Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Στα 51 δισ. δολάρια το κόστος του πολέμου με τη Χαμάς

Έως και 51 δισ. δολάρια (200 δισ. σέκελ) αναμένεται να κοστίσει στο Ισραήλ ο πόλεμος με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Calcalist που επικαλείται τα προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. 

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η εκτίμηση, ίση με το 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, βασίζεται στο σενάριο για ένα πόλεμο που θα διαρκέσει 8 έως 12 μήνες, θα περιορίζεται στη Γάζα, χωρίς την πλήρη συμμετοχή της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, του Ιράν ή της Υεμένης· και περίπου 350.000 Ισραηλινοί που επιστρατεύτηκαν ως στρατιωτικοί έφεδροι να επιστρέψουν σύντομα στη δουλειά.

Η Calcalist σημειώνει ότι την εκτίμηση αυτή το ισραηλινό ΥΠΟΙΚ τη θεωρεί αισιόδοξη. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ήμισυ του κόστους θα αφορά αμυντικά έξοδα που ανέρχονται σε περίπου 1 δισ. σέκελ ανά ημέρα. Άλλα 40-60 δισεκατομμύρια σέκελ θα αφορούν απώλεια εσόδων, 17-20 δισεκατομμύρια για αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις και 10-20 δισεκατομμύρια σέκελ για αποκατάσταση.

Ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ προετοιμάζει ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας για όσους επλήγησαν από τις παλαιστινιακές επιθέσεις που θα είναι “μεγαλύτερο και ευρύτερο” από ό,τι κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το κράτος έχει δεσμευτεί να βοηθήσει όλους τους πληγέντες.”Η οδηγία μου είναι σαφής: Ανοίξτε τις “βρύσες” και διοχετεύστε κεφάλαια σε όποιον τα χρειάζεται”, είπε χωρίς να δώσει στοιχεία.

Related posts

Πορτογαλία: Το προσωπικό καμπίνας της Easyjet ξεκίνησε απεργία

admin

Απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων ετοιμάζει η Cisco

admin

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα εξαλείψει τις ταξιαρχίες της Χαμάς

admin

Τουρκία: Έκλεισαν και πάλι τα Δαρδανέλια λόγω της συνεχιζόμενης πυρκαγιάς στην επαρχία Τσανάκαλε

admin

Η ΕΕ βάζει στο μικροσκόπιο τις επιδοτήσεις εισαγόμενων ξένων προϊόντων αιολικής ενέργειας

admin

Γουινέα: Ο πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας του 2008 απέδρασε από τη φυλακή – Η κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα

admin

Η Ρωσία καλεί τη Δύση να μη “στραγγαλίζει” τη Βόρεια Κορέα

admin

Pfizer: Προβληματισμός για τα έσοδα τριμήνου και το guidance του 2023

admin

Ο ΟΗΕ ζητεί αποκλιμάκωση του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας

admin