Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΚΑΕ: Δίνει μέρισμα 30 εκατ. στη μητρική, ετοιμάζει επενδύσεις 35 εκατ. ευρώ

Επενδύσεις της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ υπολογίζει έως το 2031 η Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) 100% θυγατρική του ομίλου Avolta (πρώην Dufry) όπως ανέφερε στο πλαίσιο του Athens Investment Forum 2023, η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Μαρία Ιωαννίδου. Παραλλήλως και μετά την αποπληρωμή δανείων στη μητρική, η εταιρεία προχωρά στη διανομή μερίσματος από τα κέρδη χρήσεων της πενταετίας 2017-2021 προς τη μητρική.

Σύμφωνα με την ίδια, ο κύριος όγκος των επενδύσεων αφορά τη συντήρηση των υφιστάμενων καταστημάτων σε αεροδρόμια, λιμάνια και μεθοριακούς σταθμούς αλλά και σε νέα εγκατάσταση στο υπό κατασκευή νέο αεροδρόμιο της Κρήτης στο Καστέλι.

Πέραν των επενδυτικών στόχων η κυρία Ιωαννίδου αναφέρθηκε και στις θετικές επιδόσεις της εταιρείας οι οποίες προφανώς ενισχύθηκαν από την αυξημένη τουριστική κίνηση του 2022 και του 2023.

Σημειώνεται ότι το 2022 οι πωλήσεις σε αεροδρόμια, λιμάνια, μεθοριακούς σταθμούς ανήλθαν σε 318,3 εκατ. ευρώ, έναντι 165,4 εκατ. ευρώ το 2021 και το μικτό κέρδος υπερδιπλασιάστηκε, φθάνοντας σε 173,6 εκατ. ευρώ από 84,5 εκατ. ευρώ, με το μικτό περιθώριο να διαμορφώνεται σε 54,5%. Λόγω της τροποποίησης σημαντικών συμβάσεων παραχώρησης, με κατάργηση των ελάχιστων εγγυημένων μισθωμάτων που συμφωνήθηκε το 2021, η ΚΑΕ είχε, πέρσι, αποσβέσεις 50,2 εκατ. ευρώ για μισθώματα καταστημάτων, γεγονός που επηρέασε την κερδοφορία. Ειδικότερα τα κέρδη προ φόρων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων (EBIT) διαμορφώθηκαν σε σε 52,17 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 38,2 εκατ. ευρώ.

Το 2022 η ΚΑΕ αποπλήρωσε τα τελευταία 25 εκατ. ευρώ από το δάνειο των 287,5 εκατ. ευρώ, που είχε λάβει, το 2013 από τη μητρική Dufry, για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς του κλάδου ταξιδιωτικού εμπορίου της Folli Follie. Επιπρόσθετα αποπλήρωσε 16,4 εκατ. ευρώ από τα δύο δάνεια, αθροιστικού ύψους 70 εκατ. ευρώ, τα οποία που έλαβε στην έναρξη της πανδημίας από εγχώριες τράπεζες με εγγύηση Δημοσίου. Τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 100,57 εκατ. ευρώ ενώ ο δανεισμός διαμορφώθηκε σε 49 εκατ. ευρώ.

Μετά τα παραπάνω, στα τέλη Οκτωβρίου 2023 η γενική συνέλευση της εταιρείας αποφάσισε τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη παρελθουσών χρήσεων (για το διάστημα 2017-2021) ύψους 29,638 εκατ. ευρώ προς τη βασική μέτοχο του γκρούπ Avolta. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση διανομής μερίσματος από τα κέρδη χρήσης του 2022.

Related posts

Printec: Στρατηγική συνεργασία με την εταιρία πληρωμών Worldline

admin

Στην ελληνική αγορά τα προϊόντα της Dahua από την Info Quest Technologies

admin

Μαθιουδάκης: Στην Κρητικός η αλυσίδα που άλλαξε τρεις ταμπέλες

admin

Τον Όμιλο Κλασσικού Αθλητισμού Καβάλας στηρίζει η Energean

admin

Θυγατρική στην Ελλάδα ιδρύει η MGA Entertainment, CEO ο Π. Καλογερόπουλος

admin

Τι έγινε στη γενική συνέλευση της Επίλεκτος

admin

Ελλάκτωρ: Ενέχυρο για την έκδοση ομολογιακού από την Anemos

admin

Ξεκινά το mega-project των ΔΕΗ-RWE στα φωτοβολταϊκά

admin

Εθνική Ασφαλιστική: Συμφωνία συνεργασίας με την «Κλινική Άγιος Λουκάς»

admin