Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ποιότητα των νόμων

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» έχει επινοήσει ένα δείκτη με τον οποίο αξιολογεί την ποιότητα του νομοθετικού έργου που παράγεται στη Βουλή. Προσοχή, δεν αξιολογεί αν ένας νόμος είναι καλός ή κακός, αλλά τις διαδικασίες με τις οποίες εισήλθε προς ψήφιση στη Βουλή.

Το 2023, λοιπόν, η νομοθετική ποιότητα υποχώρησε έναντι της αντίστοιχης μέτρησης το 2022. Λογικό, είχαμε εκλογές. Και εδώ υπάρχουν και καλά και άσχημα νέα.

Ας πούμε ο αριθμός των τροπολογιών που κατατίθενται ανά νομοσχέδιο υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό των 1,83 τροπολογιών ανά νόμο. Πράγματι, θετικό.

Ομως την ίδια στιγμή, αυξάνονται τα άρθρα των τροπολογιών με άσχετα θέματα. Κοινώς η κυβέρνηση δεν καταθέτει πολλές τροπολογίες, καταθέτει λίγες, αλλά με περισσότερα άρθρα. Ποιος ήταν ο πιο «ποιοτικός» νόμος;

Ο Κώδικας Μετανάστευσης του Μηταράκη. Και ποιος παίρνει τη χαμηλότερη βαθμολογία; Τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από την τραγωδία στα Τέμπη, του Αδωνι Γεωργιάδη. Και αναρωτιέμαι αν μπορείτε να μαντέψετε πόσοι νόμοι ψηφίστηκαν τα τελευταία οκτώ χρόνια. Δεν μπορείτε. Είναι 4.190. Νόμοι υπάρχουν.

Related posts

Θεοδωρικάκος: Η έρευνα για τη δράση του 53χρονου θα φτάσει μέχρι το τέλος

admin

Τεμπονέρας: Ο Αγνωστος Χ μπροστά στις μαζικές αποχωρήσεις

admin

Τα «όχι», τα «ναι», οι αποχές και ο ακροδεξιός εμφύλιος

admin

Ρεύμα: Κατατέθηκε η τροπολογία για επιδότηση έως 600 ευρώ

admin

Οι ηγέτες της ΕΕ αποχαιρετούν τον σούπερ Μάριο του «ό, τι χρειαστεί»

admin

Υπουργικό 100 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές

admin

ΔΕΘ: «Παράθυρο» για παροχές λόγω υπέρβασης στα φορολογικά έσοδα

admin

Τι πιστεύουν οι πολίτες για την πορεία της χώρας

admin

Νέες αρμοδιότητες αναλαμβάνει ο Βορίδης – Γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού ο Στέλιος Κουτνατζής

admin