Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΚΤ διευκολύνει τον δανεισμό σε χώρες εκτός ΕΕ σε περιόδους κρίσης

Ένα νέο πλαίσιο το οποίο καθιστά ευκολότερο τον δανεισμό σε κεντρικές τράπεζες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περιόδους κρίσης ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Στόχος των αλλαγών είναι να διευκολυνθούν μικρότερες οικονομίες εκτός των συνόρων της ΕΕ -όπως η Ουκρανία- ώστε να μπορούν να δανειστού ευρώ από την ΕΚΤ εάν βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια. 

“Βασιζόμενη στην εμπειρία… κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, το νέο πλαίσιο προβλέπει τη διεύρυνση των συνθηκών πρόσβασης σε περιόδους κρίσης ή όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης κρίσης”, ανέφερε η ΕΚΤ, ανακοινώνοντας το νέο πλαίσιο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι υφιστάμενες συμφωνίες επαναγοράς -βάσει των οποίων οι χώρες δανείζονται ευρώ από την ΕΚΤ έναντι εξασφαλίσεων- με τις κεντρικές τράπεζες του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυροβουνίου, του Αγίου Μαρίνου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Ανδόρας, της Αλβανίας και της Ουγγαρίας παρατάθηκαν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Επί του παρόντος, τέτοιες γραμμές “repo” μπορούν να χορηγηθούν μόνο σε χώρες που έχουν τη δυνατότητα να επιβαρύνουν την πολιτική της ΕΚΤ λόγω του μεγέθους τους, της υψηλής χρήσης του ευρώ και των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών δεσμών με την ΕΕ.


 

Related posts

“Ανεπαρκείς” κρίνει η Καμπέρα τις πληροφορίες που παρείχε το Ισραήλ για τον θάνατο Αυστραλής εργαζόμενης σε ανθρωπιστική οργάνωση

admin

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε πύραυλο που ερρίφθη από τον Λίβανο

admin

Μ. Σχοινάς: “34 χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, η Ευρώπη στέκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας”

admin

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο Ζελένσκι αποκόμισε λιγότερα από όσα θα ήθελε, αλλά επιστρέφει με κέρδη

admin

Φον ντερ Λάιεν: Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα

admin

Ισραήλ – Γάζα – ΟΗΕ: Η Άγκυρα ανησυχεί για την απόφαση ορισμένων χωρών να διακόψουν την χρηματοδότηση της Unrwa

admin

Ουκρανία: Στις 500 ημέρες του πολέμου σκοτώθηκαν 494 παιδιά

admin

Τουλάχιστον 21 μετανάστες πνίγηκαν στα ανοικτά της Τουρκίας

admin

Το Ισραήλ απέρριψε ως “εξοργιστικό και ψευδή” τον ισχυρισμό της Ιορδανίας ότι ωθεί τους Παλαιστίνιους εκτός της Γάζας

admin