Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία καταδίκασε τα ρωσικά σχέδια για εκλογές στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη

Η Ουκρανία καταδίκασε έντονα το Σάββατο τα ρωσικά σχέδια για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών την ερχόμενη άνοιξη σε κατεχόμενα εδάφη, κηρύσσοντάς τα “άκυρα” και υποσχόμενη να ασκήσει δίωξη κατά των παρατηρητών που θα σταλούν για την παρακολούθησή τους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Άνω Βουλή της Ρωσίας όρισε αυτή την εβδομάδα τις προεδρικές εκλογές της χώρας για τον ερχόμενο Μάρτιο και ανακοινώθηκε ότι οι κάτοικοι σε τέσσερις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές θα μπορέσουν να ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι προσάρτησε τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια δημοψηφισμάτων πέρυσι, τα οποία απορρίφθηκαν από το Κίεβο και τη Δύση ως ψεύτικα και παράνομα. Σημειώνεται ωστόσο ότι η Ρωσία δεν ελέγχει πλήρως καμία από αυτές τις περιοχές.

Η Μόσχα κατέλαβε επίσης τη χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα από την Ουκρανία το 2014.

“Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει αποφασιστικά την πρόθεση της Ρωσίας να διεξαγάγει προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη και να επιβάλει κυρώσεις σε όσους εμπλακούν στη διεξαγωγή τους”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Το ΥΠΕΞ προειδοποίησε επίσης τις χώρες να μην στέλνουν παρατηρητές στις “ψευδοεκλογές”, λέγοντας ότι οι παραβάτες θα “βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες”.

“Οποιεσδήποτε εκλογές στη Ρωσία δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία. Χρησιμεύουν μόνο ως εργαλείο για τη διατήρηση του ρωσικού καθεστώτος στην εξουσία”, πρόσθεσε το υπουργείο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία, μια κίνηση που αναμένεται να τον κρατήσει στην εξουσία τουλάχιστον μέχρι το 2030.

Related posts

ΕΕ: Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι θα επισκεφθεί την Άγκυρα στις 6-7 Σεπτεμβρίου

admin

ΗΠΑ: Τηλεδιάσκεψη μεταξύ Ισραηλινών και Αμερικανών αξιωματούχων για την επίθεση στη Ράφα

admin

Ευρωζώνη: Χειρότερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή

admin

Ουκρανία: Τρεις νέοι υφυπουργοί Άμυνας θα πλαισιώσουν τον ΥΠΑΜ Ρουστέμ Ουμέροφ

admin

Microsoft: Υπέγραψε συμφωνία αγοράς ενέργειας από την εταιρεία πυρηνικής σύντηξης Helion

admin

Ο ψυχρός και βροχερός καιρός καθιστά την εμπόλεμη περιοχή “απολύτως μη κατοικήσιμη”, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

admin

Λίβανος: Οβίδα έπληξε αρχηγείο κυανόκρανων του ΟΗΕ

admin

Ζιμπάμπουε: Αλλάζει νόμισμα για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό

admin

Στάνο (ΕΕ): Ο Πούτιν εξαπατά το ρωσικό έθνος και την διεθνή κοινότητα

admin