Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η EBRD πουλά το 15% του ουγγρικού βραχίονα της Erste Group Bank

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) πουλά το 15% που κατέχει στον ουγγρικό βραχίονα της Erste Group Bank πίσω στον αυστριακό όμιλο, μετά την πρόσφατη αποχώρηση της ουγγρικής κυβέρνησης από το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, όπως δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της EBRD.

O εθνικιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για να αποκτήσει το κράτος έλεγχο άνω του 50% στο τραπεζικό σύστημα, τα μέσα ενημέρωσης και τον ενεργειακό τομέα.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Μάρτον Νάγκι επεσήμανε πρόσφατα έχει ξεκινήσει μια επανεξέταση των μη στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να πωληθούν, καθώς η κυβέρνηση Όρμπαν έχει βάλει στόχο να συγκεντρώσει κεφάλαια για την απόκτηση του αεροδρομίου της Βουδαπέστης.

Η αυστριακή τράπεζα Erste δήλωσε την Παρασκευή ότι επαναγοράζει το 15% της ουγγρικής θυγατρικής της, που επί του παρόντος κατέχει η ουγγρική κρατική εταιρεία Corvinus International Investments.

Η συμφωνία αποτιμά το ποσοστό αυτό στα 87,55 δισ. φιορίνια (252,24 εκατ. δολάρια), σημαντικά υψηλότερο από την τιμή πώλησής του των 38,9 δισ. φιορινίων το 2016, όταν πουλήθηκε το εν λόγω ποσοστό από τον αυστριακό όμιλο στο πλαίσιο συμφωνίας με την ουγγρική κυβέρνηση και την EBRD.

Ο Φράνσις Μαλίζ, επικεφαλής του τμήματος χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της EBRD, δήλωσε ότι η επένδυση έχει στόχο να βοηθήσει την ουγγρική τράπεζα να ανακεφαλαιοποιηθεί, υποστηρίζοντας παράλληλα τη θετική σχέση της με τις αρχές.

“Η πρόσφατη έξοδος της κυβέρνησης (από την Erste Bank Hungary) σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον κρατική συμμετοχή σε θυγατρικές δυτικών τραπεζικών ομίλων, κάτι που αποτελεί θετική είδηση για τη σταθερότητα του κλάδου”, δήλωσε ο Μαλίζ στο Reuters.

“Η δουλειά μας ως μέτοχος της EBH έχει ολοκληρωθεί”, τόνισε, προσθέτοντας: “Λάβαμε ενημέρωση από την Erste την περασμένη Παρασκευή και προχωράμε στην πώληση του ποσοστού μας στον όμιλο, με βάση τους όρους που συμφωνήθηκαν κατά την επένδυσή μας το 2016”.

Related posts

EBay: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα τριμήνου, αυξάνει το μέρισμα

admin

Κομισιόν: Κοινός ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για τον τουρισμό

admin

Ιράκ: Νέος νόμος προβλέπει ποινές έως και 15 χρόνια κάθειρξη για ομοφυλοφιλικές σχέσεις

admin

Γαλλία: Εκτός ανασχηματισμού αναμένεται να μείνουν τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης

admin

Δείπνο εργασίας στο Παρίσι από Μακρόν με Μισέλ και τέσσερις Ευρωπαίους πρωθυπουργούς

admin

Ζελένσκι: “Σημαντικό βήμα” ο απόπλους εμπορικού πλοίου από την Οδησσό, αψηφώντας τις απειλές της Ρωσίας

admin

ΗΠΑ: Κοντά σε χαμηλό δύο ετών ο δομικός δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό

admin

Οι Χούθι δημοσίευσαν βίντεο με εκτοξεύσεις πυραύλων

admin

Ισραήλ: Στα 51 δισ. δολάρια το κόστος του πολέμου με τη Χαμάς

admin