Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Καζακστάν: Μείωση επιτοκίων παρά την πτώση του ρουβλίου που επηρέασε και το τοπικό νόμισμα

Το Καζακστάν προχώρησε στην πρώτη μείωση των επιτοκίων του από το 2020, ακόμη και μετά την αποδυνάμωση του τένγκε μετά από μια περίοδο υποτίμησης του νομίσματος στη γειτονική Ρωσία.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε σήμερα το επιτόκιο αναφοράς στο 16,5% από 16,75%, έχοντας διατηρήσει το επιτόκιο σε απόσταση 25 μονάδων βάσης από το υψηλότερο που έχει καταγραφεί, όπως σημειώνει το Bloomberg. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σηματοδότησαν ότι πρόσθετες μειώσεις είναι πιθανές, αλλά τα δημοσιονομικά κίνητρα θα μπορούσαν να περιορίσουν τα περιθώρια για νομισματική χαλάρωση.

“Η σταδιακή μείωση του βασικού επιτοκίου θα συνεχιστεί εάν υπάρξει περαιτέρω ρυθμική επιβράδυνση του πληθωρισμού”, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους. “Δεν αποκλείονται παύσεις στη μείωση του βασικού επιτοκίου για να επιτραπεί η συσσώρευση δεδομένων και η παρακολούθηση των κινδύνων”.

Η Κεντρική Τράπεζα του Καζακστάν τερμάτισε με αυτόν τον τρόπο την παύση στην άσκηση νομισματικής πολιτικής, η οποία ισχύει εδώ και πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις, μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού κάθε μήνα από τον Φεβρουάριο και μετά.

Όμως, μια περίοδος απότομης πτώσης του ρουβλίου, του νομίσματος του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου του Καζακστάν, έχει περιπλέξει τους υπολογισμούς για την κεντρική τράπεζα, παρουσιάζοντας μια νέα απειλή για τον πληθωρισμό, δεδομένων των εκτεταμένων οικονομικών και εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. 

Αν και η κεντρική τράπεζα πιστεύει ότι η συσχέτιση μεταξύ του τένγκε και του ρουβλίου έχει γίνει πολύ πιο αδύναμη, το νόμισμα του Καζακστάν εξακολουθεί να υποτιμάται ως αποτέλεσμα. Είναι μεταξύ των 10 νομισμάτων με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η κυβέρνηση του Καζακστάν έχει θέσει ως προτεραιότητα τον περιορισμό της αύξησης των τιμών και θέλει να μειώσει τον πληθωρισμό στο μισό από το 20,3% του περασμένου έτους, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αλιχάν Σμαΐλοφ. Σε ετήσιους όρους, επιβραδύνθηκε στο 14% τον Ιούλιο, από την κορύφωση που ξεπέρασε το 21% τον Φεβρουάριο.

Η κεντρική τράπεζα στοχεύει σε πληθωρισμό κοντά στο 5% μεσοπρόθεσμα και δήλωσε ότι ο στόχος της θα μπορούσε να επιτευχθεί ήδη από τα τέλη του 2025. Τώρα βλέπει την αύξηση των τιμών στο 10%-12% το 2023, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή της για 11%-14%.

Η επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής είναι προγραμματισμένη για τις 6 Οκτωβρίου.

Related posts

Σουηδία: Απετράπησαν τρομοκρατικές επιθέσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κρίστερσον

admin

Μπέλγκοροντ, η ρωσική πόλη στην οποία έφθασε ο πόλεμος της Ουκρανίας

admin

Στο “στόχαστρο” της Κομισιόν οι Apple, Google και Meta

admin

Γερμανία: Έκρηξη πωλητηρίων στις οικογενειακές εταιρείες

admin

Caterpillar: Διέλυσε τις εκτιμήσεις σε κέρδη και έσοδα

admin

Η Lowe’s αναμένει πτώση πωλήσεων καθώς συνεχίζονται οι πιέσεις στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ

admin

Οι ΥΠΕΞ της Ουκρανίας και της Κίνας συζητούν τις προοπτικές ειρήνης με τη Ρωσία

admin

Emirates NBD: Αύξηση 38% στα κέρδη τρίτου τριμήνου για τη μεγαλύτερη τράπεζα του Ντουμπάι

admin

Βουτιά 22% για τις μετοχές της Trump Media μετά την ανακοίνωση ζημιών

admin