Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι εκτέλεσε τραυματίες κρατουμένους σε Αβντιίβκα και Βέσελε

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι ξεκίνησαν έρευνα για φερόμενους πυροβολισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις εναντίον έξι άοπλων Ουκρανών στρατιωτών στην πόλη Αβντιίβκα και εναντίον δύο ακόμη σε ένα χωριό στην ίδια περιοχή, μετά την κατάληψή της από τη Ρωσία.

“Έχει ξεκινήσει έρευνα για τους πυροβολισμούς άοπλων Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου στην Αβντιίβκα και στο Βέσελε”, ανέφερε η εισαγγελία στην περιοχή του Ντονέτσκ, στο κανάλι της στο Telegram.

Οι εισαγγελείς αναφέρθηκαν σε πληροφορίες για “εκτέλεση έξι κρατουμένων” στην Αβντιίβκα, προσθέτοντας ότι ήταν “σοβαρά τραυματίες και ανέμεναν την απομάκρυνσή τους”. Πρόσθεσαν ότι οι πληροφορίες κοινοποιήθηκαν στο Telegram, αλλά δεν κατονόμασαν την πηγή.

Ο ουκρανικός κρατικός σταθμός Suspilne επικαλέστηκε δηλώσεις του εκπροσώπου του ουκρανικού στρατού Ντμίτρο Λιχόβιι, ο οποίος φέρεται να είπε: “Δεν υπάρχει ακόμη πιθανότητα να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν” οι δολοφονίες στην Αβντιίβκα, καθώς η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου.

Η εισαγγελία του Ντονέτσκ είπε ότι ένα απόσπασμα βίντεο που τραβήχτηκε από drone δείχνει έναν Ρώσο στρατιώτη να πυροβολεί δύο αιχμάλωτους Ουκρανούς στρατιώτες από κοντινή απόσταση στο χωριό Βέσελε.

“Μη θέλοντας να αφήσει ζωντανούς τους κρατούμενους, ο κατακτητής τους σκοτώνει”, πρόσθεσε η εισαγγελία, χωρίς να αναφέρει πότε συνέβη το περιστατικό.

Νωρίτερα την Κυριακή, το επίσημο κανάλι Telegram των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας μοιράστηκε βίντεο, που προφανώς τραβήχτηκε από drone, ανθρώπων με στολή σε μια στενή τάφρο.

Ένα ένοπλο άτομο που το δημοσίευμα προσδιορίζει ως Ρώσο φαίνεται να πλησιάζει δύο ένστολους που αναγνωρίζονται ως Ουκρανοί και στη συνέχεια να σηκώνοντας το όπλο του να τους πυροβολεί.

Οι Ουκρανοί στο βίντεο δεν φαίνεται να προσπαθούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και βρίσκονται σε ένα στενό όρυγμα καθώς ο άλλος στρατιώτης πλησιάζει και φαίνεται να τους αρπάζει.

Μετά τις πρώτες αντιπαραθέσεις, οι δύο τραυματίες φαίνονται να πέφτουν πλάγια στην τάφρο. Στη συνέχεια, το άλλο άτομο φαίνεται να στέκεται πίσω για λίγο, πριν εμφανιστεί και τους πυροβολήσει.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε σε έκτακτο email του Reuters που ζητούσε από το υπουργείο να σχολιάσει τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας, τους τελευταίους σε μια σειρά κατηγοριών που διατύπωσαν Ουκρανοί εισαγγελείς για δολοφονίες αιχμαλώτων πολέμου από τη Ρωσία. Ισχυρισμού που η Ρωσία έχει αρνηθεί επανειλημμένως.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως το βίντεο ή άλλες λεπτομέρειες που αναφέρουν στον λογαριασμό τους οι Ουκρανοί εισαγγελείς και στρατιωτικοί.

Related posts

Πεντάγωνο: “Βλέπει” Σομαλούς πειρατές πίσω από την επίθεση στο τάνκερ Central Park

admin

ΗΠΑ: Διευρύνθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα το εμπορικό έλλειμμα

admin

Το 2023 ήταν η δεύτερη θερμότερη χρονιά που έχει ποτέ καταγραφεί στη Βρετανία

admin

Μεσανατολικό: Νεκροί από ισραηλινά πυρά τρεις Παλαιστίνιοι που εξαπέλυσαν επίθεση σε εβραϊκό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

admin

Στο Ισραήλ οι δύο Αμερικανίδες που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς – Αίτημα Ισραήλ για εκκένωση νοσοκομείου στη Γάζα

admin

Σουδάν: Η UNESCO “βαθιά ανήσυχη” για τις μάχες στη Μερόη, μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της ανθρωπότητας

admin

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Στην Αίγυπτο το γαλλικό πλωτό νοσοκομείο Dixmude

admin

Επίσκεψη του νέου Κινέζου ΥΠΕΞ στην Τουρκία – Η Ουκρανία στην ατζέντα με Φιντάν

admin

Ριαμπκόφ: ΗΠΑ και Ρωσία είχαν επαφές για τη συνθήκη New START

admin