Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ψυχή της Ευρώπης κινδυνεύει»

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες κινητοποιούνται για να σταματήσουν τη στροφή της Ευρώπης προς τα δεξιά. Λιγότερες από 100 ημέρες πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος συναντήθηκαν στη Ρώμη και προειδοποίησαν για τον κίνδυνο από την αύξηση των υπερσυντηρητικών δυνάμεων που απειλεί την πράσινη και την κοινωνική Ευρώπη – κάτι το οποίο δείχνουν έντονα οι δημοσκοπήσεις, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία. «Η ψυχή της Ευρώπης κινδυνεύει», προειδοποίησε ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο παλάτι La Nuvola στη Ρώμη.

Το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ξεκίνησε την εκστρατεία του για τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με επίκεντρο τις βασικές αρχές της πολιτικής του φιλοσοφίας: προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, εξασφάλιση μισθών και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Η Ακροδεξιά αποτελεί δηλητήριο για τη δημοκρατία. Δεν έχουν άλλο σχέδιο από το να καταστρέψουν τη δημοκρατία και την κοινή μας κοινωνική Ευρώπη», δήλωσε ο 71χρονος Νίκολας Σμιτ, επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα από το Λουξεμβούργο, που επιλέχθηκε ως το πρόσωπο της εκστρατείας και υποψήφιος για να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν από τη σημερινή πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Αντίθετα, εμείς οι Σοσιαλιστές», πρόσθεσε ο Σμιτ, ο οποίος πριν είχε διατελέσει υπουργός στο Λουξεμβούργο, «φέρνουμε ένα μήνυμα ελπίδας, θέλουμε να διαμορφώσουμε μια νέα Ευρώπη που προστατεύει και περιλαμβάνει».

Οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, για παράδειγμα στο Poll of Polls του Politico, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τόσο η Ακροδεξιά όσο και η εθνικιστική Δεξιά θα σημειώσουν κέρδη στις ευρωπαϊκές κάλπες τον Ιούνιο. Αντίθετα, η κεντροαριστερή παράταξη των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών φαίνεται ότι θα διατηρήσει περίπου τον ίδιο αριθμό εδρών στο ευρωπαϊκό νομοθετικό σώμα, παρόλο που το χάσμα μεταξύ αυτών και της ισχυρότερης κεντροδεξιάς δύναμης φαίνεται ότι θα μεγαλώσει.

«Η Ακροδεξιά βρίσκεται σε άνοδο σχεδόν σε όλες τις χώρες μας», προειδοποίησε ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς. «Ο δεξιός λαϊκισμός κάνει εκστρατεία ενάντια σε μια Ευρώπη ενωμένη στις αξίες της. Επιδιώκουν μια εθνικιστική Ευρώπη για να υπονομεύσουν τα κυρίαρχα κράτη μας που είναι ισχυρότερα σε μια ενωμένη Ευρώπη».

Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης στη Ρώμη, οι σοσιαλιστές πολιτικοί συζήτησαν ιδέες και στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν την άνοδο της Ακροδεξιάς. «Πρέπει να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες των πολιτών μας», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Ελιο ντι Ρούπο, σημειώνοντας ότι η Ακροδεξιά έχει τις υψηλότερες δημοσκοπήσεις στη φλαμανδική περιοχή της χώρας του. «Η πρώτη ανησυχία των πολιτών είναι η αγοραστική δύναμη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει στην αύξηση των κατώτατων μισθών. Τα άλλα δύο βασικά θέματα, πρόσθεσε, θα πρέπει να είναι η ασφάλεια και το περιβάλλον.

Related posts

Στις 14:00 το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Κασσελάκη

admin

Η μήνυση και αγωγή της Μαρέβας και η ασυλία της Ακρίτα

admin

Ανδρουλάκης: Σήμερα είναι η πρώτη νίκη του κράτους δικαίου απέναντι στο παρακράτος των υποκλοπών

admin

Fuel Pass 2: Αύριο οι ανακοινώσεις για τη νέα επιδότηση στα καύσιμα

admin

Τριπλή έρευνα στη Λευκωσία για το Predator

admin

Αδωνις Γεωργιάδης: Πληρώνω το δάνειο που έχω πάρει με νοικοκυροσύνη

admin

Εύα Καϊλή: Εκανε Πρωτοχρονιά στις φυλακές συντροφιά με την τηλεόραση

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη – Κασσελάκη την Τετάρτη

admin

Μήνυμα Τσίπρα με αναφορές στο Γκράμσι για τη «πληθυντική ταυτότητα της Αριστεράς»

admin