 12 χρόνια από τότε που άνοιξε το θέμα, και ειδικότερα οκτώ χρόνια από τη δικαίωση της Μονής από το Ανώτατο Δικαστήριο του Κοσόβου, για να υπάρξει τελικά λύση. Προχώρησε η επίλυση, όπως παραδέχθηκε και ο Κούρτι, προχωρά και το αίτημα του Κοσόβου. Απλά και καθαρά.

Πυρετός για το Ζάππειο

Στην Πειραιώς ανεβαίνει καθημερινά ο πυρετός προετοιμασίας για το συνέδριο του κόμματος που θα γίνει, θυμίζω, στο Ζάππειο.  Οπως μου έλεγαν, σχεδιάζουν οι κεντρικές ομιλίες και η έναρξή του να γίνουν στον εξωτερικό του χώρο, καιρού επιτρέποντος.

Επιλογή που θέλουν να συνδεθεί και με την ιστορική ημέρα της υπογραφής της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, καθώς το συνέδριο αυτό θα έχει κυρίως πανηγυρικό-επετειακό χαρακτήρα, για τα 50 χρόνια της ίδρυσης ΝΔ αλλά και για τις ευρωεκλογές που έρχονται. Θέλουν, δηλαδή, να υπογραμμίσουν πως η ΝΔ ταυτίζεται με την Ευρώπη.

Διόλου τυχαία, όπως σας είχα ενημερώσει, στην πρεμιέρα αναμένεται, εκτός από τον Μητσοτάκη, να μιλήσει και η πρόεδρος της Κομισιόν και υποψήφια για επανάληψη της θητείας της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η καρδιά του νεοδημοκράτη…

Για να επανέλθω, λοιπόν, στα οργανωτικά, μαθαίνω ότι έχουν κινητοποιηθεί άπαντες, μεταξύ αυτών παλιοί φίλοι και παλιά στελέχη της ΝΔ. Εχει επιφορτιστεί μάλιστα ειδική ομάδα για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες παρουσίες που παραπέμπουν στην ιστορία της παράταξης και θα δώσουν το σήμα της αδιάκοπης «συνέχειας» με το σήμερα. Εχουν γίνει επίσης επαφές με τα ιδρύματα Καραμανλή και Σαμαρά, για να υπάρχει και πλούσιο αρχειακό υλικό κάθε λογής, που θα… μιλάει στην καρδιά του παραδοσιακού νεοδημοκράτη.

Το παράδοξο βέβαια είναι πως δεν έχει ακόμη κλειδώσει επισήμως αν θα μιλήσουν οι πρώην πρόεδροι, οι οποίοι έχουν, φυσικά, προσκληθεί να κάνουν ομιλίες την ημέρα της έναρξης του συνεδρίου, πριν από τον Μητσοτάκη. Εξ όσων ακούω για τον Αντώνη Σαμαρά προσωπικά θα το θεωρούσα περίπου βέβαιο πως θα τοποθετηθεί. Μόνο γι’ αυτόν όμως, τουλάχιστον προσώρας…

…και οι απουσίες

Παρεμπιπτόντως, δεν πέρασε απαρατήρητη η απουσία του Κώστα Καραμανλή από το προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης. Διότι μου έλεγε, με μια δόση παραπόνου, βόρειος «γαλάζιος» φίλος της στήλης, με την πίεση που δέχεται η ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, θα περίμεναν ότι ο Καραμανλής θα δώσει το παρών, για να βοηθήσει έστω την κομματική οργάνωση της πόλης του…

Related posts

Σολτς: Οχι στη «διμεροποίηση» των προβλημάτων με τα Τίρανα

admin

Με άλλα λόγια

admin

Αυτό είναι το mail Κασσελάκη με τις προτάσεις προς την Αχτσιόγλου

admin

Νέες προκλήσεις από τα τουρκικά ΜΜΕ: «Μπορούμε να πάμε κολυμπώντας…»

admin

«Όλοι έξω» για τον β’ γύρο – Οι 2+1 δύσκολες αναμετρήσεις για τη ΝΔ και τα νέα… φύλλα πορείας στους υπουργούς 

admin

Στέφανος Κασσελάκης: «Ξέρω για ποιον λόγο το κάνω, ξέρω τι έργο θέλω να κάνω»

admin

Τριμερής ΥΠΕΞ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ: Τι συζήτησαν Δένδιας και Λαπίντ

admin

Οικονόμου: Αν υπάρχει κάποιο κύκλωμα μέσα στην αστυνομία, θα παταχθεί

admin

Διπλασιάζονται οι δικαιούχοι του «Τουρισμός για Ολους»

admin