Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών του να μην πάει στο Νταβός λόγω… Παλαιστινίων

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών της χώρας και άλλους αξιωματούχους να παραλείψουν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός αυτή την εβδομάδα λόγω της στάσης των διοργανωτών του για τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ σχεδίαζε να παρευρεθεί στην ετήσια συγκέντρωση πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών έως ότου ο Ερντογάν – ο οποίος προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να κερδίσει την εύνοια φανατικά εθνικιστών και φανατικά μουσουλμάνων ψηφοφόρων, αλλά και να ενισχύσει το ισλαμικό του προφίλ σε μουσουλμανικές χώρες, επέκρινε τη συμπεριφορά του Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα – τον εμπόδισε να πάει.

Η απόφαση του Ερντογάν να αποσύρει τα ανώτατα στελέχη του από τη σύνοδο κορυφής περιπλέκει τις προσπάθειες της Τουρκίας να επανασυνδεθεί με τους παγκόσμιους επενδυτές μετά από χρόνια αντισυμβατικών πολιτικών που τους είχαν απομακρύνει.

Η μη εμφάνιση στο Νταβός ακολουθεί άλλη μια αλλαγή σχεδίων από τον Σίμσεκ τις τελευταίες ημέρες. Ο υπουργός, ο οποίος διορίστηκε τον Ιούνιο ως μέρος μιας κυβερνητικής ανατροπής από τον Ερντογάν, επρόκειτο να συμμετάσχει σε μια συνάντηση που διοργάνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) με επενδυτές στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, αλλά αντ’ αυτού συμμετείχε μέσω βιντεοκλήσης σε αυτήν.

Ο Κλάους Σουάμπ, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του φόρουμ του Νταβός, καταδίκασε τις “τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ” της Χαμάς, αφότου η τρομοκρατική ομάδα σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους σε μια αιφνιδιαστική επιδρομή τον Οκτώβριο. Ενώ ζήτησε επίσης μέτρα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας, η δήλωση εξόργισε τους Τούρκους πολιτικούς, οι οποίοι πιστοί στην κρατική γραμμή αντιτίθενται προφορικά στο ισραήλ, αλλά επί της ουσίας εγκρίνουν το εμπόριο με αυτό.

Η Τουρκία – σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση – δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και μάλιστα είναι γνωστό ότι δίνει καταφύγιο σε σημαίνοντα μέλη της να οργανώνουν επιχειρήσεις και χρηματοδοτικά δίκτυα από το τουρκικό έδαφος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το Νταβός για να πάρει πολιτική θέση για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Το 2009, ο Τούρκος ηγέτης αποχώρησε εξοργισμένος από μια συζήτηση με τον τότε πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες σχετικά με τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Γάζα το προηγούμενο έτος και υποσχέθηκε να μην επιστρέψει.

Ο Ερντογάν δεν επέστρεψε ποτέ, αν και Τούρκοι αξιωματούχοι άρχισαν να συμμετέχουν ξανά μετά από μερικά χρόνια.

Ο Ερντογάν επέκρινε το Ισραήλ για τον αριθμό των νεκρών στη Γάζα και υπερασπίστηκε τη Χαμάς ως ομάδα που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, αλλά σταμάτησε να διακόψει τις σχέσεις με το εβραϊκό κράτος. Μάλιστα η Τουρκία είναι μια από τις λίγες χώρες της περιοχής που αναγνωρίζουν επίσημα το Ισραήλ.

Related posts

Πρεσβεία ΗΠΑ: Η προώθηση της ισότητας αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης

admin

Νιγηρία: Σφαγή αμάχων από τζιχαντιστές στην πολιτεία Μπόρνο

admin

Τα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου είναι νόμιμοι στόχοι για τις ουκρανικές δυνάμεις

admin

Η Σουηδία δεν θα επαναπατρίσει ούτε παιδιά ούτε ενηλίκους από στρατόπεδα φυλακισμένων τζιχαντιστών

admin

Ουκρανία: Το σύστημα Patriot που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε, λειτουργεί

admin

Επιπλέον κυρώσεις από Ουάσινγκτον – Λονδίνο σε βάρος αξιωματούχων της Χαμάς

admin

Νόμπελ Ιατρικής: Η Κ. Κάρικο και ο Ντ. Βάισμαν βραβεύονται για τις εργασίες τους σχετικά με την τεχνολογία RNA

admin

Την απόρριψη του αιτήματος Μπελέρη έθεσε ο Γ. Γεραπετρίτης στον Ράμα

admin

ΗΠΑ: Ο εκδότης του National Enquirer κατέθεσε στη δίκη του Τραμπ ότι είχε συμφωνήσει να τον βοηθήσει προεκλογικά

admin