Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Endeavor Mining “καρατόμησε” τον CEO της για “σοβαρό παράπτωμα” σε υπόθεση πώλησης asset

Η Endeavor Mining απέλυσε τον πρόεδρο και  διευθύνοντα σύμβουλό της, Sebastien de Montessus, επικαλούμενη σοβαρό παράπτωμα και παρατυπίες που συνδέονται με την πώληση περιουσιακού στοιχείου της εταιρείας. Η μετοχή της κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση της από τον Μάρτιο του 2020 μετά την ανακοίνωση.

Η απόφαση ακολουθεί έρευνα του διοικητικού συμβουλίου για μια παράτυπη εντολή πληρωμής 5,9 εκατομμυρίων δολαρίων που εκδόθηκε από τον de Montessus σε σχέση με μια πώληση περιουσιακών στοιχείων από την Endeavor Mining, δήλωσε την Πέμπτη η εταιρεία παραγωγής μετάλλων με έδρα το Λονδίνο σε δήλωσή της. Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι εξέταζε πώς να ανταποκριθεί σε μια εξωτερική έρευνα για την προσωπική συμπεριφορά του διευθύνοντος συμβούλου προς τους συναδέλφους του, μετά από καταγγελίες που έγιναν τον Οκτώβριο.

Η εταιρεία δεν αποκάλυψε ποιο περιουσιακό στοιχείο αποτελεί επίκεντρο της έρευνας. Η Endeavor Mining πούλησε ορυχεία στη Μπουρκίνα Φάσο και το μερίδιό της σε ένα πρότζεκτ χρυσού στην Ακτή Ελεφαντοστού τα τελευταία δύο χρόνια.

Η απόλυση τερματίζει την επταετή θητεία του de Montessus ως κορυφαίου στέλεχος της Endeavor. Η εταιρεία διόρισε τον αντιπρόεδρο Ian Cockerill ως διευθύνοντα σύμβουλο και εκτελεστικό διευθυντή, με άμεση ισχύ. Ο Cockerill έχει διατελέσει στο παρελθόν διευθύνων σύμβουλος στην Gold Fields και στην Anglo Coal, θυγατρική της Anglo American.

Οι καναδικές μετοχές της Endeavor υποχωρούσαν έως και 11% στο Τορόντο, στη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση τους από τις 23 Μαρτίου 2020. Η μετοχή υποχωρούσε κατά 10% στα 26,01 δολάρια Καναδά στις απογευματινές συναλλαγές.

Η εταιρεία, που υποστηρίζεται από τον Αιγύπτιο δισεκατομμυριούχο Naguib Sawiris, εκμεταλλεύεται ορυχεία χρυσού στη Δυτική Αφρική με περιουσιακά στοιχεία στη Σενεγάλη, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Μπουρκίνα Φάσο.

Η Endeavor συγκαταλέγεται μεταξύ των εταιρειών εξόρυξης με τις περισσότερες εξαγορές τα τελευταία χρόνια, έχοντας αγοράσει την Teranga Gold και την ανταγωνιστική Semafo το 2020. Η εταιρεία έκανε μια ανεπιτυχή προσπάθεια πέρυσι να αγοράσει την καναδική ανταγωνιστική της Kinross Gold.

Η Endeavor Mining οπισθοχώρησε επίσης από τις συμφωνίες, εγκαταλείποντας την προσπάθεια εξαγοράς της Centamin, η οποία κατέχει το ορυχείο Sukari στην Αίγυπτο. Το 2017, δε, η εταιρεία τερμάτισε τις συνομιλίες για μια πιθανή συγχώνευση με την Acacia Mining, εξορυκτική της Τανζανίας που έκτοτε έχει απορροφηθεί εκ νέου από την Barrick Gold.

Related posts

Αϊτή: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητεί “διαπραγματεύσεις” για την “αποκατάσταση” της δημοκρατίας

admin

Μπάιντεν: Το Κογκρέσο να νομοθετήσει για να τερματιστεί η “επιδημία” της βίας με τη χρήση όπλων

admin

Στελέχη Χαμάς: Ελπίζουμε σε μόνιμο πόλεμο με το Ισραήλ, δεν μας ενδιαφέρει το νερό ή το ηλεκτρικό στη Γάζα

admin

Πυρκαγιές στη Χαβάη: Ο απολογισμός των νεκρών αναθεωρείται προς τα κάτω, στους 97

admin

Κίνα: Ο πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ επέκρινε τον προστατευτισμό της Ευρώπης

admin

Η Γερμανία χαιρέτισε την απελευθέρωση κι άλλων ομήρων, συμπεριλαμβανομένων 4 Γερμανοϊσραηλινών

admin

Η Νορβηγία θα διευκολύνει τη μεταφορά κεφαλαίων από το Ισραήλ στην Παλαιστινιακή Αρχή

admin

Kaspersky: Κακόβουλο λογισμικό πολλαπλών σταδίων στοχεύει τα cryptowallets

admin

ΗΠΑ: Ποινική δίωξη σε βουλευτή για δωροληψία και ξέπλυμα χρήματος

admin