Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Η Piraeus Securities αυξάνει τις τιμές-στόχους για τις τράπεζες

Η Piraeus Securities αυξάνει τις τιμές-στόχους για τις τράπεζες

Σε αύξηση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών κατά 13% κατά μέσο όρο, προχώρησε η Piraeus Securities, μετά από αναβαθμίσεις των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) κατά 20%.

Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, τα επιτοκιακά έσοδα αναμένεται να έχουν μικρότερη πτώση, καθώς φαίνεται ότι οι μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι πιο σταδιακές.

Ειδικότερα, η νέα τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι στα 2,6 ευρώ (από 2,15 ευρώ), για την Εθνική Τράπεζα στα 8,80 ευρώ (από 8 ευρώ) και για την Eurobank στα 2,6 ευρώ (από 2,20 ευρώ).

Η Piraeus Securities εκτιμά ότι η επαναξιολόγηση των τραπεζικών μετοχών θα ενισχυθεί και από την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές, οδηγώντας σε χαμηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου που χρησιμοποιείται στην αποτίμηση.

Η εκτίμηση για τα κέρδη

Η Piraeus Securities αναμένει από τις ελληνικές τράπεζες να διατηρήσουν τα επίπεδα κερδοφορίας του 2023 κατά τη διάρκεια του κύκλου μείωσης των επιτοκίων τη διετία 2024-2026. Βλέπει όμως αρνητικές αλλαγές στα EPS το 2024 και το 2025, αν και μικρές και θετικές το 2026.

Οι βασικές παραδοχές για τη διατήρηση των κερδών στα αρκετά υψηλά επίπεδα του 2023 είναι:

α) σωρευτική μείωση των επιτοκιακών εσόδων (NII) για 3 χρόνια μπορεί να συγκρατηθεί μόλις στο 8%, καθώς η επίδραση στα έσοδα από τόκους από χαμηλότερα επιτόκια μπορούν να αντισταθμιστούν εν μέρει από νέο δανεισμό, ενώ η αύξηση των διακρατήσεων ομολόγων μπορεί να απορροφήσει μέρος της μείωσης του περιθωρίου των καταθέσεων.

β) σωρευτική αύξηση των εσόδων από αμοιβές για 3 έτη κατά 319 εκατ. λόγω της αυξημένης επιχειρηματικής δραστηριότητας και της εισαγωγής νέων προϊόντων και των τιμών, καλύπτοντας περισσότερο από το 50% της μείωσης των NII.

γ) ομαλοποίηση του κόστους ή του κινδύνου σε περίπου 0,60% έως το 2026 από 0,80% το 2023
δ) συγκράτηση της αύξησης του κόστους σε χαμηλά μονοψήφια επίπεδα ως αποτέλεσμα της λειτουργικής αποτελεσματικότητας που επιτεύχθηκε κατά τα προηγούμενα έτη.

Η Piraeus Securities αναφέρει επίσης:

Η Alpha Bank είναι το value play από τις ελληνικές μετοχές, καθώς διαπραγματεύεται με 0,56 φορές τον δείκτη ενσώματων ιδίων κεφαλαίων για φέτος για δείκτη αποδοτικότητας RοTE 11% περίπου και αναμένεται να υπεραποδώσει κατά τη διάρκεια του κύκλου μείωσης των επιτοκίων, βιώνοντας το μικρότερο πλήγμα από τις μειώσεις των επιτοκίων λόγω της δομής του ισολογισμού της.

Η Εθνική Τράπεζα είναι το δυνητικό dividend play, χάρη στα μεγάλα κεφαλαιακά της αποθέματα, που επιτρέπουν πιο γενναιόδωρες πληρωμές στους μετόχους, πάνω από τις τρέχουσες εκτιμήσεις.

Τέλος, η Eurobank είναι το growth play, παρουσιάζοντας το υψηλότερο βιώσιμο δείκτη RοTE, χάρη σε ένα καλά δομημένο επιχειρηματικό μοντέλο και τη διεθνή επέκταση.

#Πειραιώς_Χρηματιστηριακή #Εθνική_Τράπεζα #Eurobank #Τράπεζα_Πειραιώς_ #Τιμές_στοχοι

Related posts

«Πράσινο φως» στο ενημερωτικό της Optima Bank

admin

Attica Bank: Αύξηση καταθέσεων και μείωση των ΜΕΑ το 2022

admin

AXIA: Ανεβάζει τον «πήχη» στα 22,6 ευρώ για τη ΔΕΗ

admin

Η Πειραιώς Financial Holdings στον χρηματιστηριακό δείκτη αειφορίας FTSE4Good

admin

Ισχυρό ενδιαφέρον για το ομόλογο της Eurobank- Αντλεί 500 εκατ. ευρώ

admin

Autohellas: Καμία ανακοινώσιμη εξέλιξη για τη συμμετοχή στην Aegean

admin

Ελλάκτωρ: Επιβεβαιώνει προσφορά των WA&AD για την Άκτωρ-Η περίοδος διαπραγμάτευσης

admin

Χρηματιστήριο: Παραµένει ο στόχος της υπέρβασης των 1240 μονάδων

admin

Μύλοι Κεπενού: Διανομή μερίσματος 0,04465 ευρώ ανά μετοχή

admin