Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΚΤ πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό της πρόωρης μείωσης των επιτοκίων

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει επίμονα υψηλός, οπότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αντισταθεί σε κάθε πειρασμό για πρόωρη μείωση των επιτοκίων, ιδίως πριν από τα κρίσιμα οικονομικά στοιχεία του δεύτερου τριμήνου, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel.

Η ΕΚΤ έχει διατηρήσει τα επιτόκια σε επίπεδα ρεκόρ από τον περασμένο Σεπτέμβριο και πιέζει συστηματικά τις συζητήσεις περί μείωσης των επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των μισθών εξακολουθεί να είναι υπερβολικά ραγδαία για να δώσει το σύνθημα και να αρχίσει να χαλαρώνει την περιοριστική πολιτική.

Οι επενδυτές έχουν και αυτοί αρχίσει να υιοθετούν το εν λόγω μήνυμα. Στοιχημάτιζαν σε μείωση των επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης το 2024 μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, αλλά οι προσδοκίες έχουν υποχωρήσει και τώρα βρίσκονται μόλις στις 88 μονάδες βάσης με την πρώτη κίνηση να παρατηρείται τον Ιούνιο, μια ασυνήθιστα μεγάλη μεταβολή στις προσδοκίες της αγοράς.

“Παρόλο που μπορεί να είναι πολύ δελεαστικό, είναι πολύ νωρίς για μείωση των επιτοκίων”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Nagel.

“Θα λάβουμε μια πιο λεπτομερή εικόνα για το πώς εξελίσσονται οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές μόνο κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Τότε μπορούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων”.

Η ΕΚΤ έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι τα κρίσιμα στοιχεία για τις μισθολογικές ρυθμίσεις του 2024 θα βγουν μόλις τον Μάιο, οπότε η συνεδρίαση του Ιουνίου θα είναι η πρώτη φορά που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έχουν στοιχεία για το αν η ταχεία αύξηση των μισθών επιβραδύνεται.

Παρόλα αυτά, η ΕΚΤ έχει ήδη υποστηρίξει ότι η μείωση της τιμής της ενέργειας από μόνη της πιθανότατα δικαιολογεί μείωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, οπότε οι νέες προβλέψεις που αναμένεται να ανακοινωθούν τον Μάρτιο θα πρέπει να διαμορφώσουν μια πιο ευνοϊκή εικόνα.

Μια πρόωρη μείωση των επιτοκίων ενέχει τον κίνδυνο να μην επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό και θα μπορούσε, σε μια ακραία περίπτωση, να αναγκάσει την ΕΚΤ να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια, μια δαπανηρή γκάφα, υποστήριξε ο Nagel.

Ο πληθωρισμός είναι τώρα κάτω από το 3%, ωστόσο ενδέχεται να χρειαστεί άλλος ένας χρόνος μέχρι να επανέλθει στο στόχο του 2%.

Ο Nagel εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την υποκείμενη αύξηση των τιμών, η οποία αντανακλά ευρύτερες πιέσεις στις τιμές στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των μισθών και του κρίσιμου τομέα των υπηρεσιών.

“Τα ποσοστά πληθωρισμού – ιδίως του “σκληρού πυρήνα” – θα εξακολουθήσουν να παραμένουν αισθητά υψηλότερα από το 2% τους επόμενους μήνες”, δήλωσε ο Nagel.

Η περίοδος της ταχείας μείωσης του πληθωρισμού έχει πλέον παρέλθει και είναι επίσης πιθανό να υπάρξουν πισωγυρίσματα, δήλωσε ο Nagel, εν μέρει λόγω στατιστικών επιδράσεων, συμπεριλαμβανομένης της χρονικής στιγμής των εορτών, όπως το Πάσχα, οι οποίες επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις τιμολογούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

Related posts

Η Gazprom θα στείλει 40,8 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας σήμερα

admin

ΗΠΑ: Σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να καταψηφίσουν τη συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού

admin

Ο Ερντογάν έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών του να μην πάει στο Νταβός λόγω… Παλαιστινίων

admin

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ανανέωση συνεργασίας με την Adidas έναντι $1,1 δισ. για 10 χρόνια

admin

Exxon Mobil: Πτώση κερδών και εσόδων, έχασε τις εκτιμήσεις

admin

ΕΕ: Τα επίδοξα μέλη πρέπει να εντείνουν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες

admin

Πάνω από 5% η απόδοση του βρετανικού διετούς ομολόγου – Για πρώτη φορά από το 2008

admin

Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Ρίψεις ρουκετών εκατέρωθεν στα σύνορα Λιβάνου και Συρίας – Πιέσεις για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας

admin

Γαλλία: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από επίθεση στο κέντρο του Παρισιού

admin