Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ βάζει στο μικροσκόπιο τις επιδοτήσεις εισαγόμενων ξένων προϊόντων αιολικής ενέργειας

Την οικονομική στήριξη προς τον τομέα της αιολικής ενέργειας, με ταυτόχρονο αυστηρό έλεγχο των επιδοτήσεων εισαγόμενων ξένων προϊόντων αιολικής ενέργειας, καθώς οι επιχειρήσεις της ηπείρου αντιμετωπίζουν αυξανόμενο ανταγωνισμό από την Κίνα, προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πακέτο μέτρων που σκοπεύει να δημοσιεύσει την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσχέδιο του οποίου περιήλθε σε γνώση του Reuters, προβλέπει ότι η ΕΕ και ο δανειστικός βραχίονάς της, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα ξεκινήσουν φέτος ένα πρόγραμμα για την αντεγγύηση των πιστωτικών ανοιγμάτων των τραπεζών σε προμηθευτές της αιολικής βιομηχανίας.

Η ιδέα είναι να βελτιωθεί η πρόσβαση των κατασκευαστών σε γραμμές χρηματοδότησης, τη στιγμή που καλούνται να επεκτείνουν μαζικά την παραγωγική ικανότητά τους για να βοηθήσουν την Ευρώπη να επιτύχει τον στόχο της να παράγει το 42,5% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 – ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το σημερινό.

Το προσχέδιο του εγγράφου, το οποίο ενδέχεται να αλλάξει, αναφέρει επίσης ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά “πιθανές αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που ωφελούν τους ξένους κατασκευαστές προϊόντων αιολικής ενέργειας”, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων για προϊόντα που πωλούνται στην ευρωπαϊκή αγορά.

“Εάν επιβεβαιωθούν, η Επιτροπή θα ενεργοποιήσει τα μέσα άμυνας που διαθέτει”, αναφέρει το προσχέδιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τον περασμένο μήνα έρευνα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δασμούς για την προστασία των παραγωγών της ΕΕ από φθηνότερες κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων.

Όσον αφορά τα αιολικά πάρκα είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα περισσότερα εξ αυτών στην Ευρώπη έχουν κατασκευαστεί από τοπικές εταιρείες – σε αντίθεση με άλλους τομείς πράσινης τεχνολογίας, όπως τα ηλιακά πάνελ, όπου η συντριπτική πλειονότητα ορισμένων εξαρτημάτων εισάγεται.

Ωστόσο, η πίεση στον τομέα της αιολικής ενέργειας της Ευρώπης αυξάνεται από τις κινεζικές ανταγωνιστικές εταιρείες – οι οποίες, σύμφωνα με την Επιτροπή, έχουν τιμές συνήθως 20% χαμηλότερες από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές.

Οι κύριοι κατασκευαστές αεροστροβίλων της Ευρώπης σημείωσαν λειτουργικές ζημίες το 2022. Ο κλάδος έχει προειδοποιήσει ότι αγωνίζεται να αναπτυχθεί αρκετά γρήγορα ώστε να επιτύχει τους στόχους της πράσινης μετάβασης, καθώς οι εταιρείες έχουν να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό, τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων και τις ασταθείς αγορές ενέργειας.

Η ΕΕ θα διπλασιάσει επίσης σε 1,4 δισ. ευρώ το ποσό της πρόσκληση προς τους κατασκευαστές καθαρής τεχνολογίας – συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών ανεμογεννητριών – για χρηματοδότηση από την ΕΕ τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Related posts

Παραγουάη: 10 νεκροί σε επιχείρηση μεταγωγής φυλακισμένου αρχηγού συμμορίας

admin

ΗΠΑ: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 325 εκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς όμως πυραύλους ATACMS

admin

Shell: Βουτιά 56% στα κέρδη το β’ τρίμηνο

admin

Ρωσία: Ουκρανικό drone συνετρίβη στο κτίριο του δημαρχείου της πόλης Μπέλγκοροντ

admin

ΗΠΑ: Τελετή για την απονομή των Πιστοποιητικών Ελληνομάθειας στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον

admin

Εκλογές στην Τουρκία: Ο τρίτος υποψήφιος Σ. Ογάν θα στηρίξει Ερντογάν στον δεύτερο γύρο

admin

Γάζα: Το Ισραήλ λέει ότι έπληξε εκατοντάδες στόχους, που προκάλεσαν τον θάνατο 240 ανθρώπων σύμφωνα με τη Χαμάς

admin

“Μη ρεαλιστικά” το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουκρανίας και οι προτάσεις για τα σιτηρά, λέει ο Λαβρόφ

admin

Εκλογές στην Τουρκία: Προβάδισμα Ερντογάν δίνουν Anadolu και ΑΝΚΑ

admin