Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ε.Ε. υιοθετεί το 13ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την έγκριση από το Συμβούλιο της 13ης δέσμης κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το τελευταίο πακέτο επικεντρώνεται στον περαιτέρω περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας σε στρατιωτικές τεχνολογίες, όπως τα drones, ενώ προσθέτει νέες εταιρείες και φυσικά πρόσωπα στον κατάλογο όσων εμπλέκονται στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας. Με αυτό το νέο πακέτο, ο αριθμός των μεμονωμένων καταχωρήσεων ξεπερνά τις 2.000, όπως αναφέρει η Κομισιόν. 

Υπογραμμίζει παράλληλα ότι η πλήρης εφαρμογή των κυρώσεων είναι ζωτικής σημασίας, για να στερηθεί η Μόσχα τα έσοδα, τα αγαθά και την τεχνολογία που χρειάζεται για να τροφοδοτήσει τον πόλεμο της.

Αναλυτικά, στο τελευταίο πακέτο περιλαμβάνονται συνολικά 106 ιδιώτες και 88 νομικές οντότητες με στόχο: 

Τον στρατιωτικό και αμυντικό τομέα της Ρωσίας: οι νέες καταχωρίσεις περιλαμβάνουν περισσότερες από 140 εταιρείες και άτομα από το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, που μεταξύ άλλων κατασκευάζουν πυραύλους, drones, αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, στρατιωτικά οχήματα, εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας για όπλα, και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα κατά των εταίρων της Ρωσίας στον πόλεμο: οι νέες καταχωρίσεις στοχεύουν 10 ρωσικές εταιρείες και ιδιώτες που εμπλέκονται στη μεταφορά όπλων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ) στη Ρωσία. Στοχεύουν επίσης τον Υπουργό Άμυνας της ΛΔΚ, καθώς και αρκετές εταιρείες και ιδιώτες της Λευκορωσίας που παρέχουν υποστήριξη στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Την καταπολέμηση της καταστρατήγησης: οι νέες καταχωρίσεις περιλαμβάνουν μια ρωσική εταιρεία logistics και τον διευθυντή της που εμπλέκονται σε παράλληλες εισαγωγές απαγορευμένων αγαθών στη Ρωσία και έναν τρίτο Ρώσο παράγοντα που συμμετέχει σε άλλο πρόγραμμα προμηθειών.

Την ενίσχυση της δράσης κατά της προσωρινής κατοχής και της παράνομης προσάρτησης περιοχών της Ουκρανίας από τη Ρωσία: οι νέοι κατάλογοι περιλαμβάνουν έξι δικαστές και 10 αξιωματούχους στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.

Την επιβολή κυρώσεων για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών: Οι νέες καταχωρίσεις περιλαμβάνουν επίσης 15 άτομα και 2 οντότητες που εμπλέκονται στην αναγκαστική μεταφορά και την απέλαση και τη στρατιωτική κατήχηση παιδιών από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας.

Εμπορικά μέτρα 

Το τελευταίο πακέτο εμβαθύνει περαιτέρω τις ενέργειές της Ε.Ε. για να εμποδίσει τη Ρωσία να αποκτήσει ευαίσθητες τεχνολογίες από τη Δύση για τον ρωσικό στρατό.

Όπως σημειώνει η Κομισιόν, τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ή drones, έχουν παίξει κεντρικό ρόλο στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Αυτό το πακέτο, επομένως, απαριθμεί συγκεκριμένα εταιρείες που προμηθεύουν τη Ρωσία με βασικά εξαρτήματα για τα drone και εισάγει τομεακές κυρώσεις για να κλείσουν τα κενά και να κάνουν τον πόλεμο με drone πιο περίπλοκο.

Το πακέτο προσθέτει 27 ρωσικές εταιρείες και εταιρείες τρίτων χωρών στον κατάλογο των οντοτήτων που συνδέονται με το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας. Η Ε.Ε. θα επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές σε αυτές τις εταιρείες όσον αφορά αγαθά και τεχνολογία διπλής χρήσης, καθώς και αγαθά και τεχνολογία που ενδέχεται να συμβάλουν στην τεχνολογική βελτίωση του τομέα άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας. Το πακέτο προσθέτει: 

-17 ρωσικές εταιρείες που ασχολούνται με την ανάπτυξη, παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, που χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα σε σχέση με την παραγωγή drone.

-Τέσσερις εταιρείες εγγεγραμμένες στην Κίνα και από μία σε Καζακστάν, Ινδία, Σερβία, Ταϊλάνδη, Σρι Λάνκα και Τουρκία, οι οποίες επίσης εμπορεύονται στον τομέα των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της καταγωγής ΕΕ.

Επιπλέον, το πακέτο επεκτείνει τη λίστα των ειδών προηγμένης τεχνολογίας που μπορεί να συμβάλουν στη στρατιωτική και τεχνολογική βελτίωση της Ρωσίας ή στην ανάπτυξη του τομέα άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας. 

Μέτρα για την ενίσχυση της συνεργασίας

Το νέο πακέτο προσθέτει το Ηνωμένο Βασίλειο στη λίστα των χωρών εταίρων για τις εισαγωγές σιδήρου και χάλυβα.

Αυτές οι χώρες εταίροι εφαρμόζουν ένα σύνολο περιοριστικών μέτρων στις εισαγωγές σιδήρου και χάλυβα και ένα σύνολο μέτρων ελέγχου των εισαγωγών που είναι ουσιαστικά ισοδύναμα με εκείνα του κανονισμού της ΕΕ.

Related posts

Ιράν: Μια γυναίκα καταδικάστηκε σε 74 μαστιγώσεις επειδή δεν φορούσε την ισλαμική μαντίλα

admin

Μόσχα: Φυλάκιση 10 ημερών σε Ρώσο που έγραψε “Όχι στον πόλεμο” πάνω στο χιόνι

admin

Δεύτερο φορτηγό πλοίο που μεταφέρει ουκρανικό σιτάρι έφτασε στην Κωνσταντινούπολη

admin

Γερμανία: Ακτιβιστές της “Τελευταίας Γενιάς” έβαψαν την Πύλη του Βραδεμβούργου

admin

Κίνα: Το Θιβέτ προσελκύει επενδύσεις για την υλοποίηση προγραμμάτων της ψηφιακής οικονομίας

admin

Γκάλαντ: Το Ισραήλ χρειάζεται αρκετούς μήνες για να κερδίσει στη Γάζα

admin

ΗΠΑ: Δεύτερο ντιμπέιτ για τους Ρεπουμπλικάνους με μεγάλο απόντα ξανά τον Τραμπ

admin

ΗΠΑ: Το FBI ξεκίνησε έρευνα για την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

admin

Η Ναβάλναγια απαιτεί να απελευθερωθεί η σορός του Ναβάλνι – “Η χριστιανική πίστη του Πούτιν είναι ψεύτικη”

admin