Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η συναίνεση τινάζεται στον αέρα

«Η συναίνεση (που) δεν κράτησε ούτε μια μέρα» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του «επεισοδίου» που διαδραματίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής μετά τον «αιφνιδιασμό» που επιφύλαξε στα κόμματα της αντιπολίτευσης η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως καταθέτοντας τροπολογία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού (πέραν των ευρωεκλογών και των δημοψηφισμάτων) και στις εθνικές εκλογές.

«Πρόκειται για δημοκρατικό χρέος και ιστορική ευκαιρία» τόνισε, επικαλούμενη τη συναίνεση που αποτυπώθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με το «ναι» επί της αρχής που εξέφρασαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας. Με συνταγματικό δεδομένο ότι η θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου για τους εκλογείς του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία των 2/3 (200 βουλευτές), η Κεραμέως έθεσε επί τάπητος το ζήτημα ότι «ήδη κόμματα που αριθμούν πάνω από 230 βουλευτές έχουν τοποθετηθεί θετικά για την επιστολική στις ευρωεκλογές, γιατί λοιπόν όχι και στις εθνικές εκλογές;».

Αναταράξεις

Η κίνηση αυτή προκάλεσε αναταράξεις στις εύθραυστες κοινοβουλευτικές ισορροπίες και έντονες αντιδράσεις που άλλαξαν το κλίμα, αν και η υπουργός Εσωτερικών απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξήγησε ότι το κλίμα συναίνεσης που διαμορφώνεται ως προς την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές διαμορφώνει τη δυνατότητα επέκτασης του μέτρου και στις εθνικές εκλογές. «Επρεπε να κάνουμε ότι δεν το είδαμε ότι τα κόμματα συμφωνούν; Ερχόμαστε και λέμε ότι εφόσον διαμορφώνεται συναίνεση στις ευρωεκλογές γιατί όχι και στις εθνικές εκλογές! Είναι αυτονόητη επέκταση» εξήγησε, καθιστώντας σαφές ότι όσοι διαφωνούν ας ψηφίσουν «όχι». «Αν δεν συγκεντρώσει 200 ψήφους δεν θα περάσει. Αλλά να περιμένουμε άλλα 50 χρόνια; Θα ήταν λάθος να μην αδράξουμε αυτή την ευκαιρία» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «λογική και φυσική συνέχεια».

«Είστε τυχοδιώκτες»

Το ΠΑΣΟΚ έδειξε να επανεξετάζει την κατ’ αρχήν θετική στάση του – «Είστε τυχοδιώκτες με «Τ» κεφαλαίο γιατί προσπαθείτε να εκμεταλλευτείτε την συναίνεση των κομμάτων» είπε ο Μιχάλης Κατρίνης, δηλώνοντας μάλιστα ότι μετά τον αιφνιδιασμό «ο χρόνος παγώνει και ξεκινάμε από μηδενική βάση», ενώ και ο Παναγιώτης Δουδωνής κατήγγειλε τους «εμπρηστές της συναίνεσης». Αλλά και ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι «ακόμα και στην υποψία της αρχικής συναίνεσης, μετάλλαξε τη συναίνεση αυτή σε ένα επικοινωνιακό και μικροκομματικό τρικ» («Ψηφίσαμε «ναι» επί της αρχής και εσείς το θεωρήσατε εφαλτήριο» είπε χαρακτηριστικά). Πιο έντονη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ με τον Γιάννη Γκιόκα να καλεί τα κόμματα που συναίνεσαν να αναθεωρήσουν τη στάση τους, επισημαίνοντας ότι μετά την τροπολογία «αλλάζει ο χαρακτήρας της συζήτησης – μιλάμε για ένα άλλο νομοσχέδιο», ανέφερε, ενώ εξίσου σκληρή ήταν και η αντίδραση της Νέας Αριστεράς με τον Νάσο Ηλιόπουλο να κάνει λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». Οσον αφορά την Πλεύση Ελευθερίας η Ζωή Κωνσταντοπούλου σχολίασε ότι «δεν θα πάρουμε πίσω την τοποθέτησή μας ότι οι Ελληνες του εξωτερικού πρέπει να διευκολύνονται» (παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις), διευκρινίζοντας ότι «τις ίδιες θέσεις θα εκφράσουμε και για τις εθνικές εκλογές, όμως δεν μπορεί να γίνει με αυτό τον τρόπο και να μετατραπεί η συζήτηση σε διαδικασία εκλογικού νόμου με μια εκπρόθεσμη τροπολογία».

Αντίθετα εμφανίστηκαν ακόμα Ελληνική Λύση, «Σπαρτιάτες» και Νίκη με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Θάνο Πλεύρη να αποδίδει στην αντιπολίτευση «πανικό και αμηχανία» ενώ αντικρούοντας το επιχείρημα περί αιφνιδιασμού διερωτήθηκε: «Αιφνιδιασμός σε τι, σε κάτι που χρειάζονται 200 ψήφοι;». «Αφού υπάρχει δυνατότητα, θέλουμε σήμερα να λύσουμε και αυτό το πρόβλημα», εξήγησε. «Πόσο πιο σχετική τροπολογία να κατατεθεί στο νομοσχέδιο αυτό;» διερωτήθηκε ύστερα απ’ όλα αυτά η Κεραμέως με τις φωνές του Παύλου Πολάκη να κυριαρχούν στην αίθουσα, αναγκάζοντας τον προεδρεύοντα Γιώργο Γεωργαντά να τον ανακαλέσει στην τάξη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής

Σε μια «ελπίζω όχι απέλπιδα προσπάθεια», όπως είπε, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας παρενέβη για να διαβεβαιώσει την αντιπολίτευση ότι «δεν αξίζει τον κόπο να υπονομευθεί μια ιστορική ευκαιρία»: «Δεν έχω την αίσθηση ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται μια αδυναμία, αλλά αξιοποιεί μια υπευθυνότητα» σημείωσε, καλώντας τα κόμματα να επιδείξουν «το απαραίτητο πολιτικό θάρρος να συνομιλήσουμε με την Ιστορία και να περιφρουρήσουμε τη συγκυρία».

Related posts

Τι εξετάζεται στη σύσκεψη στου Μαξίμου για την οπαδική βία

admin

Τούρκος αναλυτής: «Αποκάλυψε» τουρκικό χάρτη του 2025 με Θεσσαλονίκη και Κριμαία

admin

Για «άστοχη διαχείριση» στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων μιλά ο Χρυσοχοΐδης

admin

«Ξηλώθηκαν» ο γγ του ΥΠΕΣ και ο γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ λόγω Ασημακοπούλου

admin

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: «Από αύριο διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει» δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου

admin

Τσιάρας: Ο βιασμός ανηλίκου τιμωρείται με μία ποινή, τα ισόβια

admin

Ενα το κόμμα, τέσσερις οι στρατηγικές

admin

Βουλή: Πέρασαν τα μέτρα κατά της ακρίβειας και το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση

admin

Συλλυπητήρια από Οικονόμου για τον θάνατο του Γιάννη Διακογιάννη

admin